Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další obrat Aleše Hušáka: Stáhl odvolání proti konkurzu, aby zůstal v Sazce. Akcionáři jednání odročili.

Další obrat Aleše Hušáka: Stáhl odvolání proti konkurzu, aby zůstal v Sazce. Akcionáři jednání odročili.

19.07.2011 11:20, aktualizováno: 19.7. 13:21
Autor: IHNED.cz

Aktualizováno

Akcionáři Sazky měli dnes volit nové vedení loterijní firmy, přičemž valná hromada měla z představenstva odvolat Aleše Hušáka. Kvůli procesním důvodům se nakonec nekonala a bude až za měsíc. Těsně před začátkem jednání se navíc objevily nové a nečekané scénáře, kterými Hušák i nadále zůstává ve hře o další osud Sazky.

Dramatický boj o loterijní Sazku pokračuje. Bývalý generální ředitel Aleš Hušák nečekaně stáhl svoje odvolání proti vyhlášení konkurzu. Hušáka přitom měla dnes odvolat z funkce předsedy představenstva mimořádná valná hromada z podnětu největšího akcionáře Sazky - Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), ta ale nakonec nekonala. A tak Hušák stále zůstává ve hře.

Na poslední chvíli totiž otočil a nabídl dohodu největším věřitelům Sazky, skupinám PPF a KKCG. "Slíbil jim, že když zůstane ve funkci, stáhne z vrchního soudu odvolání proti konkurzu Sazky. Přesně to už udělal," řekl serveru IHNED.cz zdroj informovaný o situaci. Informaci serveru IHNED vzápětí potvrdil další zdroj z justičních kruhů.

"Hušák odvolání proti konkurzu stáhl asi půl hodiny před začátkem valné hromady, která je plánována na deset hodin dopoledne," upřesnil.

"Podle našich informací stáhl Aleš Hušák i odvolání proti konkurzu, které podával za sesterskou společnost Bestsport," řekl IHNED.cz mluvčí Penty Martin Danko. A dodává "Podle našeho názoru je tento krok protiprávní, už jenom proto, že Hušák se při něm dopustil svých porušení povinnosti při správě svěřeného majetku.

Mluvčí skupin PPF Alexej Bechtin k tomu uvedl, že údajná dohoda PPF s Hušákem je nesmysl. "PPF trvá na dokončení konkursu, což mimo jiné znamená odchod Aleše Hušáka ze Sazky," prohlásil.

Valná hromada se nekoná

Právě na úterní dopolední valné hromadě měl ČSTV prosadit odvolání Hušáka a zvolit pět nových členů představenstva. Šéfovi ČSTV v pondělí večer telefonovali zástupci PPF a pokoušeli se jej přemluvit, aby Hušáka největší akcionář nakonec nechal ve funkci. Podle všeho ale tato snaha neuspěla.

"Na našem záměru prosadit na valné hromadě odvolání pana Hušáka se nic nemění, toto stanovisko potvrdila i ranní schůze dozorčí rady Sazky," řekl IHNED.cz šéf ČSTV Pavel Kořan pár minut před začátkem jednání mimořádné valné hromady. Ta ale nakonec vůbec nezačala, neboť nebyla usnášeníschopná.  

Nové představenstvo - zatím čeká

ČSTV, který má na valné hromadě bezpečnou hlasovací přesilu nad menšími akcionáři, šlo na jednání s připravenou volbou pětičlenného představenstva.

Jeho členy se podle informací IHNED.cz mají stát funkcionáři ČSTV Vladimír Šimíček, Marek Hájek a Zdeněk Kubec, dále šéf sesterské firmy Sazky - Bestsportu - Petr Bernátek, a konečně Zdeněk Ertl (soudem jmenovaný opatrovník občanského sdružení Zelený ostrov, jehož zakladateli jsou akcionáři Sazky).

Představenstvo by pak podle původního plánu mělo zvolit do vedení Sazky nového generálního ředitele, tím se má stát bývalý finanční šéf loterijní firmy a dlouholetý Hušákův spolupracovník Jan Prádler.

"Tento záměr stále trvá, pokud se tak stane, měl bych být později kooptován do představenstva i já," potvrdil Prádler těsně před začátkem valné hromady. Prádler je ale pro věřitele PPF a KKCG nadále nepřijatelný, pokládají ho za spojence skupiny Penta, jež se snaží Sazku ovládnout a spojit ji se svou vlastní loterijní firmou Fortuna.

Kvůli procesním důvodům ale jednání akcionářů ani nezačalo a náhradní termín nového jednání bude 22. srpna. Valná hromada se nekonala, protože někteří akcionáři neměli k dispozici své akcie. Sám Hušák řekl, že konání dnešní valné hromady zpochybnil jeden z menšinových akcionářů.

Sazka se vzpamatovává

Sazka je od konce května v konkurzu. Po vyhlášení konkurzu většina pravomocí představenstva i generálního ředitele přešla na insolvenčního správce Josefa Cupku a lze čekat, že pravomoci představenstva v Sazce budou zřejmě i po jeho novém ustavení značně omezeny.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské haly O2 arena.

Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které mají sloužit k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Nové štiky v rybníce Sazky

Tým insolvenčního správce Sazky opět rozjíždí činnost Sazky a nyní očekává nárůst tržeb firmy, které v době vyhlášení konkurzu na přelomu května a června klesly na historické minimum.

Bude mít ale těžou pozici neboť mezitím vstoupily na trh číslených loterií další "štiky" - Tipsport a Fortuna s novými hrami.

Zejména Fortuna se natají tím, že chce být lídrem trhu, který chce do dvou let mít třetinový podíl na trhu.

 

iHNed

Související články na IHNED.cz

Sazka čelí frontálnímu útoku. Porovnali jsme Sportku, Tipšestku a Loto

Hušák ztratil posledního spojence v Sazce. ČSTV ho příští týden odvolá

Bývalý třetí muž Sazky: Hušák byl jako řidič, co jede na dálnici opilý v protisměru


Váš názor
  • Vtipálek
    19.07.2011 11:27

    to by byli blázni, kdyby to udělali
    Bob
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.