Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda ČR o půjčce MMF nerozhodla, chce další analýzy

Vláda ČR o půjčce MMF nerozhodla, chce další analýzy

15.12.2011 8:38
Autor: mediafax

Vláda Petra Nečase (ODS) na svém středečním jednání po dvouhodinové debatě nedospěla k finálnímu rozhodnutí, zda Česko poskytne částku 89 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu. Premiér uvedl, že počká na analýzy, nechce se podle svých slov dostávat do umělého tlaku.

"Vláda se touto otázkou zabývala velmi zevrubně i za účasti guvernéra České národní banky. Vyslechli jsme si velmi podrobnou a detailní informaci o expozici České republiky o struktuře a stavu devizových rezerv," zahájil premiér své vystoupení.

Nečas na tiskové konferenci důrazně zopakoval, že vláda převezme plnou zodpovědnost za rozhodnutí o půjčce. "My nebudeme tlačit na Českou národní banku, nebudeme politicky ovlivňovat rozhodování nezávislé instituce," uvedl dále a jedním dechem dodal, že vláda považuje za naprosto nutné, aby se pozice nezávislé České národní banky udržela.

"Potřebujeme další analytické informace a údaje, které budeme získávat z Mezinárodního měnového fondu a budeme vést intenzivní konzultace se zahraničními partnery," prohlásil Nečas a jako příklad uvedl, že během středečního večera o půjčce už telefonicky hovořil i s britským premiérem Davidem Cameronem.

Vláda podle Nečase svůj finální verdikt vyřkne teprve poté, co získá veškerá data, fakta a analýzy.

"Nebudeme sami sebe dostávat pod umělý tlak," dodal.

Premiér zároveň vyvrátil tvrzení, která se ve středu objevila v některých médiích. "Není pravda, že peníze, které bychom půjčili, by byly disponibilní a že Česko by je v několika málo letech mohlo dostat zpět." Navíc, země eurozóny půjčku poskytují za mnohem výhodnějších podmínek. "Ty si jednoduše sáhnou do Evropské centrální banky a MMF peníze převedou. "Česko a ostatní země, které euro nemají, musejí sáhnout na své rezervy," vysvětlil dále Nečas.

Podle jeho slov je také nesmírně důležité odlišovat dvě zásadní věci, půjčku MMF a připravovanou mezivládní dohodu, neboli smlouvu o fiskální unii, kvůli níž vznikne speciální tříčlenný vyjednávací tým. "Ten bude mít za úkol vypracovat instrukce pro české zástupce, kteří se účastní jednání na evropské úrovni. Právo nominace bude premiér a dva místopředsedové vlády. "Trojici jmen lidí zatím nevíme, ale nebudou to nijak překvapivá jména," řekl Nečas.

Evropští lídři se minulý pátek na summitu unie dohodli, že země eurozóny a další státy by měly podpořit v rámci bilaterálních půjček MMF finanční injekcí ve výši 200 miliard eur, z toho 150 miliard eur by mělo jít od členských zemí eurozóny. MMF tak má získat další finanční prostředky k posílení svých zdrojů na boj s dluhovou krizí. Do příštího týdne mají země EU včetně Česka odpovědět, zda své záruky poskytnou. Na Českou republiku připadá díl ve výši 3,5 miliardy eur.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data