Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše expozice vůči Evropě rychle klesají, uklidňují banky v USA. Investoři se ale bojí CDS...

Naše expozice vůči Evropě rychle klesají, uklidňují banky v USA. Investoři se ale bojí CDS...

14.11.2011 16:35
Autor: ČTK

Americké banky se v posledních týdnech snaží odvrátit obavy z nákazy evropskou dluhovou krizí. Trhy se jim ale zatím moc přesvědčit nedaří, přestože zveřejňují více informací o svém relativně malém vystavení rizikovým evropským dluhopisům, než musejí. Investoři přesto nemají velkou důvěru v zajišťovací strategie velkých finančních ústavů ve Spojených státech, a akcie bank proto klesají. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

O tom, kolik drží portugalských, irských, italských, řeckých a španělských dluhopisů v posledních zprávách regulačním úřadům informovala jak společnost J.P. Morgan Chase, tak Goldman Sachs (98,56 USD, -3,05%) a Morgan Stanley (15,89 USD, -2,87%). V předchozím čtvrtletí přitom informace o případných ztrátách, které jim kvůli těmto cenným papírům hrozí, neuváděly s tím, že jsou dobře zajištěné.

Ze zveřejněných údajů vyplývá, že potenciální ztráty jsou obecně tak nízké, že by o nich banky ani informovat nemusely. Vzhledem k negativní náladě na trhu ale podle WSJ ani tyto nové informace nesnížily tlak na trhu. Minulý týden tak například kvůli čerstvým obavám z vývoje v Itálii ve středu klesly akcie banky Morgan Stanley o devět procent. Akcie Goldman Sachs pak poprvé za poslední tři týdny skončily obchodování pod 100 dolary.

Firmy z Wall Streetu skutečně drží výrazně méně rizikových státních dluhopisů než jejich evropské protějšky. Investoři je přesto pozorně sledují kvůli nedávnému pádu americké společnosti MF Global Holdings, jež právě do těchto cenných papírů vložila značné prostředky.

Obavy trhů podle WSJ prohlubují nástroje, kterými se banky zajišťují. Jsou to takzvané swapy úvěrového selhání (CDS), jakési pojistky pro případ nesplácení dluhopisu. Investoři se obávají, že by v případě neschopnosti některé z problémových evropských zemí splácet své závazky nemuselo být dost peněz na výplatu těchto pojistek, podobně jako tomu bylo během nedávné finanční krize.

Investoři se tak velmi zajímají o důkazy, zda finanční firmy nejsou nadměrně vystaveny slabším evropským ekonomikám a zda se příliš nespoléhají na zajištění, které by se mohlo v okamžiku zhroutit. "Nacházíme se v éře silné skepse trhů ohledně bilancí finančních institucí," podotkl Herb Lurie z investiční společnosti Guggenheim Partners, jež má aktiva ve výši 125 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu Kč). "Pokud chcete být pro investory optimálně důvěryhodný, musíte jim odhalit co nejvíce informací," dodal.

J.P. Morgan Chase tak v nedávné době informovala o výši svého vystavení vůči pěti problémovým evropským zemím a výši aktiv a cenných papírů, jimiž se vůči němu jistí. Goldman Sachs také informovala o celkovém vystavení těmto státům. Zveřejnila i údaj o případné čisté ztrátě, což je celková hrozící ztráta minus zajišťovací nástroje.

Právě na rozdíl mezi těmito údaji, který může činit miliardy dolarů, se někteří pozorovatelé trhů zaměřují. Zvláště v Evropě totiž banky tvrdí, že nižší údaj o čisté ztrátě vypovídá o jejich zdraví. Někteří analytici a investoři o tom ale pochybují. Podle nich je tento údaj zkreslující, protože panuje velké riziko, že partner zajišťující banku nebude schopný dostát svým závazkům. Ztráta by pak byla mnohem vyšší.

K nejistotě na trzích přispívá i to, že vzhledem k evropskému záchrannému plánu z minulého měsíce se neočekává, že budou vypláceny CDS na řecké dluhopisy. Držitelé těchto úvěrových derivátů nedostanou žádné peníze, přestože dohoda, k níž dospěly státy eurozóny, odepíše polovinu řeckého dluhu, což se podle některých účastníků trhu de facto rovná bankrotu.

Věřitelé se ale odpuštění poloviny řeckého dluhu účastní dobrovolně, a tak dohoda záměrně technicky nepředstavuje bankrot, při kterém by byl nárok na čerpání pojistného z CDS. Pro řadu banky to ale může znamenat, že nástroj, na němž postavily svou zajišťovací strategii, nemusí být účinný. Pro Morgan Stanley by takový vývoj u všech problémových evropských dluhopisů, které drží, například znamenal ztrátu 1,9 miliardy dolarů.


Váš názor
  •  
    14.11.2011 16:47

    Tak to vypadá, že to h o v n o si budou banky a vlády v Evropě přehazovat mezi sebou.
    Homo
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m