Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zrušení dvojího zdanění může českým firmám od roku 2013 ušetřit miliardy, nejvíce by profitoval ČEZ

Zrušení dvojího zdanění může českým firmám od roku 2013 ušetřit miliardy, nejvíce by profitoval ČEZ

24.03.2011 17:21, aktualizováno: 24.3. 17:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

České akciové firmy vyplácející dividendu možná dostanou šanci ušetřit od roku 2013 nemalé prostředky díky ministerstvem financí navrhovanému zavedení slevy na dani z příjmu rovné 15% srážkové dani z dividendy. Z dividendových titulů zastoupených na hlavním trhu pražské burzy by zřejmě navrhovaná podoba reformy přinesla největší snížení daňové zátěže energetické společnosti ČEZ.

V současnosti firma nejdříve zdaní svůj zisk 19 procenty a její čeští akcionáři pak z téhož zisku státu odvedou 15 procent při výplatě dividendy. Ministr financí Miroslav Kalousek se již dříve nechal slyšet, že tomuto dvojímu zdanění hodlá učinit přítrž. Původně se spekulovalo o úplném zrušení srážkové daně z dividendy. Minulý týden přestavený návrh daňové reformy však namísto toho počítá se zavedením slevy na dani firem odpovídající výši sražené daně z dividend. Tato sleva by podle páteční prezentace ministerstva financí měla být uplatňována v následujících zdaňovacích obdobích bez omezení.

Motivací tohoto kroku je podle ministerstva financí „odstranění dvojího zdanění a podpora investic v ČR“. Sleva na dani by se totiž měla vztahovat pouze na dividendy zůstávající v České republice, protože dividenda vyplácená do zahraniční je zdaněna až v zemi příjemce. Z pohledu českého státu proto nejde o dvojí zdanění a sleva by tak neměla vznikat.

Pro dopad této oblasti navrhované daňové reformy na hospodaření českých společností tak bude důležitá vlastnická struktura. Například společnost Telefónica O2 CR, která je z více než 69 procent vlastněna španělskou společností Telefónica SA, by tak měla z navrhovaného kroku menší benefit v podobě slevy na dani z příjmu, než energetická společnost ČEZ, kterou také z více než 69 procent vlastní český stát. Majoritního vlastníka v zahraniční mají dále ze SPADových titulů společnosti Komerční banka či Philip Morris ČR.

V případě schválení reformy českého daňového systému, včetně navrhované slevy na dani ve výši sražené daně z dividend od roku 2013, bude konkrétní dopad na výši daňových odvodů firem samozřejmě záviset na úrovních zisku a odvislé výši dividend.

Pro lepší představu možné úspory prostředků lze uvést alespoň objem prostředků, který nyní dvakrát daní například společnost ČEZ. Finanční ředitel této energetické společnosti včera v online rozhovoru na Patria.cz na dotaz ohledně objemu prostředků, které ČEZ, resp. jeho akcionáři odvedli na dani z dividend za rok 2010 odpověděl: „V loňském roce ČEZ vyplatil 28,2 miliard korun ve formě dividend. Z této částky odvedl srážkovou daň ve výši 4,1 miliardy korun.“ Finanční ředitel ČEZu dále včera potvrdil, že se srážková daň odvádí i z dividendy vyplácené státu, protože výnos ze srážkové daně putuje do jiné části státního rozpočtu. „ČEZ tedy nejen odvádí státu dividendu jako takovou, ale právě i daň ze státního podílu i podílu minoritních akcionářů,“ vysvětlil současný problém dvojího zdanění Martin Novák. Z těchto údajů vyplývá, že kdyby – zcela hypoteticky – začala navrhovaná sleva na dani z příjmu platit již loni, mohl si ČEZ snížit daňové náklady o více než 4 miliardy, tedy o 8,6 procenta vykázaného čistého zisku za rok 2010. Při přepočtu na jednu akcii ČEZ by tak hypotetická sleva znamenala úsporu daní ve výši 7,6 korun na akcii.

Nic však ještě není jisté. Na otázku, zda by se opravdu v případě schválení návrhu zdanění dividend dalo počítat reálným navýšením dividendy o daň z dividend zaplacenou v minulosti šéf financí ČEZu včera na Patria.cz odpověděl: „Zatím jsem neviděl paragrafované znění. Až ho budeme mít k dispozici, tak situaci budeme analyzovat.“

Ministerstvo financí chce paragrafované znění změn daňového systému vytvořit do konce dubna, do konce června jej potom hodlá předložit vládě ke schválení. S účinností zákona se následně počítá od 1. ledna roku 2013.

(Zdroj: MFČR, ČTK, ČEZ, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data