Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bez závratných vládních stimulů nebudou ani závratné zisky firem, varuje Citi

Bez závratných vládních stimulů nebudou ani závratné zisky firem, varuje Citi

25.03.2011 18:18, aktualizováno: 25.3. 19:02

Aktualizováno

Barack Obama před dvěma lety oponoval kritikům vládní stimulace americké ekonomiky, za dnes již více než 12 bilionů dolarů, mimo jiné potřebou vytvořit touto stovky tisíc pracovních míst. "Navrhuji jim, aby si promluvili se společnostmi, které díky tomuto plánu upustily od myšlenky propouštění a ve skutečnosti se rozhodly pro najímání zaměstnanců,“ kontroval opozici americký prezident v červnu 2009. Po utracených miliardách dolarů však síla amerického trhu práce stále nepřichází. Na povrch se tak dere otázka: Kam se ty peníze poděly? Podle analýzy americké banky Citigroup kapitálová injekce neposílila zaměstnanost či mzdy, ale pozitivně se promítla především do zisků firem. Z dlouhodobého hlediska pak fiskální stimulace nebývalého rozsahu a síly vede k vytlačení soukromých investic, které vytvářejí zdravé podhoubí pro růst americké ekonomiky do budoucna.

„Fakta svědčí o tom, že přímá poptávka posílená fiskálními pobídkami rozšířila zisky amerických firem před zdaněním za dosavadní průběh ekonomického zotavení o 12 – 15 procent,“ píše se v nové analýze banky Citigroup s tím, že i u větších společností z indexu S&P 500 s vyšším zahraničním zastoupením mohlo jít za toto období asi o 10 dolarů „dotovaného“ zisku na akcii (loňský průměrný odhadovaný provozní zisk na akcii v rámci S&P byl podle Citi 85,85 USD).

Podle dnešních údajů amerického ministerstva obchodu se v celém loňském roce firemní zisky zvýšily o 20,4 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 2004. S ohlašovaným stahováním vládních stimulů z ekonomiky ale podle Citigroup reálně hrozí i zaostávání ziskovosti americké korporátní sféry.

Samotná fiskální stimulace v době recese není z ekonomického pohledu ničím nevídaným. Citigroup však tvrdí, že podpora, které se dostalo americké ekonomice v uplynulých dvou letech formou vládních stimulů je v porovnání s hrubým domácím produktem země třikrát vyšší než státní podpora v „průměrné“ recesi za posledních 40 let. Pro příklad, záchranná sít americké vlády usilující o zmírnění pádu životní úrovně Američanů formou transferů v průběhu poslední americké recese, která trvala 18 měsíců a skončila oficiálně v červenci 2009, dosáhla hodnoty odpovídající 2,9 procenta hrubého domácího produktu USA, zatímco „průměrná recese“ tuto složku vládních výdajů podle Citi měla na úrovni 1,0 procenta HDP.

Vliv této masivní peněžní opory na ekonomiku navíc nebyl stejně silný ve všech oblastech. Reálné výdaje amerických spotřebitelů v posledním čtvrtletí loňského roku překonaly předchozí rekord z roku 2007 a v letošním roce dále rostou. Situace však nemusí být tak růžová dlouho. Mzdy v soukromém sektoru se totiž za poslední tři roky ke konci 2010 snížily o 121 miliard dolarů, zatímco zisky amerických společností naopak za stejné období o 179 miliard dolarů vzrostly.

Zisky amerických firem v posledních letech jsou však, jak bylo výše vyčísleno, do jisté míry „dotovány“ miliardami, které do systému vlila americká vláda a centrální banka. Ve chvíli, kdy s ohledem na alarmující a nadále rostoucí zadlužení americké ekonomiky (podle CBO deficit rozpočtu USA pro tento fiskální roce pravděpodobně dosáhne rekordních 1,5 bilionu dolarů) začíná Obamova administrativa se stahováním finanční podpory fungování největší ekonomiky světa, visí proto nad dalším osudem zisků amerických firem otazník.

V případě okamžitého návratu americké ekonomiky na „normální“ fungování by sice investice americké vlády měly okamžitě zastoupit investice soukromého sektoru, ale... „V dlouhodobém časovém horizontu deficitní financování (jaké předvádí USA) stlačuje soukromé investice a mzdy,“ upozorňuje na jinou část ekonomické teorie Steven Wieting, hlavní ekonom Citigroup pro USA. Rozsah amerického dluhu a pokračování v deficitním financování mimo jiné podle něho nahlodává důvěru investorů v udržitelnost dalšího ekonomického růstu, což dále snižuje investice soukromé sféry.

Spoléhat přitom nelze ani na úspory. Podle analýzy Citigroup sice osobní míra úspor ve Spojených státech za poslední tři roky vzrostla o 3,5 procenta disponibilního příjmu – tedy asi 2,8 % HDP, ale snahy veřejnosti šetřit zdaleka zaostaly za schopností americké vlády utrácet. Celkově proto za toto období národní úspory naopak klesly, a to o 336 miliard dolarů, čili asi 2,3 procenta HDP. V následujících letech proto Citigroup očekává, že úspory budou  růst (jak u Američanů tak u vlády), což spolu s ukončením kvantitativního uvolňování Fedu povede k slabšímu růstu korporátních zisků než bude tempo růstu americké ekonomiky.

Zdroj: Citigroup, New York Times, MediaFax)

Jiný pohled na americkou fiskální stimulaci v době krize nabízí studie „Jak došlo k ukončení Velké recese“, kterou sepsali Alan S. Blinder - profesor prestižní univerzity Princeton a bývalý viceprezident Fedu - a Mark Zandi - hlavní ekonom Moody’s Analytics.


Váš názor
  • Komedie na téma jak z kapitalismu udělat socialismus
    25.03.2011 18:49

    ....bez závratných vládních stimulů by nás ani Citi nevarovala, protože by už vůbec, ale vůbec NEEXISTOVALA......................... ;-/
    XY
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.