Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stát miliardy z Mostecké uhelné zatím neuvidí. Švýcarský soud zamítl odvolání ČR (+přehled)

Stát miliardy z Mostecké uhelné zatím neuvidí. Švýcarský soud zamítl odvolání ČR (+přehled)

07.03.2012 14:20, aktualizováno: 7.3. 14:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Švýcarský soud zamítl odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Stát se tím chtěl ucházet o více než tři miliardy, které jsou nyní blokovány ve Švýcarsku.

"V tuto chvíli vám mohu říci pouze to, že to skutečně bylo zamítnuto. Více toho ale nemohu říci, jsme vázáni mlčenlivostí," řekl Mediafaxu Hurt a zaslal do redakce oficiální sdělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Odvolání proti rozsudku Federálního trestního soudu Švýcarska o prominutí lhůty pro připojení se České republiky do trestního řízení bylo Stížnostním soudem zamítnuto 1. března 2012. "Vzhledem ke složitosti kauzy a zejména k závazku mlčenlivosti, není Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v tuto chvíli oprávněn sdělovat, jakých procesních možností bude v dalším postupu využito. Není třeba zdůrazňovat, že se na jejich přípravě a konkrétních opatřeních intenzivně pracuje," píše se v oficiální zprávě úřadu.

Definitivní zamítnutím žádosti o připojení by stát přišel o jednu z možností, jak se k miliardám dostat. Jaký další postup stát kvůli připojení k trestnímu řízení zvolí, odmítl Hurt kvůli složitosti případu a závazku mlčenlivosti komentovat. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však už dříve řekl, že česká strana má pro tento případ připraveny další kroky. Premiér Petr Nečas potom přímo uvedl, že ve hře je civilní žaloba, účast na trestnímu řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu.

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Tisk již dříve napsal, že podle Švýcarů Česku vznikla škoda 3,4 miliardy korun. Švýcarští vyšetřovatelé jsou prý také přesvědčeni o tom, že přes 75 milionů z 12 miliard korun vyvedených z Mostecké uhelné společnosti, získaly společnosti napojené na uprchlého podnikatele Tomáše Pitra.

Kvůli průtahům v kauze se loni na podzim ministerstva spravedlnosti a financí navzájem obviňovala z chybných postupů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) později podal kárné žaloby na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a na jeho kolegy Libora Grygárka, Marcelu Kratochvílovou a Ladislava Letka. Server Aktuálně píše, že nejvyšší správní soud o tom, zda žalobci pochybili, rozhodne do poloviny letošního roku.

Výběr informací kolem privatizace společnosti Mostecká uhelná:

- Mostecká uhelná společnost (MUS), předchůdce Mostecké uhelné, a. s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních důlních podniků Komořany, Ležáky a Hlubina. Většinový podíl byl privatizován v rámci druhé vlny kuponové privatizace.

- V letech 1997 a 1998 akcie postupně skupovala švýcarská společnost Investenergy S.A., která v ČR zastupovala skupinu Appian Group. V květnu 1999 získala těsnou majoritu 50,02 procenta. Na konci července téhož roku jí vláda za 650 milionů korun prodala i zbylý státní podíl ve výši 46,29 procenta akcí. Jako nový vlastník se deklaroval Appian Group Inc.

- V roce 2003 koupil majetek Appian Group investiční fond Appian Central European Development Fund, spravovaný bankou Credit Suisse First Boston. Na valné hromadě 17. června 2003 rozhodli vlastníci MUS o zrušení společnosti bez likvidace. Nástupcem MUS se stala společnost Ležáky, a. s., stoprocentně kontrolovaná švýcarskou Appian Energy AG.

- V březnu 2005 dokončila převzetí energetických podniků fondu Appian (včetně MUS) společnost Severočeská uhelná (SU). SU vlastnila čtveřice manažerů a členů statutárních orgánů Appian Group a MUS - Antonín Koláček (40 procent), Luboš Měkota (40 procent), Vasil Bobela (deset procent) a Petr Pudil (deset procent). Následně v roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku.

- V květnu 2005 Appian Group ve vlastnictví SU změnila název na Czech Coal, a. s. V červenci 2005 se Severočeská uhelná přejmenovala na Mosteckou uhelnou, a.s. a tento název si firma podržela do prosince 2008, kdy se změnila na dnešní Czech Coal Services, a. s.

- V roce 2006 Czech Coal N.V. prodala 40 procent akcií MUS kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited, za kterou stál podnikatel Pavel Tykač. Ta později získala ještě dalších devět procent. Koláček a Měkota pak v březnu 2008 prodali své podíly dosavadním partnerům. Bobela a Pudil za ně podle informací MfD zaplatili 11,5 miliardy korun.

- Privatizací MUS se na podnět tehdejšího předsedy Fondu národního majetku (FNM) Romana Češky zabývala policie. Šetřila podezření, že MUS byla ovládnuta pomocí peněz, které měla povinně odkládat na rekultivace. Několik miliard z nich odešlo do zahraničí. Právě to mají být peněžní toky, na které později narazili švýcarští vyšetřovatelé. Česká policie ovládnutí dolů vyšetřovala téměř deset let, v létě 2008 případ odložila.

- V březnu 2009 švýcarská prokuratura uzavřela vyšetřování privatizace MUS. Vyšetřováno bylo šest Čechů a jeden Belgičan. Mezi hlavními aktéry podezřelých operací byli údajně tehdejší ředitel dolů Koláček, českošvýcarský podnikatel Jiří Diviš a bývalý vysoký manažer MMF a pozdější šéf Appian Group Jacques de Groote. Prokuratura nařídila švýcarským bankám zablokovat peníze, které by mohly pocházet z trestné činnosti (zhruba 13 miliard korun). Švýcaři rovněž upozornili ČR na podezření, že Appian údajně na privatizaci plzeňské Škody v roce 2003 použil nezákonně miliardu korun z MUS.

- V červenci 2009 Česká televize uvedla, že policie opět vyšetřuje prodej MUS. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká kauzu nařídila otevřít na základě výsledků vyšetřování Švýcarů. Loni v září policie a státní zástupci v souvislosti s MUS vyslechli expremiéra Miloše Zemana a členy jeho vlády; výslechů se účastnili zástupci švýcarské prokuratury. V současnosti protikorupční policie prošetřuje postup státu při vyšetřování privatizace MUS.

- Loni v prosinci napsal týdeník Euro, že Pavel Tykač podepsal smlouvu o nákupu druhé poloviny Czech Coal; dle listu ji koupil od Pudila a Bobely za více než deset miliard korun.

- Letos v lednu napsala MfD, že několik lidí, kteří mají blízko k ČSSD a bývalému ministru vnitra a předsedovi strany Stanislavu Grossovi, zřejmě získalo před jedenácti lety v souvislosti s privatizací MUS mnohamilionové provize.

- Postup při vyšetřování kauzy MUS také vedl začátkem roku ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) k podání kárných žalob na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu (který se v únoru vrátil do funkce, když soud zrušil jeho předchozí odvolání) a další tři žalobce. Ministr po nějakou dobu zvažoval, že je dočasně zprostí i výkonu funkce státního zástupce, později však od tohoto záměru upustil. Ministr Pospíšil snahu o odvolání Rampuly nevzdal a jeho postup v kauze MUS má být jedním z nových důvodů k tomuto kroku.

- V polovině ledna řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), že český stát má připravenu civilní žalobu, kterou chce použít k získání peněz blokovaných ve Švýcarsku. S jejím podáním se ale čekalo na výsledek odvolání, kterým se ČR chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům MUS. Začátkem března švýcarský soud české dovolání zamítl.

(Zdroj: ČTK, MediaFax, Aktuálně)


Váš názor
  • Samozřejmě, to je celý Chemik.
    07.03.2012 15:53

    Proč to dělat jednoduše (a včas), když to jde složitě (a možná je už pozdě), že? "Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však už dříve řekl, že česká strana má pro tento případ připraveny další kroky." Nějaký soukromý právník to cca před měsícem komentoval s tím, že toto odvolání nemá šanci na úspěch a jsou to vyhozené peníze. Bohužel měl pravdu. Takže zbývá pár dalších nejistých a draze placených pokusů. To nás ale zastupují "odborníci", fuj :-(
    oh171
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data