Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DeLong: Neexistující ekonomická trojka, příliš utažená politika a nízký inflační cíl

DeLong: Neexistující ekonomická trojka, příliš utažená politika a nízký inflační cíl

10.05.2011 18:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Brad DeLong na svých stránkách poukazuje na „neexistující ekonomickou trojku“ – tedy na tři ve skutečnosti neexistující současné mýty týkající se americké ekonomiky. Tato jejich „neexistence“ pak podle jeho názoru představuje pádný důvod pro posun k expanzivnější fiskální a monetární politice v USA.

Prvním z neexistujících problémů je inflačně mzdová spirála, což ekonom demonstruje následujícím grafem vývoje hodinové mzdy zaměstnanců v privátním sektoru:

delong1

Další v řadě stojí názor, že situace na trhu práce se zlepšuje. Jeho pochybnost ekonom dokumentuje grafem ukazujícím vývoj poměru počtu zaměstnaných k celkové populaci v produktivním věku v USA:

delong2

A za poslední z mýtů považuje DeLong názor, že Spojeným státům hrozí ztráta důvěry ohledně jejich fiskální politiky. Zde ekonom na podporu svého argumentu použil vývoj desetiletých vládních dluhopisů:

delong3

Výše uvedené tak znamená, že jak fiskální, tak monetární politika by měly být uvolněnější. Vedle toho DeLong také doporučuje, aby Fed zvýšil svůj inflační cíl. V současné době se přitom podle jeho názoru Fed nedrží ani současného cíle nastaveného na 2 %, protože „PCE deflátor neobsahující ceny potravin a energií se k 2 % nedostal již od roku 2008“. Podle dosahované inflace to vypadá, že skutečným cílem Fedu je inflace ve výši 1 %.

Argumenty pro zvýšení cíle nad 2 % ekonom nachází v hluboké ekonomické historii. Poukazuje na teorii Johna Stuarta Milla, který se domníval, že vysoká nezaměstnanost a nevyužité kapacity v ekonomice představují důsledek pokrizového růstu poptávky po bezpečných a likvidních aktivech. Růst této poptávky znamená pokles poptávky po zboží a službách, výsledkem je recese.

Řešení spočívá na veřejném sektoru – musí privátnímu sektoru požadovaná aktiva poskytnout, protože ten sám je není schopen vytvořit. Neutrální monetární politikou je v takové situaci nákup vládních dluhopisů, který ekonomice poskytuje likviditu.

Situace se komplikuje, pokud je dosaženo nulových sazeb. Výnosy krátkodobých vládních dluhopisů leží blízko nuly a nákup dluhopisů hotovostí nezvyšuje zásobu bezpečných a likvidních aktiv, protože hotovost a dluhopisy v podstatě představují stejné aktivum. Ekonomika se nachází v pasti likvidity. Vláda může také nakupovat riziková aktiva, může garantovat závazky privátního sektoru, ale to má svá úskalí, stejně jako fiskální stimulace.

Nejlepším řešením pasti likvidity je nikdy se do této pasti nedostat. To znamená nechytit se do nulových sazeb, kdy se hotovost a krátkodobé dluhopisy stanou perfektními substituty a konvenční operace na volném trhu nemají žádný efekt. Řešení je tedy evidentní – mít v systému trochu inflace. Ne tolik, aby došlo k poškození cenového mechanismu, ale dost na to, aby poskytla prostor pro monetární politiku, pokud hrozí recese. Domnívali jsme se, že 2 % dostačují. Japonsko v 90. letech a nyní Spojené státy však ukazují, že tento cíl je příliš nízký, uzavírá DeLong.

(Zdroj: Blog Brada DeLonga)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data