Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Dopady nynější krize by neměly být horší než té roku 2008

Singer (ČNB): Dopady nynější krize by neměly být horší než té roku 2008

25.11.2011 10:57, aktualizováno: 25.11. 11:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dopady současné dluhové krize eurozóny na českou ekonomiku by neměly být horší než dopady světové finanční krize v roce 2008. Na mezinárodní vědecké konferenci Česká a světová ekonomika po světové krizi to dnes řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Za příznivou považuje okolnost, že v ČR nehrozí spirála šoku mezi finančním sektorem, reálnou ekonomikou a rozpočtem.

Hlavní dopady krize by stejně jako při té minulé byly kvůli otevřenosti české ekonomiky na její zahraniční obchod, řekl Singer. Důvodem pro optimismus je podle něj to, že tuzemský finanční sektor je v dobré kondici. "Jsme přesvědčeni o jeho vysoké odolnosti proti šoku. Očekáváme, že by podobně jako před třemi lety mohl působit i trochu jako tlumič," dodal. Stejnou roli tlumiče může prý mít v určité míře i kurz koruny. Jeho určité znehodnocení v posledních týdnech může mírně napomoci cenové konkurenceschopnosti českých vývozců, poznamenal.

Na rozdíl od krize před třemi lety po pádu americké banky Lehman Brothers podle něj nyní chybí moment překvapení. "Pád Lehman Brothers byl pro většinu trhu překvapením. Oproti tomu dnes se o krizi mluví několik měsíců, rozebírají se různé příčiny, scénáře. To znamená, že krize by neměla být takovým překvapením. To dává naději na to, že by její průběh mohl být mírnější," uvedl guvernér.

Současná hospodářská krize v Evropě je výrazná, budoucnost je zatížena četnými riziky, které v posledních týdnech dramaticky rychle rostou, upozornil Singer. Hospodářský růst se ve většině evropských zemí pravděpodobně zastavil, množí se příznaky možnosti budoucí recese. "Jsme svědky toho, že se dluhová nákaza z periferie eurozóny dostala do jejího jádra, že se dosavadní jistoty stávají nejistotami," podotkl. 

Členka bankovní rady Eva Zamrazilová na konferenci k finančnímu vzdělávání varovala, že ačkoli je zadlužení tuzemských domácností ve srovnání se zeměmi eurozóny zhruba poloviční, domácnosti v ČR jsou ve srovnání s těmi v zemích platících eurem podstatně chudší, což znamená vyšší riziko, že upadnou do dluhové pasti a nebudou schopny své úvěry splácet.

Průměr zadlužení domácností v poměru k hrubému domácímu produktu v EU činí necelých 55 procent. Finanční aktiva domácností v zemích eurozóny pak podle Zamrazilové přesahují 200 procent hrubého domácího produktu. V ČR je obdobný podíl zhruba 80 procent. "Když tyto čísla dám dohromady, tak to zadlužení je vzhledem k majetku vyšší než v těch vyspělých zemích. A pochopitelně se tak dostávají do dluhových pastí," uvedla Zamrazilová.

Zadluženost domácností podle údajů ČNB přesahuje v současnosti 1,1 bilionu korun. Hypoteční úvěry má zhruba 15 procent domácností, spotřebitelský úvěr má přibližně čtvrtina domácností. "Vývoj úvěrů domácností finanční stabilitu bank zatím neohrožuje, bude ale problémem sociálním," uvedla Zamrazilová. Předluženost domácností se totiž během krize přenáší i do středněpříjmových skupin. Za předluženou domácnost se považuje taková, jejíž náklady na splácení dluhů převyšují 50 procent čistého příjmu po odečtení nezbytných výdajů.

Tuzemské banky v letošním roce podle Zamrazilové zaznamenávají nárůst nových úvěrů na bydlení, zatímco spotřebitelské úvěry stále klesají. Objem nebankovních úvěrů domácnostem v posledních dvou letech podle Zamrazilové po předchozím prudkém růstu na zhruba 140 miliard korun klesl na téměř polovinu.

