Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se chránit proti prudkým propadům na burze?

Jak se chránit proti prudkým propadům na burze?

25.01.2012 16:19
Autor: Jakub Lukáš, Patria Finance

Tuto otázku si asi klade každý zodpovědný investor, avšak jednoduchý a účinný recept neexistuje. Hluboké propady na burzách se periodicky opakují a vystihnout správný moment k prodeji před propadem je ve většině případů spíše dílem náhody. Málokdo, ať už analytik, makléř nebo individuální investor totiž dokáže přesně odhadnout nástup korekce nebo dokonce dlouhodobějšího a hlubšího poklesu, jakého jsme byli svědky např. loni v srpnu a září.

Jak má tedy individuální investor postupovat, aby se chránil proti prudkým poklesům, které mohou vyústit v ještě větší ztráty?

Jako částečné řešení se nabízí využívání inteligentních pokynů Stop (tzv. stop loss). Tyto pokyny umožňují automatické uzavření pozice při dosažení určité cenové hranice, kterou si investor nastaví. Jedná se o upravený prodejní pokyn, kdy si investor nastavuje cenovou hranici (musí být nastavena pod aktuální tržní hodnotou), po jejímž prolomení je pokyn aktivován. Použití tohoto pokynu je vhodné, pokud se investor nechce zabývat sledováním nakoupené pozice (ale zároveň chce akceptovat pouze určitou ztrátu) nebo když odjíždí např. na dovolenou nebo do míst s limitovaným přístupem k internetu nebo telefonu. Nastavením stop lossu na aktuální nakoupené pozice se investor jistí pro další možné propady, zkušenější investoři si stop loss nastavují dokonce pro každou aktivní pozici (pokud to daná burza umožňuje).

Patria Direct, přední obchodník s akciemi v ČR, nabízí dvě možnosti, jak stop loss zadávat.

1) Stop limit pokyn umožňuje automaticky reagovat na vývoj tržní ceny a rychle aktivovat limitní pokyn po změně situace na trhu. Pokud se chce investor pojistit proti ztrátě z případného rychlého poklesu, stanoví si stop cenu, po jejímž dosažení je prodejní pokyn aktivován a zároveň limit cenu, což je minimální cena, za kterou má být pokyn realizován. Platí zde jednoduché pravidlo, že stop cena musí být vždy stanovena výše než limit cena.

Příklad: Investor nakoupil akcie Erste Bank za cenu 405 Kč. Ihned po nákupu si nastavil stop limit pokyn s hranicí akceptovatelné ztráty 10%. Parametry jsou následující: stop cena 365 Kč, limit cena 355 Kč, platnost pokynu na 1 měsíc. Pokud by cena poklesla na hranici 365 Kč, Stop limit pokyn by byl aktivován a akcie by byly prodány nejhůře za cenu 355 Kč.

2) Stop pokyn Při zadávání pokynu si investor stanoví pouze stop cenu (nikoliv již limitní cenu) a po jejímž dosažení je prodejní pokyn aktivován. Pokyn je aktivován a odeslán na burzu, pokud byl uskutečněn obchod (bez ohledu na množství cenných papírů) za stop cenu (nebo nižší) stanovenou v pokynu. Poté je prodejní pokyn odeslán bez limitní ceny – tzv. „co nejlépe“ a realizuje se za aktuální tržní cenu.

Příklad: Investor nakoupil akcie společnosti Intel za cenu 20,35 USD. Ihned po nákupu si nastavil stop pokyn s hranicí akceptovatelné ztráty ve výši 10%. Parametry jsou následující: stop cena 18,30 USD, platnost pokynu na 1 měsíc. Pokud by tedy došlo k obchodu za cenu 18,30 USD, stop pokyn by byl aktivován, automaticky odeslán na burzu a realizován za aktuální tržní cenu, která může být v případě velkého propadu hluboko pod stop cenou, přestože se cena akcií za pár minut vrátí výše. Prodejní cena však v tomto případě není limitována.

Erste_pokyn

Intel_pokyn

Kromě uvedených pokynů mají klienti Patria Direct možnost využívat i další inteligentní pokyny, z nichž některé mohou být podány pouze prostřednictvím makléře, nikoliv prostřednictvím internetové aplikace, jako je např. trailing stop. Jedná se o pohyblivý pokyn Stop a stejně jako u Stop pokynu je u Trailing stop pokynu cena při prodeji nastavena pod aktuální tržní hodnotou.

Rozdíl mezi obyčejným Stop pokynem a Trailing-Stop pokynem je ten, že při Trailing-Stop pokynu je Stop cena nastavena v určité vzdálenosti od aktuální tržní hodnoty cenného papíru. Při růstu ceny cenného papíru se tak Stop cena automaticky posouvá proporcionálně vzhůru. Při poklesu ceny cenného papíru se však Stop cena nemění. Trailing Stop Loss tak umožňuje snížit riziko velkých ztrát a vydělávat na růstu ceny akcie bez nutnosti stále sledovat vývoj této ceny.

Každý investor by měl používat svůj způsob řízení rizika a použití stop lossů je jedna z možností, nemusí být však automaticky používány pro všechny typy akcí. To platí především pro tzv. dividendové akcie například ze sektorů telekomunikací nebo farmacie. Naopak pro tzv. cyklické akcie (banky, těžaři, informační technologie) je nastavení stop lossů více než žádoucí.


Váš názor
  • Já se bráním tím, že tento trh ignoruji!
    26.01.2012 12:47

    A žije se mi hned lépe.
    Ing. Lucian PAPAZIAN
    • Re: Já se bráním tím, že tento trh ignoruji!
      26.01.2012 12:51

      :-))...jak jsem pochopil minule, tak pán kupuje asi řecký bondy?
      db
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.