Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína má políčeno na kanadské ropné písky. USA jsou nervózní. Zbude dost pro všechny?

Čína má políčeno na kanadské ropné písky. USA jsou nervózní. Zbude dost pro všechny?

30.06.2011 7:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V severním výběžku kanadské provincie Alberta (blíže k západnímu pobřeží), skryty v nekonečných písečných pláních, leží gigantické zásoby ropy, které Spojené státy považují za jeden z pilířů svých budoucích energetických potřeb. Čína, která se podle BP v loňském roce stala největším energetickým spotřebitelem, na kanadské ropné písky spoléhá také. A je připravena za ně královsky zaplatit.

Hned ze začátku je třeba podotknout, že zásoby v Albertě jsou tak velké, že s plánovaným růstem těžby vystačí pro obě největší ekonomiky světa. Zajistit by to měly dva ropovody – jeden táhnoucí se na západ k pobřeží Pacifiku, druhý na jih směrem k Texasu. Jejich příběh a snad i domnělá rivalita mohou nicméně posloužit jako názorná ilustrace rozpaků a nejistot, se kterou je vzestup nové velmoci vnímán velmocí starou, zavedenou a dosud nepřekonanou.

Většina pozorovatelů se domnívá, že nakonec budou zrealizovány oba projekty. Americký ropovod ale naráží na protesty ekologů, přičemž pokud nebude stavba rychle schválena, Kanada by se mohla začít více orientovat na východ.

Alberta má třetí největší zásoby ropy na světě, víc než 170 miliard barelů. Současná denní těžba na úrovni 1,5 mil. barelů by měla do patnácti let vzrůst na trojnásobek. Celkem je v kanadské provincii víc černého zlata než v Rusku nebo Íránu. Větším ropným bohatstvím se pyšní jen Saudská Arábie a Venezuela (kde to ale není moc vidět).

Jediným významným exportním trhem pro kanadské těžaře jsou Spojené státy, avšak vzhledem k neustálým výhradám ochránců životního prostředí, kteří poukazují na minulé úniky z ropovodů, možnou otravu podzemních vod a poškození ekosystémů, by si Kanada ráda zajistila diverzifikovanější portfolio odběratelů. Stoupající asijská poptávka je proto vhodnou příležitostí.

Projektu stavby západního ropovodu k vodám Pacifiku v Britské Kolumbii v hodnotě 5,5 mld. USD se účastní čínský státní koncern Sinopec. S jeho představiteli jednal tento měsíc ministr financí Alberty Lloyd Snelgrove. „Sedí tam a říkají: Jestli potřebujete peníze, máme je; jestli odborné znalosti, máme i ty; cokoliv potřebujete, to máme,“ shrnul schůzku Snelgrove.

Američtí představitelé po čínsko-kanadských námluvách znejistěli a obrátili se na premiéra Alberty Eda Stelmacha s dotazem jestli zbude dost ropy i pro ně. Tyto obavy jsou podle expertů neoprávněné. „Stále existují lidé, podle nichž jeden barel poslaný z Kanady do Číny by mohl místo toho jít do Spojených států. Ale tito lidé jsou nyní v menšině,“ tvrdí Wenran Jiang, profesor na University of Alberta.

Američané však berou záležitost vážně. Ropovod Keystone XL, který by surovinu měl přivést do texaských rafinerií, by mohl výrazně snížit závislost USA na dodávkách z Blízkého Východu a dalších regionů, které nepatří mezi právě nejstabilnější. Podle zprávy zadané administrativou prezidenta Obamy by potrubí z Kanady, spolu se snížením spotřeby, mohlo „z dlouhodobého hlediska v zásadě vyřadit import z Blízkého Východu“.

Podle některých analytiků by rozhodnutí o stavbě ropovodu mohlo podstatně ovlivnit kanadsko-americké vztahy a ztroskotání projektu by bylo u severního souseda USA vnímáno velmi negativně. „Ne často si můžeme vybrat, odkud budeme dostávat ropu. V tomto případě si můžeme vybrat Kanadu, což je příležitost, kterou bychom neměli propásnout,“ tvrdí David Goldwyn, bývalý úředník z amerického ministerstva zahraniční. Čínských investic se ale neobává. Rozšiřování těžby je podle něj daleko lepší než vysávání stávajících ložisek, o něž se vede konkurenční boj.

Wiliam Cohen, který zastával post ministra obrany v administrativě Billa Clintona, se domnívá, že jakýkoliv čínsko-kanadský projekt vyžaduje „určitou dávku diplomacie a opatrnosti“, tak aby nebyl vnímán jako „hrozba pro Spojené státy“. Kanada si prý může „dělat, co chce, ale ví, že vztahy se Spojenými státy jsou velmi podstatné.“

Samotní Kanaďané mají na věc, alespoň navenek, trochu jiný názor. „Nejsme 51. stát. O tom, komu bude Kanada prodávat své suroviny, nerozhodují Spojené státy,“ sdělil v rozhovoru Eddie Goldberg, šéf štábu bývalého kanadského premiéra Jeana Chretiena.

Problémy s ekology ale provázejí i západní ropovod, přičemž v případě jeho krachu by následky mohly být ještě horší. Peking už v Kanadě výrazně zainvestoval a podle čínského velvyslance v Ottawě Zhanga Junsaie v tom hodlá pokračovat. China Investment Corporation, spravující aktiva v hodnotě 300 mld. USD, vložila vloni 800 mil. USD do Penn West Energy v Calgary, a dalších 1,5 mld. USD do těžařské společnosti Teck Resources o rok dříve. Sinopec koupil 9% podíl v Syncrude, největším kanadském projektu těžby roponosných písků. PetroChina, největší asijská ropná a plynárenská společnost, získala podíl v Athabasca Oil Sands v hodnotě 1,7 mld. USD.

(Zdroj: AP, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data