Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
LN: Kalousek chce vyšší dan z nemovitostí podle atraktivity místa

LN: Kalousek chce vyšší dan z nemovitostí podle atraktivity místa

03.10.2011 9:38
Autor: ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce od roku 2014 zvýšit daň z nemovitosti podle ceny pozemku. Ceny v jednotlivých lokalitách by se určovaly podle cenových map, odvozených od obvyklých cen v daném místě. Ministr chce záměr nového systému výpočtu daně, který by měl platit od roku 2014, projednávat spolu s novelou zákona o rozpočtovém určení daní. Řekl to dnešním Lidovým novinám (LN).

"Záměr, který chci do konce roku předložit k diskusi, vychází z předpokladu, že by města byla rozdělena do několika zón, kterým by jednotlivá obecní zastupitelstva mohla přiřazovat různé koeficienty pro výpočet daně z nemovitosti," řekl Kalousek LN. "O konkrétní podobě cenových map pozemků se ještě bude diskutovat," dodal.

Mnoho starostů a zastupitelů ale přistupuje ke zvyšování daně obezřetně. Zdůrazňují, že na celkových daňových příjmech se podílí jen malou částí, avšak její navyšování negativně ovlivní obyvatele. "Lidé se o vlastní nemovitosti starají sami, a snižují tak náklady města na bytový fond. Proč bychom jim ještě měli zvyšovat daň?," řekl LN starosta Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera. Podle něj by bylo spravedlivější odvozovat daň z nemovitosti od rozlohy pozemku. "Když má někdo velký pozemek, je pro obec náročnější zajistit například veřejné osvětlení kolem takového pozemku," dodal Kubera.

Navýšení daně podle ceny pozemku je podle Kalouska namístě. "Dříve neatraktivní lokalita se může stát atraktivní díky veřejným investicím. Tím dochází ke zhodnocení majetku bez vlastního přičinění. Není vůbec žádný důvod, proč by se na tom vlastník nemovitosti neměl podílet," řekl novinám Kalousek.

Vyšší daně z nemovitostí mohou obce ovlivňovat již dnes. Sazba daně je ale jednotná pro celou obec. Základní sazby daně jsou stanoveny ministerstvem financí a závisí například na účelu využití stavby, na počtu nadzemních podlaží a také na velikosti obce. Samosprávy mohou od roku 2009 tyto sazby navyšovat prostřednictvím místního koeficientu, díky kterému mohou navýšit základní sazbu daně až pětinásobně.

V loňském roce měly podle schváleného státního rozpočtu získat města a obce z daňových příjmů 558,6 miliardy korun, avšak kvůli hospodářskému poklesu a nižšímu výběru daní získaly jen 532,17 miliardy. Na dani z nemovitostí inkasovaly místo předpokládaných 9,6 miliardy pouze 8,75 miliardy , dodaly LN.


Váš názor
  • Hoši budou hodnotit atraktivitu
    03.10.2011 12:36

    Když už chtějí odstupňovat, tak je logické, aby se na daň z nemovitostí použila shodně metoda odstupňování, podle které se rozdělují obcím daně.
    Maigret
  •  
    03.10.2011 12:08

    jo jo, odvedl jsi 65% z hrubého příjmu, dalších 10% DPH z materiálu a za práci a vono Ti ještě zbylo na to platit hypotéku za barák. tak ti zvýšíme dan ty šmejde soběstačnej. Jinak jsem se za posledních 6 let nevšíml, že by stát nějak zvelebil lokalitu kde bydlím, sítě si dnes musí zacvakat každý sám a ještě je pak darovat ale daň se má zaplatit každý rok a letos už to je pár tisícovec. Kurvy a blby jsou to.
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    03.10.2011 10:46

