Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Yardeni: Čína vykořisťuje pracující, vláda se snaží ekonomickou politikou zabránit nepokojům

Yardeni: Čína vykořisťuje pracující, vláda se snaží ekonomickou politikou zabránit nepokojům

24.10.2011 17:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle mého názoru je úspěch Číny dosažený v posledních třech letech dán především vykořisťováním čínských pracujících. Ano, největší komunistická země na světě vykořisťuje své lidi! Odhaduje se, že v této zemi je 120 milionů zaměstnanců, kteří se za prací museli přesunout jinam. Nejde o imigranty z jiné země. Narodili se v Číně, hlavně na venkově. Mnozí nemají sourozence, protože vláda sledovala politiku jednoho dítěte. Když byli mladiství, hromadně se přesunuli na východní pobřeží, kde si našli práci v rychle rostoucím průmyslu. Byli zdrojem levné práce, která Čínu změnila v předního průmyslového výrobce a exportéra.

Plat těchto lidí byl nízký a měli minimální nebo žádné zaměstnanecké výhody. Byli to občané druhé třídy podléhající registraci domácností, která definuje, kde jsou lidé oficiálně vedeni a zda jsou považováni za obyvatele města či venkova. Toto rozdělení je klíčové, protože ti, kdo přicházejí z vesnice, nemají nárok na mnohé sociální výhody, včetně vzdělání svých dětí.

Mnozí z těchto pracujících jsou nyní mladými rodiči, kteří jsou velmi nespokojení se svou situací a životní úrovní. Chtějí lepší zacházení a vláda na tyto požadavky na počátku tohoto roku reagovala zvýšením minimální mzdy o 15 – 20 %. Zároveň se zavázala, že příští pětiletý plán se zaměří na zlepšení života čínských pracujících. Výsledný skok v mzdových nákladech byl ještě zesílen nedostatkem nových mladých zaměstnanců způsobeným politikou jednoho dítěte.

Vyšší nominální mzdy a rostoucí náklady práce zvýšily v září spotřebitelské ceny o meziročních 6,1 %, v čele růstu stály ceny potravin, které se zvýšily o 13,4 %. A skutečná inflace může být vyšší, než ukazují oficiální čísla. To by vysvětlovalo, proč vláda šlape na brzdy, v důsledku čehož dosáhl zářijový meziroční růst M2 13,1 %, což je nejméně od května 2001. Malé firmy trpí nedostatkem levné práce a tvrdšími podmínkami na trhu s úvěry. Vláda se jim snaží pomoci v přístupu k financím, protože se obává, že rostoucí nezaměstnanost a klesající kupní síla vyvolají sociální nepokoje. Není divu, že čínské akcie tento rok klesly o 15,7 % a patří mezi nejhůře si vedoucí trhy na světě.

Vývoj inflace a měnových agregátů shrnuje první graf, druhý ukazuje roční růst M2 a bankovních úvěrů a pohyb akciového trhu:

y1
y2

(Zdroj: Blog Eda Yardeniho)


Váš názor
  • Jesse a kuliové
    25.10.2011 15:26

    Jj, to jsou ti selektivní obránci lidských práv ;-))) Livermore by věděl, kdo to jsou coolies...
    Kalka.
  • rerererererere Kalka
    25.10.2011 14:49

    děkuji, musím letět :-)
    Jesse
  • Kalka
    25.10.2011 12:21

    děkuji za spolupráci v dnešní diskusi s Jessem.
    AMN
  •  
    25.10.2011 11:14

    http://www.novinky.cz/ekonomika/248446-neuveritelny-skandal-v-cine-stavbu-zeleznicniho-mostu-a-tunelu-ridil-kuchar.html
    Velkamedvědice
    • je to naprosto bežný
      25.10.2011 11:46

