Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch uděluje novému dluhu Řecka stabilní

Fitch uděluje novému dluhu Řecka stabilní "B-". Slyší na 96% účast ve směně, ale připomíná rizika

13.03.2012 18:21, aktualizováno: 13.3. 18:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Fitch Ratings zlepšila hodnocení dlouhodobých závazků Řecka na stupeň „B-„ z dosavadního režimu omezeného bankrotu (restricted default - RD) a stanovila stabilní výhled. Známka krátkodobého dluhu byla zlepšena na „B“ z „C“.

Fitch oznámkovala „B-„ dluhopisy podle řeckého práva, které řecká vláda nově vydala v rámci privátní směny dluhu PSI. Stupněm „C“ zůstává prozatím hodnocen dluh vydaný dle mezinárodního práva, který má ještě realizaci směny před sebou s oznámeným datem 11. dubna. Beze změny pak zůstává hodnocení všech vydaných dluhových papírů, které nebyly a nebudou součástí směny dluhu.

Fitch uvedla, že zlepšení ratingu navazuje na oficiální potvrzení, že soukromé směny dluhu se účastní držitelé celkem 96 procent emitovaného soukromého dluhu a na úvodní a zásadní fázi této směny v objemu 177 miliard eur u dluhopisů dle řeckého práva. Fitch připomněla, že hodnocení RD odráželo nucený charakter směny řeckého dluhu, který investorům přinesl ztráty a skrze CAC doložku ke směně donutil i ty z investorů, kteří by se dobrovolné směny neúčastnili. Po tomto aktu Fitch zohlednila, že Řecku nehrozí v blízké době selhání se splácením svého dluhu, na druhé straně podle agentury zůstává řecké zadlužení vysoké i PSI. „Na horizontu 12 až 24 měsíců obsluhu řeckého dluhu považujeme za relativně bezpečnou,“ zdůvodnila Fitch stabilní výhled udržení ratingu, který po přehodnocení dosahuje nízkého spekulativního pásma „B-„.

„Efektivní úroková sazba u veřejného dluhu po směně jeho privátní části poklesla ke 4 procentům ze zhruba 5,5 procenta. Amortizační platby jsou pak odsunuty do roku 2020 a za něj. Průběžné splácení závazků Řecka nicméně zůstává náchylné zhoršení politického a hospodářského prostředí,“ připomíná Fitch politické riziko mimo jiné jarních voleb v Řecku, kde bude v kampani mimořádně těžké prosazovat důsledné plnění závazků vůči EU a MMF a to pro politiky napříč řeckou politickou scénou...
 
Analytici Fitch očekávají, že plán z dílny EU/MMF bude plně profinancován, nezávisle na schopnosti Řecka získat zpět přístup k financování na trhu – na rozdíl od podmínek udělení prvního záchranného balíku Aténám. Tento fakt je podle Fitch určitou pojistkou pro držitele řeckých dluhopisů. Agentura dále odhaduje, že po restrukturalizaci řeckého dluhu spočívající v odpisu výrazné části jejich nominální hodnoty je nyní v rukou soukromých věřitelů sotva 30 procent veřejného dluhu země, zatímco před uskutečněním těchto odpisů to bylo 64 procent. Úroková míra, jíž má být nyní tento nový dluh úročen, činí pouhá 2 % pro roky 2013 až 2015 a v letech 2016 až 2020 pak vzrůst na 3 %. Z těchto úvah vyplývá omezení potenciálního výnosu z jakékoli další budoucí restrukturalizace dluhu drženého soukromým sektorem, píše Fitch a zároveň upozorňuje na zátěž, která by padla na veřejné věřitele.

Výhoda nižších úrokových plateb spojená s další fiskální konsolidací by měla umožnit snížit deficit rozpočtu Řecka z loňských 9,5 % HDP na 4,5 % v letošním roce. Možné další snížení bude pak záviset na politické ochotě a schopnosti dodržet a zavádět strukturální a fiskální reformy pod záštitou EU a MMF. Klíčovou roli přitom sehraje také vývoj řecké ekonomiky, který je značně nejistý. Podle Fitch je třeba počítat s tím, že poměr veřejného dluhu k HDP zprvu poroste k 170 % vzhledem k nákladům na financování reforem a rekapitalizaci bankovního systému, zatímco další úpravy cen a mezd zároveň povedou k poklesu nominálního HDP do roku 2014.

Z pohledu vývoje zadluženosti Řecka agentura Fitch dnes sice označila plán Trojky na stlačení poměru dluhu vůči HDP země ke 120 % do roku 2020 za možný, nicméně varovala před vysokou citlivostí výsledků na plnění předpokladů v oblasti implementace úsporných opatření a ekonomického růstu. Současná řecká vlády sice prý provedla celou řadu přípravných kroků, ale jejich implementace se podle agentury může ukázat velmi složitá pro jakoukoliv další vládu. Fitch v dnešní zprávě naráží i na nejistou schopnost Řecka udržet přebytek rozpočtu bez započtení dluhové služby na 4,5 % HDP, jak předpokládá nová hodnotící zprávě Evropské komise.

„V krátkodobém horizontu vytváří významná rizika vyhlídka parlamentních voleb a nejistota ohledně složení nové vlády a jejímu závazku plnit program EU/MMF,“ upozorňuje Fitch v dnešní zprávě. Celkově považuje za nejdůležitější pro udržitelnost veřejných financí, a nakonec i setrvání Řecka v eurozóně, provedení a efektivnost strukturálních a fiskálních reforem, které by položily základ pro udržitelný rozvoj země.

Další rozhodnutí agentury Fitch ohledně ratingu Řecka bude podle dnešního prohlášení záviset na tom, jak bude země plnit program EU/MMF a plán restrukturalizace vlastního dluhu. Zatímco úspěch v programu doplněný strukturálními reformami a viditelným ekonomickým oživením mohou vést k tlaku na zvýšení ratingu, selhání v programu v důsledku ekonomických a politických šoků a obnovení problémů s pokrytí nákladů dluhu země by případně vedly k snížení ratingu Řecka, uzavírá zpráva.

(Zdroj: Fitch, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university