Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bankéř ECB: Návrat k předkrizové politice nebude snadný

Bankéř ECB: Návrat k předkrizové politice nebude snadný

26.03.2012 15:53, aktualizováno: 27.3. 8:08
Autor: ČTK

Aktualizováno

Návrat k měnové politice, kterou Evropská centrální banka (ECB) uplatňovala před finanční a dluhovou krizí, zřejmě nebude snadný. Na konferenci o centrálním bankovnictví v Paříži to dnes připustil člen rady guvernérů ECB Christian Noyer. Cílem je podle něj zajistit stabilní cenové prostředí. Prezident ECB Mario Draghi ale tvrdí, že politika ECB inflaci nepodporuje.

"Návrat k předchozímu stavu pro nás možná nebude tak snadný, jak bychom si přáli," řekl Noyer, který je zároveň guvernérem francouzské centrální banky. "Pevně ale věřím, že je třeba zajistit, abychom během přechodného období neohrozili nebo nezhatili to, čeho jsme z hlediska měnové a cenové stability dosáhli před krizí," dodal podle agentury Reuters.

ECB v minulých letech sáhla k několika opatřením, která sama označila za nestandardní. Patří k nim hlavně odkupy aktiv kvůli posílení likvidity v bankovním systému. Analytici už několikrát upozornili, že jsou s těmito kroky spojena značná inflační rizika, což ECB odmítá. Peníze, jimiž se teď snaží podpořit ekonomiku, prý bude schopna včas sterilizovat.

Dlouhodobý názor ECB na dopady masivního tištění peněz dnes zopakoval i Draghi. Více než bilion eur (asi 25 bilionů Kč), které ECB od konce loňského roku formou levných tříletých úvěrů ve dvou vlnách napumpovala do bankovního systému, prý inflaci nezvýší. Levné úvěry naopak pomohly bankovní sektor stabilizovat.

"Dopady na inflaci a ceny aktiv bychom očekávali jen v reakci na trvalý a citelný růst objemu peněz a úvěrů. Nikoli v reakci na samotný růst likvidity ze strany centrální banky," řekl Draghi v projevu v Berlíně. Obavy z inflace dávají v souvislosti s politikou ECB najevo hlavně Němci. Kvůli tomu ECB několikrát kritizoval guvernér německé centrální banky Jens Weidmann.

Noyer ale řekl, že s expanzí bilance ECB jsou spojena rizika, která nelze ignorovat. Eurosystém je ale prý velmi dobře kapitalizován, takže je chráněna i jeho nezávislost před riziky této expanze. Eurosystém tvoří ECB spolu s centrálními bankami jednotlivých zemí.

Snahy o přechodné uvolnění cílů cenové stability Noyer označil za totálně pomýlené. Na druhou stranu je ale možné, že s nestandardními kroky bude muset ECB žít ještě dlouho.

Němci neradi vzpomínají na hyperinflaci, která je potkala ve 20. letech minulého století, za takzvané Výmarské republiky. K nákupu jednoho bochníku chleba tehdy Němci potřebovali kolečko plné bankovek a v zemi se dokonce objevovaly bankovky a poštovní známky s nominální hodnotou v řádu bilionů marek.

Draghi řekl, že rostoucí inflační tlaky nesignalizuje ani stabilizace růstu objemu úvěrů, které banky poskytují firmám. K této stabilizaci hodně přispěla zmíněná dvě aukční kola, při nichž ECB nabízela v neomezeném množství úvěry v rámci mimořádného programu LTRO (Longer-Term Refinancing Operations).

Míra inflace v zemích eurozóny v únoru činila 2,7 procenta a ECB očekává, že nad dvěma procenty se udrží po celý letošní rok. Snižovat by se měla až během příštího roku. ECB má cíl držet inflaci těsně pod hranicí dvou procent.


Váš názor
  • ani "retronávrat 2008" v 2012-22
    26.03.2012 18:11

    MY - pamätníci "68 a následného "poučenia z krízového vývoja ,"...len toľko! Ak sa nevykoná Euroanalyticko-kritický ROZBOR systémových omylov a nedostatkov každého druhu 1945-2012 - včítane zodpovednosti za VEDOMÉ USApodvody na EURÓPE 1945-1989 aj s Ruským podielom na povojnovom stave do roku 1989, s reálnym miestom i významom Číny v rokoch 1949-1989 až po "čínsku realitu 2012" - tak akékoľvek politické USAEUšpekulácie len oddialia predmostie reforiem. A ECB s ostatnými EUinštitúciami, včítane euroatlantických militantných štruktúr sa budú pohybovať len na hrane eskalácie napätia s odcudzovaním občianskej Európy, očakávajúcej vysnenú euroobčiansku demokraciu čo len od roku 1989 donekonečna...Ak by mali byť ciele cenovej stability a ich smerovanie k euroobčanom, ako dôkaz euroobčianskej demokracie a prosperity, tak kapitalizácia eurosystému ako dôkaz - by musel mať cieľovú oblasť aj mimo Nemecka, Francúzska,....Neni ešte tomu tak a ani do roku 2022 asi nebude a ak len DOVTEDY by musela či mala robiť ECB "neštandardné kroky, tak to je už v tejto chvíli EUROZÁZRAK a výrazne väčší ako ZÁZRAK NSR v minulosti....KTO tomuto verí, ten musí byť euroeuforický optimista 2022?!
    turcan
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m