      úkaz. V čině je naprostý nedostatek nekvalifikovaných lidí. ve všech oborech .Provincie Ti-lin, patří mezi chudé.Alespon je jasné, že např.české firmy, které umí stavět skoro vše, mají prostor vyrazit a snažit se o zakázky např.zde.Pred lety jsem některým naším stavebím firmám v chudych provinciích Chiny nabizela možnost rozvoje. Výsledek ? Nebyl zájem. Zdejší lid je zvyklý na knedlo, zelo ,vepřo a za "čínský lapacaj " ho jen tak nevymění.Sociální dávky zde jsou trvala bezpracná jistota!
      AMN
      • Re: je to naprosto bežný
        25.10.2011 14:15

        jo, nase stavebni firmy v chudych provinciich Chiny jsou holt tam na knedliky zvykle, tak co by je menily za cinsky lapacaj nekde v nakym Cesku, ze...? :)
        hm
      • rád si rejpnu :-))
        25.10.2011 11:55

        ..."nedostatek nekvalifikovaných lidí ?:-)) Jak to vypadá, to jsou všichni inženýři a profesoři ?:-))
        Jesse
        • Re: rád si rejpnu :-))
          25.10.2011 12:11

          jen si posluž - to mě nemůže vyvest z rovnováhy ,ale odpovím ti - tvoje citace : žili dle svých tradic odříznutí od světa.. prostě si vystačili a nebyli "zahrnováni" do ukazatelů... .....! Jsou prostě průřezem nevzdělaní,ale chtěli by žít jako ty. Nastuduj si něco o školství a vzdělávaní v Chine.To je velký problém.
          AMN
          • to AMN
            25.10.2011 14:25

            Jesse chtěl asi jenom naznačit, že jsi místo "nedostatek kvalifikovaných" napsala "nedostatek nekvalifikovaných", což má ale zcela opačný význam :-)
            oh171
            • Re: to AMN
              25.10.2011 15:06

              děkuji za upozornění.Tak jsem se dnes nechala uchvatit polemikou, že mi tento analog unikl.
              AMN
  • hmm...
    25.10.2011 10:26

    Bublina má trhliny, ale nepraskne. Prostě bolševici nezafungovali efektivně ani v Číně. Pouze tiranie, šikana, omezování potřeb lidí... Konečně snad světu docvakne, že čínský zázrak není zázrakem a život miliardy hladových lidí nemá s růstem HDP nic společného. Jakoby už naši antiameričani zapoměli, jak vypadá "socialistická výkladní skříň" ... a invalidé byli odstěhováni mimo centra, aby si o nás turisté mysleli, že jsme všichni zdraví a spokojení :-))
    Jesse
    • Re: hmm...Jesse
      25.10.2011 11:34

      ....a život miliardy hladových lidí ......., nemysliš lidi v Číně, že ? Cituji tě - Pouze tiranie, šikana, omezování potřeb lidí - to nemyslíš važně , že ? A co třeba přiznat , že ty miliardy je těžko spoutat nějakou "rozumnou silou ", jelikož pokudby ty masy nikdo " nekočíroval " byt z tvého hlediska nerozumě, mohl by čínský lid začít samovolně migrovat a to si opravdu nepřej !!!
      AMN
      • AMN
        25.10.2011 11:51

        Já mám informace, že kdysi si místní vesničané v odlehlých koutech země vystačili sami !! Dnes - dohled komunistické strany, úředníků atd... Před kulturní revolucí se o tyto lidi nikdo nezajímal a žili dle svých tradic odříznutí od světa.. prostě si vystačili a nebyli "zahrnováni" do ukazatelů... bla bla bla. Jistě mi rozumíš. Od diktátu Maových hrdlořezů až do dnešních dnů jsou tyto rozličné enklávy systematicky šikanovány. To je skutečnost. Proč se jim lidé bouří? Před bolševiky se nic podobného nedělo. Možná máš na Čínu jiný pohled změněný pozlátkem (např. poslední velkolepé naaranžované divadélko olympiády), ale bída kromě několika velkoměst je přítomna na každém kroku. No, emigrovat začali až nástupem Mao Ce Tunga, to je snad dostatečně zdokumentováno. Utíkali hromadně ze strachu před popravou. Sami žluťásci dřív neměli k emigraci důvod. Takže není třeba někoho svazovat k boudě na řetěz, když se s ním může zacházet slušně. Copak si nepamatuješ naši zadrátovanou republiku. Po odplocení k žádným exodům nedocházelo. Lidé jsou stejní i v číně, ale režimy ne.:-))
        Jesse
        • Emigrující Číňani
          25.10.2011 12:26

          Jesse, můžu tě ujistit, že teď se velké množství Číňanů naopak už řadu let do Číny vrací - v poslední době i od nás. Ale hlavně z Ameriky. Znám v Praze osobně několik podnikatelů, kteří nejen litují, že kdy odešli, ale kupují si tam byty a domy a připravují návrat. I pro ostatní je to tady jen dočasný výdělek (dřív velmi výhodný kvůli nedostatečnému právnímu prostředí a téměř žádné nutnosti platit zdejší daně ;-)
          Kalka.
          • Re: Emigrující Číňani
            25.10.2011 12:30

            no, ujistila jsi mě... ale co já s tím? Nemohla jsi ode mne číst, že jsem srovnával s Čínou naši ušmudlanou zemičku? Ty si furt myslíš opak :-)) Dokonce jim přeji, aby utekli co nejdřív. Tady je život pro mnoho lidí opravdu nesnesitelný.
            Jesse
        • Re: AMN
          25.10.2011 12:09

          Já padnu, ty máš tedy pojetí o historii ;-))) Kdo např. stavěl v předminulém století v Américe železnici? Zřejmě ses ani při eventuální návštěvě NY nepodíval do Chinatownu. Nedávno opakovali stejnojmenný film... ani jsi zřejmě nezaregistroval Armstrongovu píseň Chinatown, my Chinatown z roku 1910...
          Kalka.
          • Kalka
            25.10.2011 13:29

            Myslíš,že americkou železnici stavěli čínští kuchaři??
            Velkamedvědice
            • VM
              25.10.2011 13:32

              Ty jsi taky polyhistor - koukni se do nějaké astrologické literatury! Na slovo ´kuli´ v životě nenatrefil, že? Specialista na Tibet :-)))
              Kalka.
              • Re: VM
                25.10.2011 13:45

                Paní profesorko,to byl jen fórek v kontextu s článkem.Pokud staví mosty a tunely,proč by nemohli železnice.Patrně si malinko natvrdlá,tak mně kvůli tomu posílat studovat.Ale jedna věc mně fascinuje.Na jedné straně pořád posíláš někoho studovat,a na druhé straně pořád píšeš,že je vysokoškoláků už moc.Pokud se tedy cítíš privilegovaná ke studiu jen Ty ,plus pár jedinců,proč tedy ostatním předhazuješ malou vzdělanost ,když zároveň zároveň jim bráníš ve větší.Nebo chceš,abych se vzdělával jen formou samostudia?To by bylo nefér,pokud tobě studium platili Tví oblíbení komunisté z daní našich rodičů.A co se týče marxismu a Jesse.Nevytahovala si se tady náhodou,že jsi uměla marxismus lépe,než TVá zkoušející lektorka??/Já jen,že předhazuješ VUML Kerisovi/.Hezký den!
                Velkamedvědice
                • Žertéřka VM
                  25.10.2011 14:09

                  Ne marxismus, ale Marxe. Tobě uniká ´drobný´ rozdíl, mistře. Marxismus není to, co napsal Marx, to se za něj schovávali grázlové, stejně jako za třeba za Ježíše se schovávali dobyvatelé a ukrutní masoví vrazi v historii. Moje rodina přišla o hodně za měnové reformy a při kolektivizaci. Tu měnovou reformu tady nikdo neřeší, jakoby peníze na dům v bance bylo něco jiného než (i třeba zadlužený) dům, který byl v restituci vrácen. Takže si svá studia nemusím vyčítat. Studovat Večerní univerzitu marxismu leninismu VUML jsem na rozdíl od Kerise, který ji hrdě absolvoval, odmítla a raději dělala devět let noční hlídačku. Tvá souvislost článku s kuchaři mi opravdu uniká - dík za případné poučení, mistře. Akorát by ses mohl podívat na můj život a karmu do svých astrologických a jiných pomůcek, abys věděl, s kým ´bojuješ´. Pěkné odpoledne!
                  Kalka.
                  • Re: Žertéřka VM
                    25.10.2011 14:16

