Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NYT: Koncern General Electric by mohl učit, jako úspěšně obcházet daně

NYT: Koncern General Electric by mohl učit, jako úspěšně obcházet daně

28.03.2011 12:19
Autor: ČTK

General Electric se podle deníku The New York Times (NYT) v domovských Spojených státech daří vyhýbat placení daní a to dokonce rok od roku úspěšněji. Loni skupina vydělala na celém světě 14,2 miliardy dolarů (zhruba 247 miliard Kč), z toho zhruba pět miliard v USA. Na daních tu ale největší americká korporace podle listu nezaplatila ani dolar. Naopak si ještě činila nárok na daňovou úlevu ve výši 3,2 miliardy dolarů.

Podle NYT podobné informace mohou být pro miliony amerických firem a domácností, které v těchto dnech odesílají svá daňová přiznání, těžko stravitelné. Faktem ale je, že nízké daně nejsou pro GE, jejímž hlavním oborem podnikání již na rozdíl od minulosti není výroba různých zařízení, ale nyní půjčování peněz, ničím novým.

Firma snižovala procento odváděné ze svých zisků v USA na daních léta. Dospěla tak k mnohem nižší úrovni než většina jiných nadnárodních společností. Daří se jí to díky agresivní strategii, jež zahrnuje urputné lobbování za daňové úlevy a inovativní účetnictví. Díky němu společnost shromažďuje většinu svého zisku v zahraničí. Vyhýbá se tím vrchní firemní daňové sazbě, která v USA činí 35 procent, a je tak podle NYT jedna z nejvyšších na světě.

Obří daňové oddělení GE vede bývalý úředník amerického ministerstva financí John Samuels a často se mu přezdívá nejlepší daňová právní firma na světě. Kromě Samuelse v oddělení pracují i bývalí zaměstnanci z amerického finančního úřadu, ale prakticky i ze všech výborů, jež mají v Kongresu dočinění s daněmi.

"V racionálním systému by úkolem firemního daňového oddělení bylo vyhovovat zákonům. V našem systému korporace vidí daňové oddělení jako centrum zisku," podotkl bývalý zaměstnanec amerického ministerstva financí Len Burman, který nyní pracuje v institutu Středisko pro daňovou politiku.

Podobně jako General Electric se ve Spojených státech snaží vyhýbat federální firemní dani i další společnosti. GE je ale nejdále. Její celková daňová zátěž činí 7,4 procenta, což je třetina průměru nadnárodních firem. Podle NYT je navíc i tento údaj přehnaný. Zahrnuje totiž daně, které by firma zaplatila, pokud by peníze přesunula ze zahraničí do Spojených států.

Díky podobným strategiím, ale i změnám daňových zákonů, kvůli kterým některé firmy v USA raději podávají daňová přiznání jako jednotlivci, klesl v zemi podíl firem na celkovém federálním daňovém výnosu z 30 procent v polovině 50. let minulého století na 6,6 procenta v roce 2009.

Mnoho amerických firem přesto tvrdí, že současná zátěž je příliš vysoká a brání jim konkurovat zahraničním rivalům. Federální vláda tak zvažuje nižší daně pro firmy, i když se potýká s výraznými rozpočtovými deficity. Prezident Barack Obama uvedl, že hodlá změnit nejvyšší sazbu. Zároveň chce ale ukončit některé dotace a výjimky. Konečný daňový výnos by tak podle něj měl zůstat stejný. Šéf Bílého domu si navíc vybral šéfa GE Jeffreyho Immelta jako svou styčnou osobu ve firemním světě a předsedu své rady pro tvorbu pracovních míst a konkurenceschopnost.

Kritici namítají, že samotná GE a další firmy tvorbu pracovních míst, ale třeba také investice ve Spojených státech, oslabují právě tím, že se vyhýbají placení daní. General Electric oponuje, že nízké daně jí umožňují expandovat v zahraničí a že díky tomu naopak ve Spojených státech pracovní místa může vytvářet.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.