Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie majitele elektrárny Fukušima jsou nejníže za 50 let, bankrot hrozí řetězovou reakcí. BoA/ML odhaduje nároky až na 11 bilionů jenů

Akcie majitele elektrárny Fukušima jsou nejníže za 50 let, bankrot hrozí řetězovou reakcí. BoA/ML odhaduje nároky až na 11 bilionů jenů

30.03.2011 10:05, aktualizováno: 30.3. 17:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Akcie japonské společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO), která vlastní poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima, dál prudce klesají a jsou nejníže za posledních téměř 50 let. TEPCO je největším podnikem svého druhu v Asii a investoři se obávají, že pokud bude firma nucena vyhlásit bankrot, odstartuje tím řetězovou reakci a způsobí závažné problémy i firmám v dalších odvětvích.

Akcie společnosti dnes v rámci obchodování odepsaly dalších 18 procent, když propadly na 466 jenů při maximálním povoleném denním propadu o 100 JPY a při růstu japonského akciového trhu o 2,64 % na úroveň 9 708,79 bodu. Od 11. března, kdy ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami zdevastovaly severovýchod Japonska a poničily řadu budov, včetně komplexu, kde leží elektrárna Fukušima, už akcie firmy odepsaly zhruba 80 % původní hodnoty.

Dalšímu propadu akcií TEPCO přispěla také informace o hospitalizaci jejího prezidenta Masataky Shimizu v nemocnici. Společnost nyní vede šéf představenstva Tsunehisa Katsumata, který oznámil, že reaktory 1 a 4 elektrárny Fukušima I budou muset být vyřazeny z provozu. Rostou také očekávaná čísla nároků směrovaných proti společnost TEPCO. Bank of America/Merrill Lynch je spočetla na 11 bilionů japonských jenů, v případě že krizi se podaří finálně vyřešit do horizontu příštích dvou let. Pokud se firma s následky dokázala "poprat" během měsíce, nároky dle BoA/ML nepřekročí 1 bilion jenů, v případě tří měsíců 3 biliony jenů. V případě nehoršího scénáře dle BoA/ML firma nepřežije ani po významné redukci kapitálu a swapu dluhu za státní pomoc. "Analyzujeme cesty, jak oškodnit poškozené, víc nyní nebudeme komentovat," uvedl mluvčí TEPCO k odhadům BoA/ML. "Stávající akcionáři nejspíše přijdou o významnou část investice, bankrot je ale nepravděpodobný s ohledem na strategický význam firmy na energetickém trhu Japonska," dodala BoA/ML.

Později přišla tisková konference TEPCO, na které společnost varovala, že bankovní půjčka dvě miliardy jenů není natolik vysoká, aby udržela firmu nad vodou a firma byla schopná zaplatit veškeré náklady spojené s nejhorším jaderným neštěstím v Japonsku. Oznámení posílilo očekávání trhů, že firmu bude muset zachránit stát. Představitelé společnosti však na dnešní tiskové konferenci dodali, že chtějí udělat vše proto, aby se znárodnění vyhnuli. "TEPCO bude muset zaplatit obrovské odškodné, v řádech bilionů jenů, takže vláda zřejmě bude muset s firmou něco udělat," uvedl stratég Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Norihiro Fudžito. Lidé však zejména ve stávající situaci podle něj nenechají vládu, aby lila peníze od daňových poplatníků do takovéto, byť strategické, firmy.

TEPCO má vydané dluhopisy v přepočtu za zhruba 91 miliard dolarů (asi 1,6 bilionu Kč). Náklady na jejich pojištění proti riziku nesplacení se od havárie zvýšily už asi na desetinásobek, což svědčí o tom, že investoři se obávají rizika vyhlášení bankrotu. Potíže firmy se už teď projevují i na poklesu akcií dalších firem. Třeba akcie banky Mitsui Financial Group, která je pro TEPCO hlavní financující bankou, dnes odepsaly další asi dvě procenta na zhruba 2500 jenů. Banka má ve firmě podíl asi 2,7 procenta.

Japonské ministerstvo obchodu dnes nařídilo všem operátorům jaderných elektráren, aby okamžitě začali zavádět nové bezpečnostní standardy. Kroky v tomto směru mají být dokončeny do konce následujícího měsíce a to včetně případu záložního zdroje elektřiny v případě ztráty dodávek, hasičského zásahu připraveného k zásahu 24 hodin denně a zajištění nepřetržité funkčnosti chladících okruhů reaktorů. Součástí kroků je revize bezpečnostních manuálů elektráren a přeškolení personálu.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data