    A hazard se nezdaní a nezdaní.
    berta
    • Opravdu?
      03.10.2011 11:07

      Tahle daň Vás opravdu tolik trápí? Tedy pokud jste ta do nekonečna omílaná střední třída (tedy nepředpokládám, že vlastníte tři činžáky a fabriku) pak ta zátěž je asi tak tisícovka ročně. Taky, proč všichni pořád chtějí něco za zaplacenou daň dostat? Daň někdo vybírá, protože může, ne aby Vám za to něco dal. Mám hrozně rád příběh z Anglie. Nevím jak to je přesně, ale vybírali tam daň z cihel, pak se začalo stavět z něčeho jiného, daň z cihel už nenesal, ale začala být populární skleněná okna, tak král zavedl daň z oken. Když jsem byl mladej tak tenhle příběh mi velice pomohl pochopit co jsou to daně ;-) Jinak pokud Vám vadí místní daň z nemovitosti doporučuji se přestěhovat de jiných daňových systémů ... jeden z mých oblíbených je ten, kdy majitel domu platí daň z teoretického příjmu, který by měl, kdyby ve svém domě nebydlel, ale pronajímal ho (koukněte se na imputed rent taxation). Až na Vás jinde berňák tohle vybalí poprvé, Vaše obliba našeho současného ministra financí mnohoktrát vzroste a s radostí mu zaplatíte dvojnásobnou daň z nemovitosti.
      razit
      • Re: Opravdu?
        03.10.2011 12:07

        A lze u této daně v UK odečítat náklady, jako bych dům pronajímal ? Teplo, vodu, elektřinu ? ... To bych byl pořád na nule ... A kromě toho, je třeba VAT pro dětské oblečení a jiné dětské potřeby 0% !!!! Zatímco u nás je zdaněno 19% DPH vše od postýlky, dudlíku, kojeneckých potřeb a všeho dalšího. Takže bych tu nerad popisoval daňovou zátěž rodiny bydlící v novém, na hypotéku postaveném domku s 20 lety splátek na krku s tímtéž v UK. Ale jestli máš příklad, rád si počtu.
        Muff
        •  
          03.10.2011 13:27

          No já jsem neměl na mysli imputed rent v UK ... kde to také kdysi existovalo, ale mám pocit, že pro velkou popularitu to zrušili. Měl jsem na mysli Švýcarsko. Ne, elektriku, vodu a podobné náklady odečíst nelze, myslím, že tam lze odečíst zastropovoanou položku na údržbu. Mám pocit, že hypotéka daňovou zátěž snižuje, či ne? Jinak nevím jak jsme se dostali od daně z nemovitosti k DPH/VAT. Já jsem nechtěl srovnávat daně v různých zemích (je to trochu jako když jsem v roce 1980 přopočítali marku na korunu a nák nám to nevycházelo). Pokud bych to ale měl srovnat tak jediný co umím použít je příjem daní oproti HDP. A v tom jsme na tom stejně (téměř přesně stejně) jako UK, CH je zamozřejmě trochu jinde (asi o pět procent). Ale asi není třeba rozebírat jak je tohle srovnávání problematické (zvláště z pohledu jednoho člověka).
          razit
          •  
            03.10.2011 13:29

            Než dostanu přes hubu ... tax revenue vs. GDP čísla jsou samozřejmě dost starý. Jak se to změnilo poslední tři roky se asi dozvíme zase za tři roky.
            razit
      • Re: Opravdu?
        03.10.2011 11:08

        Jo a jednou se naučím na patrii klikat tak abych odpovídat na relevantní příspěvek.
        razit
  • Zrůdnost
    03.10.2011 10:37

    Nejhorší na tom je, že zastupitelstvo jakékoliv obce v minulosti promrhalo obrovské finance přes spřátelené stavební zakázky (a to i pochybného charakteru - viz pardubický druhý městský aquapark, který je prodělečný jak zákon káže) a nyní ty peníze chtějí nějak dostat zpět. Zvýšení daně z nemovistosti není o tom, že by obec udělala k danému místu novou silnici, nebo chodník ... KDEPAK. Musí se udělat cyklostezky nejdražší na světě, pokud možno se schodama jako v Praze, nebo silnice vedoucí od nikud nikam. A TO MAME PLATIT MY ? Jestli to projde, tak to snad osobně pošlu k ústavnímu soudu, protože to už je nad rámec normální zlodějiny. TO JE ZLODĚJINA NA DRUHOU, posvícená zákonem !
    Muff
    • Re: Zrůdnost
      03.10.2011 10:41

      U ÚS to máš předem prohraný. Pokud bude naplněn legislativní proces, pak můžou být daně klidně stonásobný a nic s tím neuděláš, bohužel. Pokud mám platit daně za akcie, tak ať se zvednou daně za nemovitosti. Majetek jako majetek.
      tk69
      •  
        03.10.2011 12:03

        A ty platíš daně z držby akcií ? Pokud ano, pan Kalousek ti zajisté rád pošle Diplom.
        Muff
        • to Muff
          03.10.2011 13:57

          Není to sice nazváno údržba, ale tohle jistě znáš: http://www.centraldepository.cz/CDCP_downloads/Rules_Regulation/CZ/CDCP_cenik.pdf - podívej se na bod 3.7 :-(
          oh171
        • ne
          03.10.2011 12:11

          ale ze zisku se platit bude. Já vidím větší problém to, že jsou nízké daně třeba na chaty a chalupy než na baráky pro trvalý bydlení. Jinak mi to je celkem šumák, stejně s tím nic nezmůžu. Stát stejně nějakým způsobem z nás ty prachy dostane.
          tk69
  •  
    03.10.2011 10:34

    Navýšení daně podle ceny pozemku je podle Kalouska namístě. "Dříve neatraktivní lokalita se může stát atraktivní díky veřejným investicím. Tím dochází ke zhodnocení majetku bez vlastního přičinění. Není vůbec žádný důvod, proč by se na tom vlastník nemovitosti neměl podílet," řekl novinám Kalousek. A co lokality, které se zhodnotily z příčinění samotných místních obyvatel - zde je nějaký důvod, proč by stát měl zvýšit své přijmy bez svého přičinění?
    A.
  • chachacha
    03.10.2011 10:27

    Super Kalousku , jen do toho. Jsi skutečnou perlou pravicové politiky . Už vidím jak zastupitelé určují lokality . Ta nejméně kvalitní bude vždy ta , kde vlastní pozemek pan starosta , hejtman nebo ministr.
    JOHN
  •  
    03.10.2011 10:23

    Musí navýšit příjmy do státní kasy. O co se zvýší příjmy měst a obcí, oto se sníží dotace od státu
    Bobo
  • Další krok..
    03.10.2011 10:10

    Přesně tak. Další krok proti střední vrstvě. Všichni, kdo se snaží, o to více zaplatí. Opravdu typicky pravicová politika.
    Josef
    • Re: Další krok..
      03.10.2011 10:30

      A jaká je levicová politika? Daň z nemovitostí se dá ospravedlnit, protože stát na danou nemovitost má určité výdaje v podobě vybudování inženýrských sítí, údržby příjezdové cesty, ochrany této nemovitosti-Policii atd. Daleko větší zlodějinou proti střední třídě, která nějaký majetek vytvořila, je daň z převodu nemovitosti a daň dědická, která se v dnešní době neplatí (u převodu je daň 3 %). Po nástupu levicové vlády bude daň z převodu zvýšena na min. 5 % a opětovně zavedená daň dědická. Z tohoto vyplývá otázka - co je větším zlém proti střední třídě?
      Henry
      •  
        03.10.2011 11:29

        Kecy. Zdaleka ne u všech nemovitostí se stát podílí na zainvestování pozemku a už vůbec se nepodílí na jejich údržbě a rozvoji. Je to prostě jen daň.
        mahamotti
        •  
          03.10.2011 12:30

          A kdo ti udržuje např. v zimě tvou příjezdovou cestu k baráku?
          Henry
          •  
            03.10.2011 13:14

            Svépomocí - slepá městem neudržovaná komunikace.
            mahamotti
  • Chtělo by to nějakou obdobu arabského jara
    03.10.2011 10:07

    A co se děje na Wall Street Kalousku ? http://finweb.hnonline.sk/c3-53077470-kP0000_d-zatkli-styristo-ludi-protestujucich-proti-wall-street http://www.youtube.com/watch?v=36e57Ntp-8g&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=kz172asCf2M&feature=related
    Peté13
  •  
    03.10.2011 9:55

    Ano, je potřeba nás, kteří jsme se snažili o naše rodiny postarat, investovali do nemovitostí a zázemí, potrestat novou daní " ze závisti a nepřejícnosti ". Ta složitá doba dělá z politiků"vysavače peněz" a neví kudy kam. Jistě, v mnoha zemích daň takto funguje, ale nastavit ji teď za těchto okolností? Už aby ten chlap zestárnul a odešel do důchodu.
    mgp
    •  
      03.10.2011 10:29

      On už zestárnul , navíc zblbnul , ale do důchodu ne a ne odejít .
      karel
      •  
        03.10.2011 10:43

        Máte pravdu zvyšovat daně umí každý blbec. A ve světě se mu za to ještě tleská.
        berta
        •  
          03.10.2011 10:48

          zdraz Kalousku...doufam ze me misto bydleni na neatraktivnim miste hned pod mostem bude dotovano...checht... nicmene se to takhle plati uplne vsude na svete...s tim bych problem nemel pokud na vesnicich s poctem obyvatel to zustane minimalne stejne...jinak je to zase bouda...nevim
          OPTIMISTA
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.