Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ANKETA: Byznysmeni otevřeně proti korupci. Rodí se v ČR nejostřejší aliance od sametové revoluce?

ANKETA: Byznysmeni otevřeně proti korupci. Rodí se v ČR nejostřejší aliance od sametové revoluce?

23.11.2011 17:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Tuzemská ekonomika zpomaluje. Horší časy, které lidé i podnikatelé vnímají na chodu svého byznysu, domácnosti, vlastních peněženkách i jinde kolem sebe, bývají obvykle obdobím, kdy ustupuje tolerance vůči korupci, nejméně jejím do očí bijícím případům. Dnes již bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se stal třetím členem vlády, mající boj proti korupci stanoven jako jeden z klíčových pilířů, který ji musel opustit, když pochyby vzbudily jeho „odkloněné“ finance. Absurdistánem a místem pro korupci nazval ČR podnikatel Andrej Babiš, který spustil protikorupční tažení ANO2011, které je odhodlán podporovat a prosadit i ve volbách. Zdeněk Bakala se nechal slyšet, že v ČR se stává takřka nemožné obchodovat, korupce ohrožuje investice a vede k postupnému omezování tuzemských aktivit.

Andrej Babiš v ČT promluvil o korupci, sahající až na nejvyšší místa. O úplatek si mu měl říci výměnou za ovlivnění názoru prezidenta Václava Klause na zákon o biopalivech poradce hlavy státu. Jeho takto vysloveným podnětem se začal zabývat Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. "Žijeme v nefunkčním státě," uvedl Babiš. Jeho iniciativa Akce nespokojených občanů (ANO2011) má již přes 7500 sympatizantů, dalších 1300 jich je na Facebooku. Kampaň ho dosud stála kolem dvou milionů korun a hodlá ji dále podporovat.

„Náklady (korupce) jsou obrovské a odrazují investice," prohlásil pro Financial Times Zdeněk Bakala, který je spoluzakladatelem mezinárodní investiční skupiny BXR Group. "Naše působení v Česku omezujeme. Jedním z důvodů, proč tak činíme, je to, že se stává takřka nemožné zde obchodovat," cituje FT slova Bakaly. Bakala, který založil nadaci pro boj s korupcí, tvrdí, že má osobní zkušenost s tím, jak si úředníci žádali o všimné. "Ve všem počínaje žádostí o stavební povolení po vyjednávání o normách vás neustále hodnotí rozličné osoby očekávající peníze," prohlásil.

"Lidé v této zemi dlouho věděli, že politici jsou zkorumpovaní. Dokud ale stát prosperoval, nebyl to takový problém," uvádí Jiří Pehe, ředitel pražské soukromé vysoké školy New York University in Prague. "Nyní, když jsou lidé vyzýváni k utahování opasků, je jejich nové skandály pobuřují," dodal Pehe. „Česko není zkorumpovanější než ostatní země v regionu. Co je ale unikátní, je skutečnost, že politická patronátní síť je v Česku velmi dobře zavedena," řekl David Ondračka, který stojí v čele české pobočky nevládní organizace Transparency International.
 

Pokleslé morální hodnoty v naší společnosti, na které má vliv komunistická minulost a činnost našich politických představitelů, označil za hlavní důvody korupce v tuzemsku v říjnovém online rozhovoru na Patria.cz šéf RSJ a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Je ale přesvědčen, že korupci v České republice odstranit lze. „Já za sebe dokonce tvrdím, že do 5 či 10 let u nás korupce v dnešním velkém měřítku nebude. Schválně dávám čtenáři čas si rozmyslet pravdivost tohoto mého tvrzení a mohu vysvětlit důvody později,“ uvedl Janeček. Kromě důsledného uplatňování volebního práva vzkazuje občanům: Nebojte se o korupci kolem sebe otevřeně mluvit.

Průzkum společnosti SC&C ukazuje, že téměř dvě třetiny Čechů považují současnou politickou garnituru za více zkorumpovanou, než byli komunisté vládnoucí před rokem 1989. To je alarmující. "Veřejnost toho má naprosto plné zuby. Není týdne, aby se neobjevil nějaký nový korupční případ," řekl Jan Jireš, který je politickým analytikem na české soukromé vysoké škole Cevro Institute.

Nastává podle vás u míry korupce v České republice příležitost pro zásadnější změnu, směrem k jejímu postupnému utlumení, či vymýcení? Řekněte svůj názor v nové anketě ZDE! V diskusi k ní se neváhejte podělit o vlastní zkušenosti se způsobem a měrou korupce v české kotlině.


Váš názor
  •  
    24.11.2011 8:28

    Komunistická minulost na to tedy vliv nemá ani náhodou, to co se dnes děje, si bolševici ani při největší fantasii nedovolili. Problém je spíš někde jinde - zejména v naprosto nefunkčním justičním systému, kde je zkorumpovanost cítit na sto honů. Kde není trest, není soudce, s tím naši mocipáni hrají. A s dementním národem, který si myslí, že má demokracii, že může do všeho mluvit. Přitom ale kecá leda tak v hospodě. Jediný, kdo je pak schopen dělat trochu jasno, je pak švýcarská prokuratura - což je jen ukázka toho, jak to tu, ve zdejší mafiánské společnosti, vypadá.
    Carlos
  • Pokud
    24.11.2011 8:23

    je korupce a klientelismus vnímána tak jak je i lidmi s věkem pod 30 let, tak to není vlivem komunistické minulosti a novináři především by měli přestat opakovat tento omlouvající žvást. Tím nechci bránit komunisty, jen chci říct, že příčina to není.
    pulec
  • VK..?
    23.11.2011 20:48

    Náš pan velkovezír VK a korupce? No to objevili Ameriku...
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university