Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst průmyslu v červenci výrazněji zpomalil, stavebnictví zrychlilo propad na 11,1 % (+komentář)

Růst průmyslu v červenci výrazněji zpomalil, stavebnictví zrychlilo propad na 11,1 % (+komentář)

06.09.2011 10:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Průmyslová výroba v ČR v červenci zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta (konsensus Bloomberg +5 procent) po červnovém revidovaném zvýšení o 7,9 procenta (revidováno ze 7,4% růstu). Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 6,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení od sezónních vlivů vyšší o 0,1 procenta. "Červencová data přináší nejslabší výsledky nejen v tomto roce ale za posledních 19 měsíců. Příliš nadějí do dalších měsíců nedávají nové zakázky, jejichž růst se téměř zastavil. Jediným odvětvím, které si udrželo rychlé tempo růstu produkce, zůstal automobilový průmysl. Solidní výsledek hlásí hutě, jejichž produkce meziročně stoupla o 8,3 procenta. Naopak další klíčové odvětví českého průmyslu, výroba spotřební elektroniky a počítačů, zaznamenává útlum po loňské expanzi," uvádí v komentáři k vývoji v tuzemském průmyslu hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která vzrostla o 38,4 procenta. Výroba strojů a zařízení stoupla o 7,9 procenta a výroba elektrických zařízení o 7,1 procenta. Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 9,5 procenta. Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků se snížila o 8,5 procenta a zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků o 16 procent.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 1,1 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 5,4 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 15,4 procenta. Domácí tržby v běžných cenách klesly o 2,9 procenta.

"Možná nejvíce negativní informaci přináší právě statistika nových zakázek, jejichž růst se téměř zastavil. V červenci se nové zakázky zvýšily pouze o 1,1 procenta, což je nejslabší výsledek od října 2009. Vzhledem k tomu, že zahraniční zakázky stouply o 8,1 procenta, lze přičítat zpomalení růstu celkových zakázek především slabé domácí poptávce. Bohužel při stoupající pravděpodobnosti recese v eurozóně mohou v dalších měsících oslabit i zahraniční zakázky. Index nákupních manažerů v eurozóně se již ponořil pod 50bodovou hranici předělující růst a recesi," uvádí dále David Marek. Podle názoru hlavního ekonoma Patria Finance se zpomalování růstu produkce, zakázek a zhoršující se výhled do dalších měsíců projevuje v opatrnosti průmyslových firem.

Růst zaměstnanosti začal zpomalovat, v červenci se počet lidí zaměstnaných v průmyslu zvýšil o 3,2 procenta. Průměrná mzda stoupla jen o 2,0 procenta, což je nejméně v letošním roce. Reálně se průměrná mzda v průmyslu zvýšila pouze o 0,2 procenta.

Přestože růst českého průmyslu zpomaluje, stále zůstává nadprůměrně vysoký v rámci EU. V červnu se průmyslová výroba celé 27členné EU meziročně zvýšila o 1,7 procenta. "Nicméně malá, velmi otevřená ekonomika, která se navíc nemůže opřít o domácí poptávku, nemůže uniknout zhoršení globální ekonomické situace, které naznačuje řada předstihových indikátorů. Zahraniční obchod a průmysl budou jedněmi z prvních oblastí, kde to bude patrné," dodává David Marek.

Stavební produkce v červenci 2011 klesla meziročně reálně o 11,1 procenta. Po očištění od sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,6 procenta. Stavební úřady podle dnešních údajů statistiků vydaly meziročně o 5,5 procenta stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 25,1 procenta. Bylo zahájeno meziročně o 6,2 procenta bytů méně. Dokončeno bylo o 3,4 procenta bytů více.

Letošní červenec měl proti tomu loňskému o jeden pracovní den méně, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se tak červencová stavební produkce snížila o deset procent. Meziměsíčně po očištění od sezonních vlivů byla nižší o 1,6 procenta. V pozemním stavitelství klesla o 6,4 procenta a v inženýrském stavitelství se propadla o 19,9 procenta.

Stavební firmy v červenci zahájily stavbu 2290 bytů, což je o meziročně o 6,2 procenta méně. Důvodem bylo podle ČSÚ nízké zahajování bytů v nebytových budovách.

Zahájených bytů v rodinných domech přibylo o pět procent a počet zahájených bytů v bytových domech se zvýšil o 30,8 procenta. Tento nárůst ale způsobila velmi nízká srovnávací základna minulého roku, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o téměř 90 procent, uvedli statistici.

Počet dokončených bytů v červenci pak meziročně vzrostl o 3,4 procenta na 1912. V rodinných domech jich bylo ale dokončeno o 11,5 procenta méně, naproti tomu v bytových domech o 41,9 procenta více.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.