Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama pod tlakem největších bank kvůli nejistému dluhu, oporou mu zůstává Fed

Obama pod tlakem největších bank kvůli nejistému dluhu, oporou mu zůstává Fed

28.04.2011 14:28, aktualizováno: 28.4. 15:19

Aktualizováno

Skupině největších amerických finančních společností došla trpělivost a vystavila hlavě Spojených států varování kvůli nejistotě ohledně financování země. Cílem nátlaku skupiny, která čítá Bank of America , Goldman Sachs , Morgan Stanley , Pimco , RBS , Tudor či Soros Fund Management, je donutit Baracka Obamu, aby rychle našel společnou řeč s americkým Kongresem a zajistil nutné navýšení dluhových limitů pro další hladké fungování země. Odborníci se však domnívají, že ani napětí kolem bobtnajícího dluhu největší ekonomiky světa Obamovi nezabrání obhájit prezidentský post v příštím roce. Cenným spojencem mu totiž má být americká centrální banka a její „tiskárny peněz“.

Z Wall Street včera do Bílého domu přišlo historicky nejsilnější varování před nervozitou, kterou na trhu vzbuzuje nejistota ohledně vzniku konsensu mezi Obamou a Kongresem v rámci nutného navýšení limitu dluhu USA nad současných 14,3 bilionu dolarů. I krátká platební neschopnost, která podle poradního sboru amerického ministerstva financí složeného z největších finančních institucí v zemi v současnosti může nastat již v červenci, by totiž měla devastující následky pro finanční trhy i celou ekonomiku.

Spojené státy mají v poměru k hrubému domácímu produktu vyšší státní dluh než Portugalsko, které bylo před nedávnem nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc, aby se vyhnulo riziku státního bankrotu. Státní dluh Portugalska se pohybuje kolem 87 procent HDP. V případě Spojených států je to asi 99 procent. Zatímco rozpočtový deficit Portugalska činí 8,6 procenta HDP, deficit Spojených států loni vzrostl na 8,9 procent HDP. 14,3bilinový limit pro zadlužení by podle posledních informací ministerstva financí měl být vyčerpán již 16. května.

Odborníci i politici se shodují, že k dohodě o navýšení limitu zadlužení podmíněného reformami fiskální politiky USA nakonec dojde a scénář dočasného bankrotu se tak nezrealizuje. „Jakékoliv zpoždění v platbách úroků či splácení jistin i na krátkou dobu by posunulo americké ministerstvo financí i celý systém do neznámého Matthew Zames, člen představenstva JPMorgan executive, v dopise adresovaném v tomto týdnu americké vládě před dalším kolem jednání, které je naplánováno za 9 dní.

 
Spolu s tím, jak se vrší problematické situace vlády Baracka Obamy, začíná sílit veřejná diskuse o tom, zda současný prezident Spojených států bude s to svou funkci obhájit i do dalšího funkčního období. Thanos Papasavvas, hlavní devizový stratég Investec Asset Management, soudí, že pravděpodobnost „střídání stráží“ v Bílém domě je velmi nízká, jelikož do karet Obamovi hraje uvolněná politika americké centrální banky, která podporuje celkové ekonomické prostředí v největší ekonomice světa.
 
“Historie je na straně současného prezidenta, pokud nedojde k druhé vlně recese a vzedmutí nezaměstnanosti, nevěřím, že Obama napřesrok prohraje,“ řekl Papasavvas v rozhovoru pro CNBC. Dodal, že v případě jakéhokoliv zhoršení ekonomického prostředí očekává zásah Fedu v podobě další vlny kvantitativního uvolňování měnové politiky (QE3).

Republikáni navíc podle Papasavvas mají problém s jednotným vystupováním na veřejnosti a nebyli tak schopni dosud vygenerovat ze svých řad jasného hlavního protikandidáta, kterého by mohli napřesrok vyslat do boje o prezidentské křeslo.

(Zdroj: NYT, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university