Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurogroup spustí druhý záchranný balík Řecku ve středu, Španělsko získalo mírnější cíl schodku

Eurogroup spustí druhý záchranný balík Řecku ve středu, Španělsko získalo mírnější cíl schodku

13.03.2012 8:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministři financí eurozóny dnes na jednání v Bruselu rozhodli o spuštění druhého záchranného programu půjček pro Řecko ve výši 130 miliard eur. Po jednání to řekl šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Formálně to bude podle něj ztvrzeno ve středu.
"Rozhodli jsme o spuštění druhého řeckého programu," řekl Juncker. "Je to pro Řecko druhá šance, která nesmí být propásnuta," dodal. Juncker rovněž prohlásil, že řecký dluh se v roce 2020 sníží na 117 procent hrubého domácího produktu, tedy pod úroveň 120 procent HDP označenou Mezinárodním měnovým fondem (MMF) za hranici udržitelnosti. Původně se v souvislosti s druhým balíkem hovořilo o snížení na úroveň 120,5 procenta HDP.

Na druhém záchranném balíku půjček ve výši 130 miliard eur se bude kromě eurozóny podílet i Mezinárodní měnový fond (MMF). O výši zapojení MMF se teprve bude rozhodovat. Šéfka MMF Christine Lagardeová navrhla, aby čtyřletá půjčka od fondu činila 28 miliard eur. "Řecko bude členem eurozóny, ať se stane cokoli," podotkl také Juncker po jednání, které označil za velmi "nedramatické".

Pod tlak se na zasedání ministrů financí eurozóny dostalo Španělsko kvůli nesplnění cíle rozpočtového schodku v loňském roce a to zásadním způsobem. I ono ale na jednání částečně získalo a to uvolnění limitu pro rozpočtový schodek v letošním roce.

Španělsko, které je jednou z největších ekonomik eurozóny a u něhož panují obavy z možnosti rozšíření řecké dluhové nákazy, mělo letos deficit dostat pod 4,4 procenta HDP. Madrid ale už řekl, že se to nepodaří a jeho cílem v nynější době, kdy se zemi hospodářsky zrovna nedaří, bude schodek 5,8 procenta HDP. Ministři financí nakonec rozhodli, že cíl Španělska pro letošek by měl být mírnější. Letos by měl činit 5,3 procent HDP. To znamená, že Madrid bude muset najít další úspory ve výši 0,5 procenta HDP.

Loni na místo šesti procent dosáhl schodek rozpočtu 8,5 procenta. Španělé nicméně stále tvrdí, že v příštím roce už jejich země dosáhne schodku nižšího, než je kýžená hranice tří procent HDP, a že tím splní i konečný termín, který na to od EU dostalo.

"Španělská pozice je taková, že se změnily dvě věci. První: loňský rok byla odchylka ve výši 2,5 procenta u veřejných rozpočtů. A druhá: podmínky, co se ekonomického růstu týká, se výrazně změnily," citovala agentura Reuters už před jednáním španělského ministra hospodářství Luise de Guindose.

Evropská komise očekává, že po loňském růstu o 0,7 procenta letos španělská ekonomika o procento propadne. Spíše než na problém s nedosažením letošního cíle se tak ministři zaměřovali na to, aby Madrid snížil deficit pod kýžená tři procenta v příštím roce.

Problém s Řeckem se díky dohodě o seškrtání dluhů soukromým sektorem zdá být alespoň na chvíli utlumen, avšak existují obavy, aby se potíže nepřelily do dalších zemí. Právě Španělsko je experty v tomto směru často citováno. "Očekáváme, že Španělsko dosáhne svých rozpočtových cílů v roce 2013 a že jich dosáhnout chce," řekl Juncker s tím, že důležitější než letošní deficit je to, aby se v příštím roce schodek dostal pod kýžená tři procenta.

V prosinci začala platit přísnější rozpočtová kritéria. Ta pro země eurozóny, které překračují deficit tří procent HDP a zároveň neplní stanovené cíle na jeho snížení pod tuto mez, počítají s možností uvalení finančních sankcí. Tato hrozba se tak nyní vznáší nad Španělskem. "Španělsko se musí snažit," řekla rakouská ministryně financí Maria Fekterová. Podle ní je třeba být přísný v posuzování dodržování fiskálních pravidel. Ale i ona se zaměřila více na cíl pro příští rok, než na ten pro letošek. "Budeme muset načrtnout plán se Španělskem, aby se zabránilo nadměrnému rozpočtu v roce 2013.

(Zdroj: čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.