Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prach z islandské sopky omezuje vzdušný prostor v Německu, ČR zasáhne ve 20:00, ale zákaz letů se neplánuje

Prach z islandské sopky omezuje vzdušný prostor v Německu, ČR zasáhne ve 20:00, ale zákaz letů se neplánuje

25.05.2011 8:54, aktualizováno: 25.5. 11:07
Autor: ČTK

Aktualizováno

Sopečný prach z islandské sopky Grímsvötn by měl dnes ve 20:00 zasáhnout čtvrtinu území České republiky. Vzdušný prostor nad Českou republikou se zatím uzavírat nebude. Koncentrace sopečného popela, který by dnes měl ČR zasáhnout, je nízká. Po dnešním zasedání to uvedl krizový štáb složený z expertů ministerstva dopravy, Českého hydrometeorologického ústavu, Řízení letového provozu, Úřadu pro civilní letectví a Letiště Praha. Optimistický je podle štábu i výhled do budoucna. Kromě Česka je možné předpokládat výrazné zlepšení situace i v ostatních evropských zemích.
 
"Oblak sopečného prachu se rozšiřuje dále k východu a dneska večer kolem 20:00 by měl zasahovat zhruba k 50. rovnoběžce od severozápadu nad naším územím. Tato část oblaku zasahuje od země asi do výšky 6000 metrů, takže přelety letadel ve velkých výškách budou možné," uvedl rán oPetr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli uzavření letového prostoru nad částí Německa dnes ráno České aerolinie zrušily tři zpáteční lety. "Šlo o pravidelné linky do Berlína, Hamburku a Hannoveru," řekla ČTK mluvčí aerolinií Hana Hejsková. Žádné další lety zatím zrušeny nebyly. Podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové se omezení provozu týká jen části Německa, kde je nejvyšší koncentrace sopečných plynů. Do ostatních destinací se zatím létá bez omezení.

Podle Zdeňka Jelínka z odboru civilního letectví ministerstva dopravy odpovědnost v této situaci ale leží vždy na provozovateli letadla, který musí vyhodnotit všechna bezpečnostní rizika se schválením Úřadu pro civilní letectví. "Je tady ale velká pravděpodobnost, že do některých oblastí se létat nedoporučí a nebude vydáno povolení k letu do zasažených oblastí," řekl dnes České televizi Jelínek. Stejně jako Ptačinský zatím ale neočekává, že by se musel český vzdušný prostor uzavřít.

ČHMÚ připravuje specializovanou výstrahu "sigmet", která se vydává na určitý jev konkrétně předem daný. "Vydává se nejvýše šest hodin před očekávaným začátkem jevu," dodal Dvořák.

Na upozornění čeká i ŘLP. "My začínáme jednat až ve chvíli, kdy ČHMÚ pošle své výstražné upozornění," řekl ČTK mluvčí Richard Klíma. Poté začne ŘLP vydávat příslušné informace pro piloty, včetně předpovědních map. O samotném letu ale rozhoduje letecká společnost, upozornil Klíma.

Kvůli mraku popela z islandské sopky Grímsvötn byl už dnes uzavřen vzdušný prostor v Německu.   V severoněmeckých Brémách platí zákaz od 05:00 SELČ a v Hamburku od 06:00 SELČ. Nedalekého Hannoveru se zatím nedotkl, což platí i o frekventovaných letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu nebo Mnichově. Těm podle vyjádření úřadů uzavření v tuto chvíli nehrozí.

Brémské a hamburské letiště zatím anulovaly lety do 14:00 SELČ. DFS rozhodl o uzavření leteckého prostoru nad severním Německem, neboť koncentrace popela překročila hranici dvou miligramů na metr krychlový vzduchu. Při takovém množství hrozí poškození motorů letadla. Zvažuje se také omezení letů nad Berlínem od 11:00 SELČ.

Oblak popela ze sopky Grímsvötn způsobil včera výpadky v letecké dopravě v Británii. V celé Evropě bylo kvůli tomu zrušeno na 500 letů.

Úřady nicméně ujišťují, že chaos v letecké dopravě, jaký evropské země postihl před rokem kvůli mračnu popela z islandské sopky Eyjafjallajökul, se už nebude opakovat. Zajistit to má nově přijatý postup omezování letů, který umožní méně plošné rušení leteckých spojů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba