Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Situace v Evropě a v USA podle chicagské školy

Situace v Evropě a v USA podle chicagské školy

06.01.2012 13:56
Autor: Redakce, Patria.cz

V případě, že nečtete noviny, jsme ve finanční krizi 3.0. Máme tady run na evropské banky, který pochází ze ztrát realizovaných na investicích do státních dluhopisů. Nejde o nic složitého – lidé se prostě snaží vyhnout následkům vládních defaultů, protože je jasné, že možnosti další pomoci jsou vyčerpány. Evropanům se povedlo udělat z jednoduchého problému restrukturalizace měnovou a fiskální krizi, krizi bankovní a nyní i politickou. A ECB pilně nakupuje vládní dluhopisy, takže nejpravděpodobnějším výsledkem je vysoká inflace.

Evropa i Spojené státy spoléhají na režim „garance – regulace – státem financovaná záchrana“. Ten přestává fungovat ve chvíli, kdy finance nutné na záchranu převýší fiskální zdroje. V tomto bodě se nyní Evropa nachází, imunní nejsou ani USA. Dříve či později začnou investoři zkoumat desítky bilionů vládních záruk, které se přičítají k dnes již neudržitelným deficitům. Jediné možné řešení podle mě znamená cestu na začátek. Nesmíme podporovat krátkodobý dluh daňovými štíty a regulací, nesmíme předstírat, že v systému nikdo nedrží riziková aktiva; zbavme se všeho, co jen zdánlivě připomíná firmu, která je příliš velká na to, aby padla. Starý režim přetrvává jen proto, aby dále existovaly podpory a záchranné programy, což se bankám hodí.

V případě USA se můžeme ptát, proč jejich ekonomika stagnuje. Nevím a myslím si, že to ve skutečnosti neví nikdo. Máme 9% nezaměstnanost proto, že vláda přestala budovat silnice a nové školy? Ne. Je tu vysoká nezaměstnanost, protože vláda propustila hodně státních zaměstnanců? Ne. Nebo je vysoká kvůli tomu, že zdanění kapitálových zisků leží příliš nízko? Je známo, že rozhodující roli hraje marginální daňová sazba, ne ta průměrná. Greg Mankiw odhaduje, že jeho marginální sazba se nachází na úrovni 93 %, a to po započtení federálních a místních daní a daně z nemovitosti. Nepočítá ale zdanění zisků a další nepřímé daně. Znamená 93 % příliš nízké číslo, které tvoří příčinu nezaměstnanosti? Nebo je její příčinou to, že trhy požadují tříleté vládní dluhopisy, ale ministerstvo financí vydává dluhopisy desetileté? Nebo není 1,5 bilionu nadbytečných rezerv dost na to, aby umožnilo vypořádání transakcí v ekonomice?

Samozřejmě, že v určitém smyslu stále trpíme důsledky krize roku 2008. Nadále slyšíme citace studie Reinhartové a Rogoffa, která říká, že recese jsou po finančních krizích dlouhé. Ale proč? Může to být jen proto, že politika je po krizi zvláště pomýlená. Co když ve skutečnosti nejde o makroekonomický problém? Co když jde o nemoc daňových sazeb, sociálních programů, které platí lidem za to, že nepracují, a nemoc „války s firmami“? Lidé takovou možnost slyšet nechtějí. Chtějí slyšet nějaký odvážný plán, nějaký dobrý nápad. Mikroekonomie ale není armádou, je to zahrádka. Růst tam zajišťují majetková práva, jednoduchý systém zdanění, transparentní a na pravidlech založená regulace a fungující systém vzdělání. Tuto zahrádku musíme plít, ne na ni jen házet hnojivo.

Uvedené je výtahem z projevu, který pronesl John H. Cochrane, profesor ekonomie na University of Chicago Booth School of Business, na konferenci „Restoring Economic Growth“ v Hoover institution.

(Zdroj: Blog Johna H. Cochraneho)


Váš názor
  • Naomi Klein - The Shock Doctrine: Rise of Disaster Capitalism
    06.01.2012 16:46

    O tom jak to dopadne, když si do země pustíte hochy ze Chicagské školy souhrnně referuje skvělá kniha Naomi Klein a navíc si zamilujete Americkou opravdovou demokracii: www.infoshop.org/amp/NaomiKlein-TheShockDoctrine.pdf
    Detective
    • Re: Naomi Klein - The Shock Doctrine: Rise of Disaster Capitalism
      06.01.2012 16:50

      Čau Holmesi, jak to vypadá s tou volnou energy ze 4. dimenze (nebo ješště vyšší d.) a studenou nuklearni fůzi v kanclu ?? Já jenom, jestli mám kupovat nový okna , páč mi netěsněj a kdy mám odhlásit plyn . s těma tvejma vynálezama bude vymalováno, rozumíš?
      db
      • Již "za rohem"
        06.01.2012 17:21

        Bufíku, zateplení baráku za 350.000 neobjednávej. Za pár týdnů/měsíců si koupíš HephaHeat topení. Zaplatíš 1 jednotku energie a dostaneš 40 jednotek energie zdarma. To znáš třeba u tepelné pumpy (byť s nižším poměrem), tak v setrvej v pohodě. Nachystej si čekající ordery ve stylu "snowballing" (víš na které komoditě a kterým směrem) a z Tvého houpacího křesla jenom pozoruj co přijde. Bude to "stunning".
        Detective
        • Re: Již "za rohem"
          06.01.2012 17:24

          ta to se vážně moc těšim, to je ještě lepší nabídka než od Horsra Fuchse v teleshoppingu.
          db
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu loni klesla o 0,2 pct, ve 4Q ale vzrostla o 0,4 pct mezičtvrtletně
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university