Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Legenda George Soros po 40 letech končí éru otevřených hedge fondů, vrátí peníze investorům

Legenda George Soros po 40 letech končí éru otevřených hedge fondů, vrátí peníze investorům

26.07.2011 15:24, aktualizováno: 26.7. 17:29
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Legendární investor a miliardář George Soros skončí po více než čtyřech desítkách let éru otevřených hedgeových fondů. Ty do konce letošního roku navrátí investice ve firmě disponující 25,5 miliardami dolarů vnějším investorům a nadále budou pokračovat pouze ve zhodnocování prostředků George Sorose a jeho rodiny, uvedly dva na sobě nezávislé zdroje pro Bloomberg.

Podle zdrojů budou fondy George Sorose od roku 2012 spravovat pouze soukromý majetek, z fondů odejde také šéf pro investiční politiku Keith Anderson, uvádí podle zdrojů dopis vysvětlující změnu investorům, podepsaný syny George Sorose Jonathanem a Robertem. „Rádi bychom vyjádřili vděk těm, kdo si zvolili Soros Fund Management LLC pro investice v uplynulých 40 letech,“ stojí v dopise.

Synové Sorose změnu vysvětlili také povinností v rámci nových regulatorních pravidel registrovat firmu do března roku 2012 u Americké komise pro cenné papíry SEC v případě, že by pokračovala ve spravování investic vnějších investorů. Fondy od roku 2000 postupně zhodnocovaly také vnější investice, avšak ty tvořily nejvýše zhruba čtyři miliardy dolarů. V případě pokračování ve zhodnocování vnějších investic nová pravidla po hedge fondech s aktivy přesahujícími 150 milionů dolarů požadují, aby reportovaly údaje o svých investorech a zaměstnancích, spravovaných aktivech, potenciálním střetu zájmů a aktivitách mimo fondy. Budou také předmětem pravidelných kontrol SEC. Sorosovy synové v dopise dle zdrojů vysvětlují, že jelikož nová pravidla meumožňují jinou úpravu, navrátí se firma ke svému rodinnému pojetí, se kterým před 11 lety začala.

George Soros, který kontroluje většinu prostředků ve prospěch svůj, své rodiny a svých nadací, přímý komentář odmítl. Podle některých zdrojů Bloomberg se fondu Quantum, který dokázal dosahovat na průměru zhruba 20% zhodnocení ročně od roku 1969, v posledních 18 měsících nedaří. Podle těchto zdrojů od počátku roku za jeho první polovinu ztratil 6 procent hodnoty po růstu o 2,5 procenta v roce 2010. Podle chicagské Hedge Fund Research ostatní globálně orientované makrofondy v loňském roce navrátily zhruba 5,6% zhodnocení.

George Soros se narodil v roce 1930 v Budapešti. V knize vydané na konci června popisuje, jako rodině pomohlo přežít 2. světovou válku to, že otec zfalšoval dokumenty rodiny tak, aby nebyla vykazována jako židovská. Ve 26 letech Soros přišel do New Yorku a stal se traderem, nejprve obchodujícím u brokerské firmy na Wall Street F. M. Mayer. Plánoval během pěti let vydělat 500 tisíc dolarů a odejít do Londýna, ve světě financí ale zůstal. Vlastní firmu založil v roce 1973. K nejznámějším sázkám patří útok na thajský baht v roce 1997, do kterého vsadil 750 milionů dolarů. Země vynaložila miliardy na neúspěšnou obranu své měny, následně přišla devalvace, výdajové škrty a přijetí pomoci MMF v rozsahu 17,2 mld. USD. Ve stejném roce vstoupil do ruských akcií skrze podíl na miliardu dolarů v telekomunikacích Svyazinvest. Své pozice neprodal ani přes jeho vlastní radu ruské vládě devalvovat měnu o 15 až 25 procent. Ta tak po čtyřech dnech učinila.

Nejznámější je ale George Soros útokem na britskou libru v roce 1992. Sázka za miliardu dolarů vyústila v devalvaci libry. Architektem byl hlavní stratég Sorosových fondů v letech 1988 až 2000 Stanley Druckenmiller. Loni uzavřel vlastní firmu a rovněž, jako nyní dle zdrojů Soros, založil vlastní soukromou instituci.

Druckenmiller od Sorose odešel v roce 2000 po prasknutí hi-tech bubliny s dalším investičním esem Nickem Roditim. V roce 2007, když se rozjela nemovitostní krize v USA, fond Quantum nastoupil a navrátil 32 procent, následovaných 8 procenty v roce 2008. Ostatní fondy tehdy padaly o řádově 20 procent. V turbulentním období Sorosovy fondy najaly několik různých CIO, včetně syna Roberta, než najaly nového investičního manažera Andersona, spoluzakladatele BlackRock a jejího šéfa pro globální investice.T Nejistota na trzích a ztráta fondu Quantum jej přiměla v polovině června odprodat většinu pozic. Výsledkem je, že firma drží nyní zhruba 75 procent investic v hovotosti. Zatím nebylo rozhodnuto, zda nového CIO jmenují synové George Sorose.

V sázkách Sorose se mísí obdiv nad agresívní a výnosnou investicí a škodami, které napáchaly. V roli filantropa Soros v posledních 30 letech vynaložil přes osm miliard dolarů na kampaně za demokracii, svobodu slova, vzdělání a boj s chudobou. „Můj úspěch na finančních trzích mi poskytl mnohem větší míru nezávislosti, než ostatním. To mě zavazuje vstupovat i do kontroverzních oblastí, kam ostatní nemohou,“ vysvětluje Soros, proč mu podzim jeho života poskytuje zadostiučinění skrze filantropii. Tak se přesunuje těžiště jeho zájmu, vedle většího prostoru pro komentáře klíčového ekonomického dění. 

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data