Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské firmy se připravují na rozpad eurozóny. Pro jistotu...

Evropské firmy se připravují na rozpad eurozóny. Pro jistotu...

07.10.2011 16:04
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když největší německá veřejně obchodovatelná společnost Siemens před měsícem stáhla 500 mil. EUR ze svého účtu u Société Générale a zaparkovala je bezpečně u Evropské centrální banky, byli francouzští podnikatelé vzteky bez sebe. Nejen proto, že se německý gigant k takovému kroku odhodlal, ale že si o tom dokonce troufá informovat korespondenta Financial Times.

Jiné firmy mají pro německou opatrnost v časech, kdy se evropský bankovní a měnový systém otřásá v základech, větší pochopení. „Není na tom nic špatného,“ tvrdí výkonný ředitel nejmenovaného portugalského výrobce léčiv. „Musíme zvážit, co by se stalo s inflací, jak bychom získávali úvěry, vymáhali pohledávky a platili dodavatelům a zaměstnancům.“

Apokalyptické scénáře, kterými analytici a finanční magnáti typu George Sorose straší evropské voliče i politiky, už soukromý sektor v řadě zemí eurozońy podrobuje chladné analýze a nezřídka je připraven na několik variant rozpadu měnové unie. Třeba portugalští top manažeři s odchodem své země z eurozóny pro všechny případy počítají už měsíce a mají vypracované formální krizové plány.

Předvídat dopady kalamity takového rozsahu není snadné. Fragmentace eurozóny, pokud k ní dojde, bude náhlá a rychlá, něco na způsob vyhlášení války. Země, které zvolí odchod, pravděpodobně uzavřou hranice, aby zabránily pašování eurových mincí a bankovek. Paralýza zřejmě postihne i elektronický přeshraniční platební styk a není vyloučeno ani vyřazení telekomunikačních služeb.

Společnosti s pobočkami po celé Evropě by se v jednotlivých zemích mohly dostat do izolace a musely se bránit samy. Kdo a kde nám dluží v eurech? Komu a v jaké měně dlužíme my? A která eura jsou „německá“ a která „italská“ nebo „řecká“? Finanční ředitel bude v takové situaci chtít na stole přesný přehled do několika hodin. A to je jen začátek. Poté do hry vstoupí chaos na finančních trzích, fronty před krachujícími bankami a zpřetrhané dodavatelské řetězce. Nejedna firma bude zvažovat rozdělení na aktivity v „jádru“ EU s tvrdou měnou a periferii s kupou prudce klesajících národních měn.

O podrobnostech společnosti hovořit nechtějí. Z dobré strategie se totiž může vyklubat skvělá konkurenční výhoda. Každý si je také vědom, jak nebezpečná může být teorie sebenaplňujícího se proroctví. Navíc, vysílat signály nedůvěry ve vlastní ekonomiku by korporátním subjektům udělalo spíše medvědí službu. Plány nicméně vznikají, i když v tichosti. „Překvapilo by mě, kdyby se dobře vedená společnost nepřipravovala na nejhorší scénáře, jakkoliv se mohou zdát nepravděpodobné,“ říká Leif Johansson, bývalý výkonný ředitel švédského Volva. Kolem možného rozpadu eurozóny se začíná roztáčet slušný byznys. Arizonská softwarová firma FiREapps spustila v červnu program, který zákazníkům umožňuje kalkulovat změnu měnové expozice v reálném čase při několika různých rekonfiguracích měnové unie. Neopakovatelnou příležitost větří i krizový manažeři.

Většina společností zatím věří, že to nejhorší se dá ještě odvrátit, ale i malá pravděpodobnost katastrofy má na jejich chování vliv. Řada podniků zvažuje přemístění provozů do stabilnějších zemí v rámci EU, nebo dokonce zcela mimo Evropu. Fiat nepřímo pohrozil odchodem z Itálie a oznámil, že vystupuje z vlivné zaměstnavatelské asociace Confidustria s tím, že s odbory bude automobilka odteď vyjednávat sama.

Švýcarský farmaceutický kolos Roche v létě zastavil dodávky některých léků řeckým státním nemocnicím. Stejně tvrdý přístup možná zvolí i vůči španělským nemocnicím. Menší firmy se připravují na zpomalení růstu a snižují výrobu rychleji, než klesá poptávka. Snaží se tak redukovat skladové zásoby a nahromadit hotovost pro případ, že jim banka neposkytne úvěr. Pouhý strach situaci ještě zhoršuje.