                    Kalko,lásko moje,já s Tebou nebojuji.Jen utloukám špačky.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Žertéřka VM
                      25.10.2011 14:22

                      Ale vždyť já vím, druhu. Jak bys moh´, se svým ezoterickým vzdělání. Příjemné vraždění špačků, (hodné mistra)!
                      Kalka.
                    •  
                      25.10.2011 14:19

                      JO a co se týče padesátých let,dědovi sebrali obchod a tak.Nevíš,kde to mám nárokovat?
                      Velkamedvědice
                      •  
                        25.10.2011 14:29

                        Restituční nároky vypršely (pokud nebyl děda Sudeťák ;-) Proč jsi nenárokoval? On tam byl skladník nebo byl kolaborant?
                        Kalka.
                • Žertéřka VM
                  25.10.2011 14:09

                  Ne marxismus, ale Marxe. Tobě uniká ´drobný´ rozdíl, mistře. Marxismus není to, co napsal Marx, to se za něj schovávali grázlové, stejně jako za třeba za Ježíše se schovávali dobyvatelé a ukrutní masoví vrazi v historii. Moje rodina přišla o hodně za měnové reformy a při kolektivizaci. Tu měnovou reformu tady nikdo neřeší, jakoby peníze na dům v bance bylo něco jiného než (i třeba zadlužený) dům, který byl v restituci vrácen. Takže si svá studia nemusím vyčítat. Studovat Večerní univerzitu marxismu leninismu VUML jsem na rozdíl od Kerise, který ji hrdě absolvoval, odmítla a raději dělala devět let noční hlídačku. Tvá souvislost článku s kuchaři mi opravdu uniká - dík za případné poučení, mistře. Akorát by ses mohl podívat na můj život a karmu do svých astrologických a jiných pomůcek, abys věděl, s kým ´bojuješ´. Pěkné odpoledne!
                  Kalka.
                  • Re: Žertéřka VM
                    25.10.2011 14:18

                    Neomlovej toho fousatýho imbecila. Je to tak, jak to napsal. Napsal zhovadilosti a ne že ne !!! Ono se rádo alibistům vykládá, že ONI za to nemohou, to ti druzí... jednou zneužili Leninské učení, pak zase Marxovo atd... původ byl ovšem právě a jen v tom jejich naivizmu a tupé bezohlednosti. Nikdo jiný než sami autoři těchto ideologií nenese odpovědnost. Jsi prostě obětí podvodu a nechceš si to přiznat. Tak to je, víš...:-))
                    Jesse
              • Re: VM
                25.10.2011 13:45

                Mám tě ráda - tak: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Chinese_railroad_workers_in_snow.jpg
                Kalka.
                •  
                  25.10.2011 13:54

                  A nemohla bys nám najít obrázek, jak stavěli železnice i černoši, irové, švédi, italové, turci, kriminálníci a tak podobně? I indiáni stavěli ameriku :-))) Asi nevíš, k čemu takové práce pro hodně lidí znamená...
                  Jesse
                  • Jesse
                    25.10.2011 14:12

                    Komu není rady... tak kuliové byli něco jiného. Právě Číńani byli po válce Severu proti Jihu novými otroky...
                    Kalka.
                    • Re: Jesse
                      25.10.2011 14:21

                      Těch několik zlodějů je vzorek čínské enklávy?:-)) btw: rádi dělají, chtěli si prostě vydělat, tak to přece dělají dodnes. A ty dáváš vinu americkým imperialistům :-)) Co s tím mají společného? Že budovali, investovali a najímali pracovní sílu?
                      Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m