Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Druhé kolo 3leté likvidity od ECB začíná dnes. Přinese další rally? Jaká jsou očekávání trhu?

Druhé kolo 3leté likvidity od ECB začíná dnes. Přinese další rally? Jaká jsou očekávání trhu?

28.02.2012 13:29, aktualizováno: 28.2. 16:40
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Aktualizováno

První masivní finanční injekce Evropské centrální banky, která proběhla v prosinci minulého roku, byla krokem, který dosud nejvíce přispěl k uklidnění situace na finančním trhu celkově i trhu mezibankovním. Druhý tendr tříletých půjček tzv. LTRO, jehož výsledek bude oznámen ve středu 29. února v 11:15 SEČ, bude sledován ještě detailněji. První tendr byl trhem do značné míry podceněn, když investoři nedokázali plně odhadnout, jak pozitivní efekt tento tah ECB přinese. S druhým kolem, které začíná dnes, se objevuje hned několik klíčových otázek při rozhodování se, jak z této události v pozici investora těžit:

1, O kolik si banky řeknou?

Analytické odhady byly v posledních dnech postupně snižovány s tím, že průměrný odhad nyní počítá se stejným objemem jako v prosinci, tzn. okolo 489 mld. EUR. Analytici osloveni agenturou Bloomberg v průměru očekávají 470 mld. EUR. Analytici Deutsche Bank rovněž očekávají celkový objem LTRO kolem prosincové hodnoty. Podle analytiků Bank of Canada se konsensus na trhu pohybuje v rozmezí 500 - 600 mld. EUR, zatímco svůj odhad stanovují do rozmezí 485 – 525 mld. EUR. Investoři v nedávné anketě Goldman Sachs na průměru očekávají, že v druhém únorovém kole 3letých LTRO bude využito od ECB celkem 680 miliard eur. Banky v anketě odpověděly předpokladem 562 miliard eur. „Pokud se tato očekávání naplní, ECB dodá bankám tříletou likviditu v celkovém objemu 1,1 až 1,2 bilionu eur, to je na dolním okraji očekávání ekvivalent 141 % v roce 2012 a 78 % procent v roce 2013 splatných dluhopisů evropských bank,“ uvedla nedávno Goldman Sachs. Tržní odhady většinově míří na objem půjček od ECB v únoru vyšší, než tomu bylo v prosinci.

2, Jaká část z této sumy vlastně přinese „nové peníze“?

Při prvním kole LTRO banky zároveň snížily objem hlavní refinančních operací a kratších tříměsíčních LTRO na úkor nových tříletých LTRO. Čistý nárůst otevřených operací ECB na volném trhu tehdy dosáhl 210 mld. EUR. Nyní analytici odhadují, že nová likvidita by mohla představovat až 300 mld. EUR.

3, Jak výsledek LTRO ovlivní trhy?

V jednoduché logice by velký zájem bank o levné peníze měl podpořit současnou rally na akciových trzích, což by mohlo v delším období pomoct hospodářskému zotavení na celém světě. V případě menšího zájmu bank je však reakce nejasná, protože menší zájem bank se dá interpretovat i tak, že banky již tolik nepotřebují nové zdroje financování. Analytici se však vesměs shodují, že výrazně menší zájem bank by s největší pravděpodobností vzal vítr z plachet současné rally.

Podle Laurena Rosborougha, měnového analytika ze Société Générale, by výsledek LTRO mohl krátkodobě podpořit euro vůči dolaru za předpokladu, že výsledná suma se nebude výrazně lišit od tržního konsensu jedním nebo druhým směrem. První kolo přineslo výrazné uklidnění na evropské dluhopisové trhy a propad výnosů na vládních italských a španělských dluhopisech. Analyci Bank of America/Merrill Lynch však varovali, že ani pozitivní výsledek druhého kola nemusí přinést další propad u těchto výnosů, protože jsou mnohem méně atraktivní, než tomu bylo před dvěma měsíci.

4, Kdy začnou LTRO pomáhat reálné ekonomice?