Dalším typem odpovědi na možnou implozi a následnou recesi v Evropě je hledání odbytišť mimo kontinent, v čemž zatím exceluje Německo. Vývoz našich sousedů do Číny se mezi lety 2008 a 2011 téměř zdvojnásobil. Volkswagen prodal v západní Evropě v prvním pololetí 1,7 mil. aut, což oproti roku 2007 představuje nárůst o pouhá 2 %, v Asii ve stejném období automobilka prodala 1,3 mil. aut, o 151 % víc než před čtyřmi lety. Energetický koncern E.ON se zbavuje aktiv v Evropě za miliardy euro a snaží se chytit příležitostí v emerging markets. Evropský soukromý sektor tak dluhová krize poznamená, ať už bude její výsledek jakýkoli.

Navzdory eminentnímu zájmu o rozvíjející se trhy zůstává většina firem přesvědčenými zastánci jednotného evropského trhu, což by neměla změnit ani dluhová krize. Vzájemné uznávání licencí, technických specifikací a další harmonizace legislativy znamená, že jakákoliv evropská společnost může svůj produkt nabídnout stovce milionů domácností, což je víc než ve Spojených státech. Jen díky takovému rozsahu mohlo třeba již zmiňované Volvo získat patřičný potenciál k expanzi na mimoevropské trhy.

O eurozóně se ale bossové největších evropských koncernů vyjadřují nemilosrdně. Za prioritu považují odstranění nejistoty, i kdyby to znamenalo vyhazov pro některé z periferních ekonomik. Výkonný ředitel Renaultu a Nissanu Carlos Ghosn to shrnul za všechny: „Je třeba vědět, kdo je na palubě a kdo už se topí mimo. A podle toho loď spravit!“

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  • Je to celé úplně jinak!!!
    07.10.2011 17:11

    Podle mě je to nepřiměřeně razantní katastrofický scénář. Říká Vám něco mezní míra úspor? Podle mě se pomalu, ale jistě blížíme k jejímu vrcholu. Myslíte si, že lidé budou donekonečna spořtit a dávat si své peníze do polštáře? V době, kdy se hrozí krachem bank a vlastně celého systému? Co udělá člověk, když má hodně peněz a nemůže pro ně najít bezpečné úložiště? Prostě si je užije a utratí za rozumné věci, které při jakékoli situaci neztratí na hodnotě - myslím té užitné. Ideální věcí je například nemovitost, pozemky, na kterých se dá hospodařit a zkvalitnění okolního prostředí (myslím tím nábytek, pěkné vybavení do domácnosti atd.) - věci, které si třeba kvůli úsporám upíral. Čím více se bude blížit možnost zhroucení systému nebo dokonce znárodňování úspor, tím více se budeme snažit jich co nejdříve v rozumé míře zbavit. A to má za následek jedinou věc - nakopnutí výroby, nakopnutí trhu s bydlením, růst pracovních příležitostí a pozvolné vymanění se s krize. Myslím, že tento stav začíná zhruba v těchto týdnech. Příkladem za vše podle mě budou průměrně vyšší tržby kolem Vánoc. Takže žádná krize pánové. A pokud toto vše byla jen jedna velká hra na bubáky, jak z nás ty úspory dostat a konečně nakopnout ekonomiku, tak pánové politici tleskám!!!
    delcop
    • Re: Je to celé úplně jinak!!!
      07.10.2011 21:08

      Zastrašovat obyvatelstvo je v posledních 30 letech skoro politická nutnost. Nějak se ti lidi v poslušnosti udržet musí. Strach je mocný. Když se lidé budou bát zítřků, jak snadno se bude politikům držet koryta !! Stačí na ně občas něco blbého vyštěknout, nabídnout, pochválit... a lid hloupý je opětovně zvolí i za cenu smrtelného odříkání. Lidé už neumí bojovat. A to je chyba.
      Jesse
      •  
        07.10.2011 21:13

        umej umej Rumburk a kol..black-and-white for you
        OPTIMISTA
        •  
          07.10.2011 21:20

          Jsem odhodlán naložit munici a do šluknovského výběžku přijet pomoci !:-))
          Jesse
    • Re: Je to celé úplně jinak!!!
      07.10.2011 20:55

      Jinak to možná je, ale ne tak, jak píšete. Když uleju peníze do nemovitosti, tak se jedna nemovitost přesunula ke mě a s tím samým objemem peněz má starosti nový vlastník. Vlastně se tím nestane vůbec nic. Zkuste najít operaci, která něco skutečně změní. Jedině to prožrat nebo prochlastat. To rozhýbe ekonomiku.
      VeleOp
    • Re: Je to celé úplně jinak!!!
      07.10.2011 19:09

      Asi mate pokriveny pohled kvuli svoji situaci, ale vetsina lidi zadne vyznamne uspory nema! Prej kupovat nemovitosti :D
      Indy
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m