Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Úvěrová spolehlivost většiny zemí Evropy je mnohem nižší, než uvádějí ratingy, USA je „junk“. Kupujte akcie a cenné kovy (+ video)

Faber: Úvěrová spolehlivost většiny zemí Evropy je mnohem nižší, než uvádějí ratingy, USA je „junk“. Kupujte akcie a cenné kovy (+ video)

19.01.2012 16:02, aktualizováno: 20.1. 13:36

Aktualizováno

Páteční zásah Standard & Poor’s v podobě snížení ratingu devíti zemím eurozóny není podle Marca Fabera dostačující. Většina evropských zemí by měla být hodnocena známkou „CCC“ a s ohledem na „nekryté závazky“ splatné v blízké budoucnosti neodpovídá realitě ani současný rating Spojených států, ten by měl být BBB nebo „junk“, uvedl Faber po kroku S&P . „Mezi lety 2000 a 2011 narostl americký dluh na trojnásobek a jeho navyšování bude pokračovat… Oficiální statistiky přitom neukazují na nefinancované závazky, které narůstají mnohem rychleji než oficiální deficit,“ řekl investor v rozhovoru pro televizi CNBC.

Investoři obavami o své peníze vytvořili na dluhopisech "nejvyšší kvality" bublinu, podotkl Faber směrem k německým a americkým bondům. Velký objem nekrytých závazků má totiž i Německo, které je jinak nejsilnějším členem eurozóny a, jak investor říká, celkem „OK“. Francie, která je považována za druhý nejmocnější stát evropského měnového spolku, přitom dle investora není z hlediska úvěrové spolehlivosti příliš silná a snížení jejího ratingu o pouhý jeden stupeň na „AA+“ je „nedostatečné“. Z výše uvedených důvodů se Faber podle svých slov příliš nezajímá o investice do vládních dluhopisů, protože v dlouhodobém horizontu jsou ztrátové, nekoupil by pak především dluhopis francouzské nebo americké vlády.
 

"Lépe vám bude v akciích, než v dluhopisech vlád, z nichž některé zbankrotují nebo budou nuceny tisknout další peníze," namítá Faber. Zatímco neočekává žádný výraznější dopad hromadného downgradu na akciové trhy, projeví se podle něj na kurzu eura. „Myslím, že euro je v sestupném trendu. Evropský korporátní sektor má velké množství v dolarech denominovaného dluhu a slabší euro jim zdražuje jeho splácení.“ Co by ovšem akciové trhy zasáhlo, je pokud by některá země oznámila odchod z eurozóny, míní investor. „Pokud by vystoupilo jen Řecko, nebude to pohroma. Pokud by se k němu přidalo Portugalsko, Španělsko, Itálie, pak by to mělo obrovský dopad na derivátové trhy.“ Scénář série bankrotů evropských zemí a hromadný odchod z eurozóny označil za „černou labuť“, jejíž důsledky by byly pro globální ekonomiku ničivé. Podle Fabera by přitom "dávalo smysl", pokud by se slabé země regionu rozhodly měnovou unii opustit.

Čím slabší vypadá globální ekonomika, tím horší výhled pro Čínu, řekl mimo jiné Faber. Ochlazování čínské ekonomiky vyvolá další měnové uvolňování, což zvedne nominální cenu akcií, váhavou reálnou ekonomiku to však neposílí. Další kolo kvantitativního uvolňování (které Faber označil jako QE3) může vynést Down Jones Industrial Average na 13.000, půjde však jen o netrvanlivé pozlátko, míní investor.

Mezi jednotlivými trhy Faber upřednostňuje investice do komodit, realit a cenných kovů. Nejvyššího výnosu pak investoři dosáhnou nákupem akcií a právě cenných kovů. Ačkoli evropské akciové trhy doposud zaostávaly za tím americkým, nebude tomu tak navždy; až se situace obrátí, za společnosti se „slušnou hodnotou“ považuje Novartis, Nestle a Total.

Více názorů Marca Fabera je k poslechu v následujícím videorozhovoru CNBC:



(Zdroj: CNBC, ActiveInvestor, Bloomberg)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data