Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazby na minimu netřeba, říká (zatím) jediný jestřáb z Fedu. Chce jejich zvýšení již v příštím roce

Sazby na minimu netřeba, říká (zatím) jediný jestřáb z Fedu. Chce jejich zvýšení již v příštím roce

16.03.2012 15:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Ačkoli americká centrální banka ponechala na svém březnovém zasedání klíčovou sazbu na historickém minimu a zároveň potvrdila, že tak hodlá činit minimálně do konce roku 2014, nejsou členové jejího nejužšího vedení v tomto směru zcela jednotní. Lépe řečeno, jeden představitel Fedu s takovým postojem zásadním způsobem nesouhlasí. Jeffrey Lacker, prezident richmondského Fedu, dnes vyjádřil přesvědčení, že sazby je třeba zvýšit již v příštím roce.

„Ekonomika mírně roste a inflace je blízko stanovenému 2procentnímu cíli,“ argumentuje Lacker na webu richmondského Fedu. Uvádí přitom, že nesouhlasí s rozhodnutím měnové autority, která v tomto týdnu znovu přislíbila ponechat sazby blízko nule minimálně do závěru přespříštího roku. Lacker byl na březnovém zasedání jediným, kdo zvedl ruku proti tomuto rozhodnutí, stejně jako již v lednu. Tento jestřáb se domnívá, že vzhledem k pokračujícímu oživování ekonomického růstu bude třeba zvýšit sazby dříve a udržet tak inflační tlaky pod kontrolou.

Ceny průmyslových výrobců ve Spojených státech zaznamenaly v únoru nejvýraznější růst za posledních pět měsíců a s růstem nákladů vstupů se potýkají také výrobci ve státě New York, vyplývá z čerstvých dat. Růst cen žene do velké míry vysoká cena ropy a paliv, která spouští obavy ze zbrždění ekonomického oživování. Ačkoli inflační tlaky zatím zůstávají pod kontrolou, při pokračujícím trendu by mohly změnit směr uvažování Fedu, spekulují analytici.
 

Ačkoli růst ekonomiky v prvním čtvrtletí pravděpodobně výrazněji nepřesáhne 2 procenta, vyvíjí se obstojným tempem. Vzhledem ke hrozbě, kterou pro míru inflace představují rostoucí ceny ropy, dostává se závazek Fedu k neměnné monetární politice, či dokonce dalšímu uvolňování, pod tlak, komentuje analytik ING Rob Carnell. Spotřebitelské ceny v únoru meziročně vzrostly o 2,9 procenta, jádrový ukazatel (bez jídla a energií) pak o 2,2 %. „Neočekáváme, že by se zde růst zastavil, z našich modelů vyplývá další růst jádrové inflace na 2,7 až 2,8 %, než se stabilizuje,“ dodává Carnell.

Analytik Bank of Tokyo Derek Halpenny, poukázal na jestřábí stanovisko Jeffreyho Lackera s tím, že trhy se k němu čím dál více nachylují a v takovém případě lze očekávat tlaky na oslabení eura vůči dolaru. Podle CNBC očekávají analytici postupný konec býčího trhu na amerických dluhopisech, právě vzhledem k obavám z růstu inflace, které budou tlačit na Fed, aby svůj slib extrémně uvolněných měnových podmínek porušil. Ne všichni jsou nicméně v otázce očekávání inflačních tlaků zajedno. Například podle analytiků ústavu Capital Economics se index spotřebitelských cen sesune do konce roku zpět k 2procentní úrovni.

Proti stanovisku Fedu, podle něhož je inflace v posledních měsících, navzdory zvyšujícím se cenám ropy a benzinu, utlumená, se postavil mimo jiné investiční guru a šéf dluhopisového fondu PIMCo Bill Gross. Ten v rozhovoru pro CNBC řekl, že vývoj růstu cen v USA už není stejný, jako byl dosud. A pokud Fed tvrdí opak, pak podle Grosse jen s někým hraje hru.

Podle některých komentátorů si Fed stále ještě ponechává otevřená vrátka pro v pořadí již třetí kolo kvantitativního uvolňování přezdívané QE3, když označil míru nezaměstnanosti za stále „zvýšenou“ a navíc varoval před „riziky na dolní straně“ v případě růstu největší ekonomiky světa. „Způsob, jakým bylo to prohlášení napsáno, byl zvolen s cílem ponechat si otevřené možnosti do budoucna. Co se nám snažili říci, bylo: Zatím neměňte očekávání ohledně vývoje nastavení měnové politiky, protože my nejsme ještě připraveni prohlásit, že se věci změnily dost na to, aby už nebyl potřeba žádný další stimul,“ vysvětlil slova Fedu Stephen Stanley, hlavní ekonom Pierpont Securities.

(Zdroj: CNBC, Bloomerg, Fed)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů