Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kratší pracovní doba a vyšší daně. Recept NERVu proti krizi

Kratší pracovní doba a vyšší daně. Recept NERVu proti krizi

05.12.2011 9:34
Autor: IHNED.cz

Masivně si půjčovat na posílení hospodářství nehodlá Česko ani v případě nejhlubší krize. Vyplývá to ze souboru opatření, která zvažuje Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministerstvo financí a která mají Česku pomoci přežít ekonomické problémy v Evropě.

Zatím mají ekonomové z NERVu a ministerstvo financí asi třicet návrhů, které mají posoudit na začátku příštího týdne spolu s ministrem financí a premiérem. Mimo jiné uvažují o přísné dlouhodobé kontrole zadlužování státu, zvýšení některých daní včetně DPH nebo zkrácení pracovního týdne ve firmách.

Počítá se se třemi možnými scénáři vývoje, a navíc s jedním katastrofickým, pokud by nastal systémový kolaps Evropy: náhle by se rozpadla eurozóna a banky by přestaly půjčovat.

Konkrétní plán změn, které mají Česku pomoci překonat hospodářské otřesy, chce ministerstvo financí představit v lednu 2012.

Na začátku roku už budou známy přesnější odhady vývoje české ekonomiky a změní se i státní rozpočet. Ten totiž počítá v příštím roce s nereálným růstem českého HDP o 2,5 %. Nynější prognózy analytiků přitom hovoří o růstu kolem jednoho procenta a samo ministerstvo financí je ještě skeptičtější.

Zejména o nejčernější možnosti vývoje ministerstvo ani NERV nechtějí příliš mluvit. Pokud by se zhroutila eurozóna, bude Česko slovy Miroslava Kalouska bojovat o přežití.

"Nastává zcela nová éra - konec žití na dluh a více osobní odpovědnosti. Musíme tomu přizpůsobit své potřeby. Padá mýtus, že stát může přifukovat růst dluhem, ekonomika musí růst a stát musí tento růst zaručit," míní Kalousek.

Stimulace nepomohou

Ani nejhorší možný vývoj tak pravděpodobně nezmění závazek současné vlády postupně snižovat tempo zadlužování Česka. Mimo jiné proto, že levně si půjčit je pro všechny evropské země stále těžší.

S Kalouskem souhlasí i šéf pracovní skupiny NERVu pro veřejné finance Tomáš Sedláček. Nemá podle něj smysl stimulovat českou ekonomiku, protože je malá a příliš závislá na zahraničí.

"Stimulační opatření nepomohou. Nyní je důležité stabilizovat rozpočty a posílit konkurenceschopnost podniků," potvrzuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, který se účastní jednání NERVu.

S názorem za žádnou cenu nezrychlovat zadlužování státu ale nesouhlasí opozice. "Pokud krize bude hlubší, tak jsou prorůstová opatření naprosto nezbytná," myslí si ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Když padne euro, čeká Česko boj o přežití, přiznal Kalousek

Dvě reálná rizika pro Česko: Recese a dopad dluhové krize na banky, odhaduje NERV


Váš názor
  • není problém
    05.12.2011 10:54

    Pracovní doba 6 hodin + 4 směny... Prostě evoluce musí nastat i po několik staletí od Marie Theresie, která byla donucena zrušit nevolnictví... to je prostě vývoj v souvislosti s rozmnožováním lidské populace. Bohužel, změna musí nastat i mezi rudými odbory a jejich socialistickou internacionálou, včetně levičáckých a teroristických politických uskupení (ODS a pod...) Tito korytáři se nechtějí o práci dělit s nezaměstnanými. Stačí jeden zákon !!! Komu bude vadit 6 hodinová práce? Ja pikantní, že mají všichni plnou hubu internacioonalizmu a solidarity, ale jakmile jim někdo sáhne na zdroj příjmů, okamžitě se rozčilují do běla...
    Jesse
    • Re: není problém
      05.12.2011 12:43

      skoda, ze drabek neni schopen pruzneho mysleni jako ty.
      Azb
    • Re: není problém
      05.12.2011 11:34

