Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Írán v OPEC: Nechce-li Evropa naši ropu, neměla by dostat žádnou

Írán v OPEC: Nechce-li Evropa naši ropu, neměla by dostat žádnou

16.01.2012 11:12, aktualizováno: 16.1. 13:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V případě, že Západ odmítne odebírat ropu od Íránu, by ji neměl dostat ani od jeho sousedů v Perském zálivu, nadnesl v neděli Írán ostatním státům Perského zálivu. „Důsledky tohoto problému jsou nepředvídatelné. Naši arabští sousedé by proto neměli spolupracovat s těmito dobrodruhy a měli by přijmout moudrá opatření," řekl íránský velvyslanec při Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammad Alí Chátibí s tím, že opačný přístup by „nebyl považován za přátelský“. V případě ropného embarga by tak podle Íránu ostatní státy Perského zálivu neměly zvyšovat vývoz ropy, pokud se nechtějí stát „komplici Západu“. V prosinci loňského Teherán pohrozil, že uzavře Hormuzský průliv - klíčovou ropnou trasu.

Západní státy vyvíjí na Írán nátlak kvůli jeho jadernému programu a Evropská unie se shodla na pozastavení dovozu íránské ropy. Bude si proto muset najít jiného dodavatele. Kromě toho se chystá jednat také o finančních sankcích cílených na íránskou centrální banku. Šéf saúdského ropného ministerstva Ali Naimi v sobotu prohlásil, že jeho země je připravena vyjít rostoucí poptávce vstříc. Írán je po Saúdské Arábii druhým nejproduktivnějším členem OPEC, denně vyváží 3,5 milionu barelů ropy. Státy Evropské unie odebírají pětinu tohoto objemu, tedy nejvíc po Číně.

O svém jaderném programu se Írán odmítá bavit. Tvrdí, že obohacený uran má sloužit k výrobě elektřiny, nikoli na atomové bomby. Kvůli jadernému programu byly od roku 2006 proti Íránu zavedeny několikery sankce. Spojené státy a Evropská unie teď uvažují o dalších, které by postihly zejména íránský ropný a bankovní sektor. Pokud budou sankce plně prosazovány, mohlo by to podle Reuters znamenat, že íránskou ropu nebude moci kupovat nejen EU, ale většina zemí světa. Proto si řada států chce zajistit zvýšené dodávky z jiných zemí.

V poslední době se také stále více spekuluje o tom, že by Izrael přes námitky USA mohl uskutečnit vojenskou akci proti íránským jaderným zařízením. Obě spojenecké země chtěly v příštích týdnech uskutečnit rozsáhlé vojenské cvičení. Izraelský bezpečnostní zdroj ale Reuters řekl, že bude cvičení odloženo na později, pravděpodobně na konec roku. Důvodem může být podle některých i snaha snížit napětí ve vztazích s Teheránem.

Samotný OPEC dnes vyslovil své očekávání, že prohlubující se dluhová krize v eurozóně ještě výrazněji sníží poptávku po ropě v tomto regionu. Mohla by zasáhnout také spotřebu ropy v rozvíjejících se zemích, které jsou hlavním motorem růstu světové poptávky po palivech, stojí v měsíční zprávě. OPEC snížil odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě o 10.000 barelů denně na 1,06 milionu barelů denně. Předpověděl, že poptávka v evropských členech Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) letos klesne o 160.000 barelů denně. Upozornil také na nebezpečí poklesu ekonomiky eurozóny. "Pokud by se situace (v eurozóně) zhoršila, nemuselo by to z hlediska ropného trhu znamenat pouze další pokles poptávky v Evropě, ale mohlo by to mít také dopad na poptávku v rozvíjejících se ekonomikách," uvedl OPEC ve své zprávě.

(Zdroj: čtk, mediafax, Bloomberg, AP)


Váš názor
  • V zákulisí se řeší jiný problém
    17.01.2012 10:11

    Většina zpráv uveřejňovaných ve lžimédiích je mírně disinfo charakteru. Výkvět naší Planety (tzv. elity) již nějaký čas řeší v zákulisí zcela jinou rovinu problému: Během pár týdnů/měsíců bude celý svět vědět, že se již vyrábí levné OverUnity, které postupně zcela nahradí veškerá fosilní paliva. Elity již o tom mají informace, je to zcela jisté. Část elit více ďábelského střihu chce zničit Írán a nastolit v něm zločineckou mutaci demokracie á la Argentina před 30 léty, kde místní rozřízli břicha 30.000 novinářů aj. nepohodlných osob aby jejich těla neplavaly na hladině poté, co je vyhodili z vrtulníku nad mořem. Pluky poradců z tzv. Chicago School se staralo o "žádoucí" styl chodu ekonomiky. Tato část elit chce zničit Írán ještě před uvedením OverUnity technologií na trh, protože hrozí toto "nebezpečí": Íranští duchovní by během pár měsíců mohli pochopit, že klasické jaderné reaktory jsou na nic a ukončit celý jaderný program. Nepřátelé Íránu by tak ztratili hlavní záminku pro zničení Íránu a pokud by přesto zaútočili, zcela by se zdiskeditovali. Jiná část elit si uvědomuje konsekvence výše uvedeného a proto na poslední chvíli prosazují odložení této případné 7. války nositele Nobelovy ceny míru pana Barry Soetoro. Je vysoce pravděpodobné, že již pár měsíců po uvedení OverUnity technologií se budou ekonomiky zemí vyvážejících ropu a plyn hroutit. Ne proto, že by dramaticky klesl objem vývozu, ale protože klesnou ceny. Objem vývozu bude klesat jenom pozvolna - postupný pokles bude trvat 10-12 let. Tradeři však pochopí, že éra Brentu za 112 jednoduše končí a nebudou čekat 12 let na poslání kursu tam, kam již dávno patří.
    Detective
  •  
    16.01.2012 13:30

    Líbí se mě ta starost státu co už jaderné zbraně a obohacený uran vlastní desítky let, aby nepřibyl někdo další. Holt papežštější než papež.
    Matys
    • rceni
      16.01.2012 14:04

      papeztejsi nema papez nema v tomhle pripade zadne opodstatneni, viditelne nechapes jeho smysl. jinak, je hezke obhajovat pravo na vyzbrojeni jadernymi zbranemi pro kazdeho. az tyhle zbrane budou mit napriklad africke svevpravne zeme hned se budeme citi bezpecnenji, ze
      alain delon
      • Re: rceni
        16.01.2012 16:06

        a co pravo na jaderne odzbrojeni?
        Azb
    •  
      16.01.2012 13:40

      Ano také si myslím, že vlastnictví jaderné zbraně je nepopiratelné právo každého státu a každého dostatečně movitého jednotlivce.
      ..
  •  
    16.01.2012 12:44

    hoši gutentag. Na co máte ty flinty, do toho, do nový války...
    Kurňa
  • asi takhle...
    16.01.2012 12:32

    Irán se bojí, že ropu neprodá. Že ostatní členové OPEC zvýší těžbu a nahradí iránský výpadek. Pokud Irán vyrobí A-bombu a použije ji, pak je to konec Iránského církevního státu. Atomovky se nehážo jako brambory a její užití potrestají všichni, muslimové i křesťani a komunisti.
    občan
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m