Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcaři obvinili šest Čechů z praní špinavých peněz. Stopy vedou k Mostecké uhelné

Švýcaři obvinili šest Čechů z praní špinavých peněz. Stopy vedou k Mostecké uhelné

24.10.2011 12:49, aktualizováno: 24.10. 14:16
Autor: IHNED.cz

Aktualizováno

Vyšetřování společnosti, jejíž jméno federální prokuratura v Bernu neuvádí, Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Podle dřívějších informací jde o kauzu privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Švýcarská prokuratura obvinila z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací ve vztahu s nejmenovanou významnou energetickou společností z Česka sedm lidí. Podle agentury AFP tvoří většinu obviněných Češi.

I když prokuratura v Bernu jméno konkrétní společnosti neuvádí, ze souvislostí je zřejmé, že jde o Mosteckou uhelnou, o kterou stát přišel divokou privatizací počátkem roku 1998. Tehdy ji podle dostupných údajů ovládli její vlastní manažeři - a to za peníze samotného podniku. Později pak společnost ovládl Pavel Tykač a přejmenoval ji na Czech Coal.

A předloni v březnu švýcarská prokuratura pro server iHNed.cz potvrdila, že je v této souvslosti vyšetřováno šest Čechů a jeden Belgičan. Podle vyšetřovatelů bylo v rámci pátrání na účtech ve Švýcarsku zablokováno kolem 700 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun).

"O tom, že by ve Švýcarsku padlo obvinění, nemáme žádnou informaci. Ze Švýcarska ani odjinud," řekla serveru iHNed.cz mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Její úřad přitom v Česku před dvěm a lety vyšetřování divoké privatizace Moastecké uhelné obnovil, ale vše je stále ve stadiu prověřování.

Vyšetřování společnosti, jejíž jméno federální prokuratura v Bernu neuvádí, Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze.

Půjč mi, koupím si tě

O vliv v druhé největší hnědouhelné firmě v zemi přišel český stát v roce 1998, kdy ji ovládla společnost Appian Group. Ta skoupila akcie Mostecké a vyšachovala stát, který vlastnil jen 46 procent akcií.

Tehdejší úřednický kabinet Josefa Tošovského kontroval a obvinil management Mostecké z toho, že stojí za oním investorem. Společnost prý koupili za miliardy, které si doly ukládaly na rekultivace - tedy budoucí nápravu krajiny po těžbě.

Policie ale podezření nedokázala potvrdit. Klíč totiž ležel ve Švýcarsku - kam si doly v devadesátých letech uložily uvedené miliardy. A důkaz, že jde o stejné peníze, za které Appian doly koupil, se policii nepodařilo získat. "Do Švýcarska šlo několik žádostí o objasnění těch převodů, ale vždy odpověděli, že je to bankovní tajemství," uvedla tehdy HN mostecká státní zástupkyně Eva Vetýšková, která proto případ odložila.

Miliardy ve Švýcarsku

Zvrat přišel v létě 2008, kdy naopak švýcarská strana požádala Česko o výslechy tehdejších manažerů hutí a ze žádosti vyplynulo, že je podezírá z praní špinavých peněz. A že na švýcarských bankovních účtech úřady obstavily 700 milionů švýcarských franků (přes 12 miliard korun), které podle jejich závěrů byly vyprány řetězcem obchodů a sloužily k ovládnutí dolů.

České úřady proto předloni na jaře případ znovu otevřely, ale zatím se příliš daleko nedostaly. Chybí jim totiž dokumenty o převodech, které shromáždili Švýcaři. Podle Válové zahájili čestí vyšetřovalé nové vyšetřování pro krácení daní, zneužívání informací v obchodním styku a porušování při správě cizího majetku.

"Požádali jsme Švýcarsko o právní pomoc, ale stále na ni čekáme,“ uvádí mluvčí Válová. Naopak česká policie například pro Švýcary vyslýchá svědky i podeřelé.

Tehdy za Grosse a Zemana

Čeští vyšetřovatelé se zabývají kromě nezákonného ovládnutí společnosti počátkem roku 1998 i tím, za jakých okolností o rok později Zemanův kabinet prodal zbylý minoritní podíl za 600 milionů korun.

Deník MfDnes totiž s odkazem na dokumenty švýcarské prokuratury uvedla, že krátce po privatizaci odešlo několik milionů kroun z Appianu lidem kolem tehdejšího ministra vnitra a pozdějšího premiéra Stanislava Grosse.

"Letos v lednu bylo prověřování rozšířeno pro podezření z trestných činů přijímání úplatku a úplatkářství," potvrdila mluvči Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Policie podle ní již uvedené lidi vyslechla a opět čeká na další požadované informace ze švýcarské strany. "Byli jim poslány v polovině července," dodala s tím, že česká strana naopak obdržela od Švýcarů "již 23. doplněk žádosti o právní pomoc s požadavky na identifikaci dalších bankovních účtů, ověření převodů finančních prostředků a zajištění některých listinných důkazů".

Divoká privatizace Mostecké uhelné

Švýcarská prokuratura tak nyní udělala další krok ve vyšetřování více než deset let starých operací, spojených s divokou privatizací české Mostecké uhelné společnosti.

Před dvěma lety, kdy švýcarská prokuratura uzavřela předběžné policejní šetření operací kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti, státní zástupkyně uvedla, že aktéři jsou transakce podezřelí ze čtyř hospodářských trestných činů. "Manažeři k převzetí použili majetek samotné přebírané společnosti. Podle našich předpokladů způsobily tyto operace finanční ztráty jak přebírané společnosti, tak České republice," uvedla švýcarská generální prokuratura před 2 lety.

"Vyšetřováno je šest českých občanů, z nichž dva mají rovněž švýcarské občanství, a jeden Belgičan," stálo ve zprávě. Hlavními osobami transakcí jsou podle informací HN tehdejší ředitel dolů Antonín Koláček, českošvýcarský podnikatel Jiří Diviš a bývalý vysoký manažer Mezinárodního měnového fondu Jacques de Groot.

 

iHNed

Související články v HN na IHNED.cz

Březen 2009: Švýcaři uzavřeli první fázi vyšetřování českých uhlobaronů

Předchozí vývoj: Švýcaři vyšetřují české uhlobarony

Kauza mosteckých dolů znovu zajímá policii


Váš názor
  • Bordel
    25.10.2011 6:19

    Tak to by se u nás stát nemohlo !
    Carlos
  •  
    24.10.2011 13:28

    Nestálo by za to propustit vštšímu těch naších protikorupčních politiků a policajtů a najmout pár švýcarskejch policajtů.
    Homo
    •  
      24.10.2011 13:35

      Klaus by na ochranu svých snaživých kolegů řekl: ..."ale to je falešné, zlé, ale opravdu zlé obvinění...hm... takhle si já, Lívie, ekonomiku nepředstavuji...hm... zlehčování naší transformace někým z venčí, to už je opravdu, ale opravdu zlovolné vidění světa...hm...
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.