      Asi ano pro tytického čecháčka logické. Lidé budou chodit do práce 6 hodin 4 x do týdne. Budou do práce jezdit v BMW, AUDI, MERCEDESESECH, VOLVECH, OCTÁVIÍCH,SUPERBECH, DODGE A PONTIAC nebude výjmka. Po práci si zajedou koupit ANANASY, MANGO,POMERANČE, BANÁNY, VÍNO, OŘECHY, potom si na svých zahradách a zahrádkách ugrilují STEAKY, zapijí to šampáňo, WHISKY, MARTEL a pak si vlazou do SAUNY. Večer budou chodit do fitnes, do kina a disco, kavárny, divadla, koncerty. Bude to opravdu dobré, neboť se zvýší i doba dovolená. Ta bude začínat pro všechny 5.řervna a končit bude, až průměrná teplota poklesne pod 15 stupňů.(rozuměj někdy kolem Václava) Na dovolenou se bude létat do Karibiku, Ameriky, Madagaskaru, kde si většina dělníků už zakoupí svů druhý letní byt. Není to problém, tak to opravdu bude. Nebudeme tady žít jako za knížete pána.
      oradapoisson
      • nejsem čecháček
        05.12.2011 11:43

        Víš o čem jsem psal? Opakuji - pracovní doba 6 hodin na 4 směny. 6 x 4hod = opravdu 24 hodin denně !:-))) Výsledkem by mělo být snížení vysoké nezaměstnanosti. Můžeš taky makat 12 hodin když budeš chtím magořit, ale zakopneš po cestě domů o tři nezaměstnané, co budou polehávat na chodníku bez práce. Mysli trochu v souvislostech.
        Jesse
  • Kratší pracovní doba a vyšší daně.
    05.12.2011 10:54

    Mám to pochopit, že budeme míň dělat a víc paltit státu ? To nás vytáhne z krize a zajistí blahobyt ?
    oradapoisson
    • Re: Kratší pracovní doba a vyšší daně.
      05.12.2011 10:59

      To musel buď vymyslet osel a nebo to špatně opsali. Správnost logiky politiků nečekej. Kratší pracovní doba umožní práci více lidem, tudíž platit vyšší daně je argument debila. Stát, kde se lidé posléze uživí sami a bez jeho dohledu, nebude muset daně vybírat. K čemu taky, když klesne rapidně počet potřebných?
      Jesse
  • Ještě že se je krize
    05.12.2011 10:08

    Aspoň je na co se vymlouvat, když hokuspokusy s rovnou daní od roku 2006 žádný růst nevykouzlily a snížení dluhu taky ne. A po vyjádřeních konzervativců z NERVu si kladu otázku, k čemu si tedy lidé založili stát, když (slovy Kalouska a kol.) vlastně nemá zajistit vůbec nic. Ani zdravotnictví, ani důchody, ani hospodářkou politiku, nic. Potom ho tedy vůbec nepotřebuji - a tedy ani Mirdu :-)
    sgt.Mike
    • Re: Ještě že se je krize
      05.12.2011 10:48

      Jak správně podotýkáte - kvůli čemu si národy zakládají státy (tedy i ten náš)...?, tak podsvětí včetně Mirdy tento stát potřebují jako hostitele. To je celé kouzlo. Už se nám nedostává krve :-((
      Jesse
  •  
    05.12.2011 10:04

    Pánové a nemohli byste také navrhnout revizi hospodaření státu a zodpovědnost úředníků za účelné vydávání finančních prostředků?
    berta
    •  
      05.12.2011 10:24

      Milióny a miliardy státu jsou i pro nekorupčníky jinými korunami s jinými pravidly než jaká používají pro své domácí výdaje. Ostatně to vidíme určitě i na sobě. Při nákupu v sámošce si spočítáme útratu na korunu, při zdejší hře třeba ani na desetitisíce ne...(nemyslím demoverzi ;-))
      Kalka.
      •  
        05.12.2011 13:10

        Ano. naprosto souhlasím. Z některých projektů a investic zůstává až rozum stát. Tak, jaktože to nikdo nevidí a chtějí pořád jenom ždímat z lidí?
        berta
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data