Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: Zvyšování sazeb v eurozóně odpovídá situaci, v USA přijde jen přechodný růst inflace a politika by měla být ještě dlouho uvolněná

Fed: Zvyšování sazeb v eurozóně odpovídá situaci, v USA přijde jen přechodný růst inflace a politika by měla být ještě dlouho uvolněná

22.04.2011 15:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina posledních dat z ekonomiky USA byla zklamáním, včetně spotřebitelských výdajů, investic a vládních výdajů. Projekce Fedu týkající se ekonomického růstu byly za poslední dva měsíce postupně snižovány a nyní se růst za celý rok 2011 odhaduje na méně než 2 %. Vzrostl i počet rizik, která by mohla ekonomické oživení ohrozit. Mezi ně patří vyšší ceny paliv, které snižují disponibilní příjmy domácností. Zhoršil se výhled pro trh s bydlením a federální výdaje budou nižší, než se předpokládalo. Určitý negativní vliv na produkci může mít i japonská katastrofa.

Většina negativních faktorů, které se v prvním čtvrtletí objevily, má ale přechodný charakter a základ ekonomického oživení se zdá být nedotčený. Pozitivně by mělo působit zejména zlepšování podmínek na finančních trzích. Díky růstu cen akcií roste bohatství domácností a jejich důvěra, pomáhá i klesající kurz dolaru a určité uvolnění úvěrových podmínek. Klíčové pro udržitelnost oživení je zlepšení situace na trhu práce.

Průmyslová produkce zůstává hluboko pod maximy dosaženými před recesí, v rozvinutých ekonomikách naopak nových rekordů dosahuje. To zvyšuje poptávku po komoditách, jejich rostoucí ceny budou tlačit inflaci ve Spojených státech vzhůru. Není ale pravděpodobné, že by vysoké ceny komodit měly na inflační trendy dlouhodobý vliv. Nečeká se, že v následujících dvou letech bude pokračovat jejich rychlý růst, nezaměstnanost zůstává vysoká a mzdové tlaky tak zůstávají malé (mzdové náklady představují 60 % celkových výrobních nákladů).

První z následujících čtyř grafů ukazuje vývoj hodinových mzdových nákladů mimo zemědělství a jednotkových mzdových nákladů. Druhý graf ukazuje vývoj celkové inflace, její projekce z dubna minulého roku (modrá přerušovaná čára) a projekce současné (červená přerušovaná čára). Ty předpokládají, že tento rok dojde k růstu inflace, ten však bude pouze přechodný.

Třetí graf ukazuje teoretickou výši sazeb stanovenou na základě následujícího pravidla: Sazby by měly klesnout o 1,4 procentního bodu, pokud inflace klesne o 1 procentní bod; sazby by měly klesnout o 1,8 procentního bodu, pokud nezaměstnanost vzroste o 1 procentní bod. Toto pravidlo odpovídá politice Fedu uplatňované během posledních 20 let a ve výpočtu může být použita celková i jádrová inflace. Odhad doporučené sazby na základě inflace celkové je znázorněn světle modře, červeně je znázorněn odhad používající jádrovou inflaci a tmavě modře skutečná výše sazeb. Z grafu je tak patrná potřeba uvolněné monetární politiky ve Spojených státech.

Poslední graf porovnává použití uvedeného pravidla ve Spojených státech (červeně) a v eurozóně (světle modře). Tmavě je vyznačena referenční sazba EONIA, její vývoj poměrně úzce kopíruje teoretický odhad sazeb. Zvýšení sazeb Evropskou centrální bankou je tak zhruba v souladu s uplatněním uvedeného pravidla.

fed

(Zdroj: Federal Reserve Bank of San Francisco, Glenn D. Rudebusch)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.