Česká národní banka k tuzemskému bankovnímu sektoru uvedla, že tuzemské banky financují poskytnuté úvěry z tuzemských vkladů a nepotřebují úvěry financovat ze zahraničí. Poměr úvěrů ke vkladům činí v českém bankovním sektoru v současnosti 73 procent, což je jedna z nejnižších hodnot v Evropské unii. „České banky jsou převážně čistými věřiteli evropských bankovních skupin, které jsou vlastníky většiny českých bank. Domácí bankovní sektor jako celek má kladnou čistou zahraniční pozici ve výši zhruba šest procent hrubého domácího produktu," uvedla ČNB.

ČNB v základním scénáři nové prognózy počátkem listopadu výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. V alternativním scénáři, která již považuje za pravděpodobnější, ovšem centrální banka počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilování kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta.

(Zdroj: ČNB, čtk)


Váš názor
  • Ako "rozprávku "89 tynedžerom 2011
    25.11.2011 23:11

    Len tak sa dá súhlasiť s pánom "eurobankárom CZ" v jeho zbožnomprianí "VIDIEŤ eurobankový svet 2011 "očami 2008". Potom treba celoplošne v eurozóne pre radových daňových poplatníkov "otvárať europredajne" na RUŽOVÉ bankokulare 2011-2021" aby sme nevideli "čiernočierny obraz" euroreality 2008 až po eurokrach ako eura,tak i zóny. Ak "náš euroTITANIC" po náraze do ľadovca 2008 pláva ďalej, bez odstávky v "DOKU STABILIZÁCIE", tak na kapitánskom euromostíku kpt BAROSSO & com. vedia, že je málo "záchranných člnov pre východ eurozóny!!!Alebo sa chystá "euroMNÍCHOV 2012" pre RVHPEUROZÓNU ?! Potom sa dá tomu rozumieť, že neni nad "odkaz "89" v "euroroku 2011,: a už máme, čo sme chceli?!A bez KREMĽA?!
    turcan
  • Zdá se
    25.11.2011 15:31

    že se zde sešla komunistická internacionála na blábolení o zlém kapitalismu. To snad nemyslíte vážně, co tu píšete, nebo jste to ani nečetli?
    lime
  • :o)))
    25.11.2011 11:29

    A neříkali něco podobného tihle frajeři i před tou první rizí. Tehdy stáli jako tři svatí a tvrdili, že "nás" se krize netýká a obejde nás obloukem přes Polsko a Rakousko. Těmhe pánům nevěřím ani kolik je hodin. :o)))
    lalabusbus
    • Re: :o)))
      25.11.2011 11:32

      Naprostý souhlas. Podle mě si to ani sám nemyslí, jen říká, co lidi chtějí slyšet. Ale samozřejmě říká nesmysly, on to moc dobře ví.
      paf
    • Re: :o)))
      25.11.2011 11:31

      na druhou stranu klobou dolů před jeho odvahou :o(
      lalabusbus
      •  
        25.11.2011 11:46

        Vážení on má pravdu . Jich se krize nedotkne. Je třeba davům tvrdit, že pást trávu je pro davy ta nejlepší dieta.Ti mocní nebyli potrestáni po první krizi a z toho vyvozují, že jsou nedotknutelní a mohou si dělat co ctějí. Jich se prostě dotýká jenom to co oni chtějí. A nějaká krize jim může být ukradená .
        Homo
  •  
    25.11.2011 11:28

    Taky mě udivuje, že člověk jako Singer se odváží veřejně srovnávat situaci před třemi lety, když od té doby stoupla plošně zadluženost katastrofálním způsobem. Lidé jim fakt asi věří, což je pro mne neuvěřitelný zážitek :-)))
    Jesse
  • Překvapení
    25.11.2011 11:21

    no hlavně aby nás nepřekvapil pád Soc Gen, BNP nebo Deutche Bank, Ono je něco jiného o krizi plkat v mediích nebo čelit frontě před bankou. No štěstí zatím je že většina společnosti si myslí, že vše dobře dopadne tak snad to vydrží :o) Jinak dopady budou horší, protože za poslední dva roky firmy i domácnosti polštáře hodně osekaly, takže toho ke krácení moc není
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Překvapení
      25.11.2011 13:04

      Ti gauneři se nezastaví před ničím, jen ať to lidi zaplatí vyšší cenou zboží. Asi budu muset jít do zlata.
      Ricochet
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m