Toto je asi nejdůležitější otázka ze všech a zároveň i oblast, ve které je ECB často kritizována. Širší měnová báze a půjčování bank v lednu narostly, když ke konci roku 2011 poklesly. Tato data od ECB podle analytiků Credit Suisse naznačují, že stahování peněz a snižování zadlužení evropského bankovního systému se zastavilo. Navzdory těmto pozitivním faktorům poptávka po hypotékách a dalších na spotřebitele orientovaných úvěrech klesá. Většina ekonomů nadále očekává, že Evropa se v tomto kvartálu propadne do recese. Tím hlavním efektem LTRO tak zřejmě je posílení bankovního sektoru a z toho plynoucí snížení rizika dlouhé recese.

K jakému závěru ohledně využití získaných peněz v únorové aukci 3letých LTRO bankami došel nedávný průzkum Goldman Sachs? Poslouží skutečně k navýšení úvěrů klientům, tedy jejich uvolnění do reálné ekonomiky? Hlavně ke splacení dluhopisů, míní 57 % oslovených investorů a 56 % oslovených bankéřů. Následně ke carry obchodům do vládních dluhopisů (26 % a 36 %), jejich uložení k ECB (0 % a 10 %). Pouze 4 % investorů se domnívají, že peníze z dlouhodobé likvidity od ECB půjdou na vyšší financování klientů bank, ze samotných osloveným bankéřů si to myslí či připouští jen 7 procent…

Také ratingová agentura Fitch Ratings dnes uvedla, že považuje za nepravděpodobné, aby nově dodaná likvidita ECB vyvolala vyšší úvěrování ze strany bank, protože takto doplnění kapitál stále ještě nahrazuje odjinud chybějící zdroje.


Bude únorové druhé kolo 3letých LTRO poslední? ECB tak zatím hovoří, žádný termín pro případné třetí kolo LTRO zatím oznámen nebyl. Analytici Deutsche Bank se domnívají, že třetí kolo LTRO je v tomto roce nepravděpodobné.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, ECB, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Credit Suisse, SocGen)


Váš názor
  • "perpetumobile" eurobankovníctva
    28.02.2012 22:19

    BEŽI nepretržite minimálne 200 rokov a bezohľadne voči občianskej Európe a jej OBČIANSKEMU KROVIU.Toto nekresťanské bankosvinstvo v nekresťanskej Európe a farizejsky "KRYTÉ" ŠEDOU EKONOMIKOU a "požehnaným trpením STAVU VATIKÁNOM -až po súčasnosť - to je DONEBAVOLAJÚCI kontinentálny cynizmus, ktorý ak neprejde v dohľadnej dobe euroreformou, tak bude mať nadkontinentálne tragické dôsledky v rozsahu takého "bankovoekonomického CUNAMI", ktoré poznačí bankovníctvo vo svete na dlhé roky - možno na ďaľších 200 rokov!!!
    turcan
    • Re: "perpetumobile" eurobankovníctva
      28.02.2012 22:41

      jo, jo me to taky seje, chtelo by to pojadnou kojekci...
      hm
  •  
    28.02.2012 17:24

    ono ta 4 odpověd je nejreálnější, ikdyž ta 3 bude prezentována at si akcie hlavně od nich kupují jejich klienti, a pokud se stane, že si snad sami nějaké koupí a prodělají, oni to stejně zaplatí danoví poplatníci, jak je státy budou tahat z bryndy, takže celá komedi je zbytečná a jediné čeho dosáhne, je prodloužení agonie a vystupnování uvolnovací bubliny
    chicko
  •  
    28.02.2012 14:16

    Ta čvrtá odpověď je nádherná. Čili jinými slovy, do reálné ekonomiky se nedostane defacto nic a banksteři si jen vylepší bilance. Já bych chtěl také půjčit za hubičku a následně deponovat ty samý love u věřitele za vyšší úrok, než za jaký jsem si půjčil. A potom že perpetuum mobile neexistuje....carpe diem!
    DeGuise
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m