Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
La Tribune: Horší výhled Francie od S&P měl být již v pátek. Moody's hrozí 15 evropským bankám snížením ratingu

La Tribune: Horší výhled Francie od S&P měl být již v pátek. Moody's hrozí 15 evropským bankám snížením ratingu

29.11.2011 8:59, aktualizováno: 29.11. 9:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Standard & Poor's by v příštích deseti dnech mohla zhoršit ratingový výhled Francie ze "stabilního" na "negativní". S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedl francouzský deník La Tribune. Ratingová společnost prý o tomto kroku chtěla informovat již minulý pátek, pak jej ale údajně z neznámých důvodů odložila. Podle agentury Reuters by takové rozhodnutí naznačovalo možné zhoršení nejvyššího francouzského úvěrového ratingu AAA. Mluvčí S&P's agentuře AFP sdělil, že společnost se ke spekulacím ohledně jejích známek nevyjadřuje.

Tři přední světové ratingové společnosti, S&P , Moody's a Fitch, v současné době hodnotí úvěrovou spolehlivost Francie nejvyšší známkou. Fitch ale minulý týden varoval, že prohlubování dluhové krize v eurozóně ohrozí francouzský rating, neboť veřejné finance země mají již pouze omezenou schopnost odpovědět na nové finanční údery zvenčí.

Varovný prst dnes opět zvedla agentura Moody’s Investors Service zvažuje snížení ratingu 15 evropských bank kvůli možnému odejmutí vládní podpory. Agentura rovněž dnes oznámila, že začala prověřovat všechny dílčí ratingy 87 evropských bank pro podřízený dluh a kapitál Tier 3 s možností jejich snížení. U podřízeného dluhu by pokles podle Moody’s mohl být v průměru o dva stupně, u ostatních dílčích ratingů potom o stupeň.

Konkrétně se prověrka hodnocení závazků bank bude podle Moody’s týkat například francouzských bank BNP Paribas a Societe Generale, italské UniCredit, španělské Banco Santander a švýcarské Credit Suisse a UBS.

„Systémová podpora pro podřízený dluh by již nemusela být dostatečně odhadnutelná nebo spolehlivá na to, aby poskytovala zdravý základ pro vyšší rating Moody’s,“ vysvětlila v dnešní zprávě agentura. Dodala, že nejvíce revizí ratingů se bude týkat bank ve Španělsku, Francii, Itálii a Rakousku. Evropské vlády podle Moody’s nyní mají omezenou finanční flexibilitu a zvažují snížení podpory věřitelů.

Moody’s již včera varovala, že prudká eskalace dluhové a bankovní krize v Evropě hromadně ohrožuje ratingová hodnocení států a může vést k bankrotům. Pokud země eurozóny nebudou rychle řešit svou dluhovou krizi, začne se podle Moody’s zvyšovat pravděpodobnost většího počtu státních bankrotů. Agentura v důsledku tohoto možného scénáře již včera varovala, že by mohla snížit ratingy všem zemím v eurozóně i některým dalším členům Evropské unie.

(Zdroj: La Tribune, ČTK, Moody’s)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba