Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude se Telefónica CR letos prodávat? Tisk nabízí tři možné scénáře, ale fakta hovoří proti

Bude se Telefónica CR letos prodávat? Tisk nabízí tři možné scénáře, ale fakta hovoří proti

02.01.2012 9:35, aktualizováno: 2.1. 14:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká média opět spekulují o možném prodeji české divize španělské telekomunikační společnosti Telefónica do rukou zahraničních investorů včetně čínského telekomunikačního giganta China Mobile. Sumář z předchozích útržkovitých spekulací tisku na konci roku přinesly Lidové noviny. Analytici však celkově v současném prostředí nepovažují prodej Telefóniky CR za pravděpodobný. Proti prodeji hovoří také investiční plány společnosti v České republice.

První možností je podle deníku, že se z českého operátora se značkou O2 stala franšíza. „Španělé by si ponechali značku, ale majitelem by byl provozovatel, který by Telefónice platil za pronájem této značky poplatky. Je možné, že by se tak v Česku objevil některý z asijských operátorů, nejpravděpodobněji by firma skončila pod křídly čínského operátora China Mobile,“ vysvětlují tento možný vývoj LN.

Spekulace finančních médií o možné expanzi China Mobile do zahraničí skrze agresivnější akviziční politiku nejsou přitom nikterak nové. Agentura Bloomberg například již na konci záři loňského roku psala o tlaku investorů na to, aby tato významná čínská telekomunikační společnost lépe využila svého nahromaděného hotovostního polštáře odhadovaného na 50 miliard dolarů (více než Apple), například na akvizice v Evropě. Jako jeden z pravděpodobných cílů se tehdy zmiňovala právě i Telefónica, která se vůči zbytku sektoru obchodovala na více než dvouletých minimech.

Další scénář počítá s možností, že by se Telefónica prodala svou českou dceru francouzskému operátorovi France Telecom provozujícího (i na Slovensku) značku Orange. Právě s ním španělská Telefónica podle LN údajně několik měsíců jednala.

Poslední deníkem nabízený scénář počítá s tím, že by největšího českého operátora mohla koupit investiční skupina – nejlépe taková, která nemá s telekomunikacemi nic společného.

„Tyto spekulace nejsou na trhu žádnou novinkou. S ohledem na cash flow, který Telefónica CR generuje mateřské společnosti, se domníváme, že španělská Telefónica SA nebude nabízet svá česká aktiva k prodeji,“ zhodnotil poslední zprávy Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance.

„Společnost Telefónica investuje v Česku miliardy korun ročně. Mezi chystané investice patří například nové datové centrum ve středočeském kraji za stovky milionů korun nebo připravovaný inkubátor Wayra pro začínající firmy. Rozhodně se chceme zúčastnit i tendru na frekvence LTE,“ uvedl pro Patria.cz Hany Farghali, tiskový mluvčí a PR manažerem společnosti Telefónica Czech Republic. „Záměr setrvat v regionu potvrdil počátkem listopadu i finanční ředitel skupiny Telefónica Angel Vila na konferenci v Barceloně, kde vyloučil prodej německé, mexické i české pobočky, stejně tak jako odprodej minoritního podílu v China Unicom,“ dodal.

Měsíc stará zpráva německého listu Financial Times Deutschland uvedla, že španělská telekomunikační skupina Telefónica potřebuje doplnit finanční zdroje a jejich získání zvažuje realizovat prodejem svých aktiv v Brazílii a České republice a odprodeje podílů v Portugal Telecom, Zon Multimedia, Hispasa či Amper. České vedení firmy i vedení celé skupiny tehdy tyto spekulace, pokud jde o české aktivity, jednoznačně odmítlo.

V polovině prosince potom španělská Telefónica SA zasadila ránu investorům, když po dekádě stabilní, či rostoucí výši vyplácené celoroční dividendy přistoupila k snížení dividendy za letošní rok a zhoršení následného dividendového výhledu. Stalo se tak měsíc po výsledcích společnosti za třetí kvartál Telefónica SA při nichž představenstvo sice přiznalo, že podmínky na trhu jsou teď velmi náročné, ale slíbilo usilovat o udržení původního výhledu, včetně dividendové politiky (více ZDE).

(Zdroj: LN, Financial Times Deutschland, Bloomberg)


Váš názor
  • insider
    04.01.2012 9:48

    Tak jsem se pídil a zjistil jsem nějaké plky... dle zvyků čínských investorů se objevují názory, že nabídka čínského operátora za akcii by se v případném nákupu majoritního podílu TO2 pohybovala silně nad 1.000,- Kč. V takovém případě by se asi španělé dlouho necukali. Přetlak likvidity v Číně by trochu upustil páry. Za obsazení prostoru v EU by se jim to navíc vyplatilo.
    Jesse
  • dělostřelecká příprava :-)
    02.01.2012 10:12

    ...předchozích útržkovitých spekulací tisku... Mno, stačí. Tak se to přece dělá - vypouštění nepodložených bublinek v domnění, že se retail chytí na špek :-))
    Jesse
  •  
    02.01.2012 10:01

    Franšiza číňanům bez vyplácení dividendy by jistě byla zajímavé téma pro české analytiky.Cílovek na úrovni 150 kč bychom se asi dočkali 30 minut této informaci o této franšíze v tisku.
    ?
    • Proč franšíza?
      02.01.2012 10:43

      Franšíza má smysl pokud má značka nějakou hodnotu nebo pokud se dodává unikátní know-how. Značky v telekomunikacích nehrají roli, know-how telefonica taky nemá unikátní, nechápu proč by někdo (zvlášť ne chytrý Číňan) přistoupil na takhle nevýhodný obchod. Ale spíš pochybuju že by telefonica prodala takovou dojnou krávu jako je telecom. Pořád má hodně klientů a dobré cash flow.
    • je to nesmysl
      02.01.2012 10:20

      Všimněte si, že se to tady hemží slůvkem "možná"... Taky je možné, že vstup bohatého čínského operátora by akcie české Telefonky prudce posílily. Takže cílovky na 150,- by byly zřejmě pravděpodobné... když by je chtěli silní investoři nakupovat, levně samozřejmě :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m