Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeho se Němci tak bojí?

Čeho se Němci tak bojí?

10.04.2012 18:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina německé laické i odborné veřejnosti je proti tomu, aby ECB jakýmkoliv způsobem zvětšovala velikost své rozvahy. Stejně tak nesouhlasí s žádnou formou federalismu (eurodluhopisy, fiskální transfery, částečně společné rozpočty). Pokud ale federalismus nebude nastolen, musely by být eliminovány vnější deficity zemí v problémech, jinak by docházelo k neustálému růstu jejich vnějšího dluhu a nakonec by přišla krize vnější solvence. Němci protestují i proti tomu, aby jejich úspory proudily do jiných zemí eurozóny, což dokazuje například debata o systému Target2. Čeho se Němci tak bojí?

Zřejmě mají obavy z inflace. V současné situaci však v eurozóně panuje vysoká nezaměstnanost, snižují se mzdy a dluh. Inflace proto nebude rizikem ještě dlouhou dobu. Vývoj celkové nezaměstnanosti v eurozóně (fialově) a využití výrobních kapacit (šedě) ukazuje graf:

001

Možná, že se Němci také obávají toho, že by museli již navždy platit dávky jiným zemím v měnové unii. Náklad, který by tyto platby představovaly, by byl ovšem mnohem menší než náklad, který by pro Německo znamenal rozpad eurozóny. Ostatní země navíc provádějí kroky, které omezují rozsah nutné federalizace a obavy z morálního hazardu.

Jestliže by měl federalismus eliminovat nerovnováhy běžných účtů, Německo by muselo s ohledem na velikost svého přebytku běžného účtu platit ostatním zemím asi 100 miliard eur ročně. Tento náklad by byl ovšem mnohem menší než náklad spojený se ztrátou konkurenceschopnosti, kterou Německo utrpělo rozdělením eurozóny a prudkým posílením nové marky. To by sebou navíc přineslo i kapitálové ztráty u aktiv držených Němci v zahraničí.

Němcům možná vadí i to, že sami prošli obdobím pomalého růstu mezd a deregulace trhu práce, ale jiné země eurozóny tímto směrem nejdou. Pokud by tak ovšem učinily všechny země měnové unie, Němci by ze svých reforem příliš netěžili. Navíc v současné době ostatní země vyvíjejí snahu o podobné kroky, jaké podstoupilo Německo.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • vůbec nechápu, proč se všichni trefují do Německa
    10.04.2012 22:37

    když je nějaký problém, socani (za slovo socani si můžete dosadit cokoliv) se rozhlíží kolem sebe, koho podojit a když se bude bránit, čím je možné mu vyhrožovat. Vůbec nechápu, proč by jako Němci měli odnést rozpad eurozóny. Nezabředával bych hluboko do všech pro a proti, ale jestliže Němci mají v nátuře makat, bude jim dobře s unií, bez unie, s markou či eurem.
    Oliwer
  • Kto sa koho bojí v EU
    10.04.2012 19:56

    Primárnym "bátím sa" v EU neni to, čoho sa Nemci boja, ale čo je najväčším nebezpečím NEMCOV v EU do 2022?! Otáznou je ešte dilema - že KOHO považovať v tomto prípade ZA NEMECKO?! Na ktorom mieste sa nachádza OBČAN Nemecka a aj jeho hierarchické miesto,,. Už totiž pridlho je NEMECKO avantgardou Únie aj s "ich rizikami" a ich previazanosťou na krajiny EU zase v ich závislosti na Nemecku - a ešte bez GARANCIE!!! V tomto zmysle neni existenčným problémom federalizmus v europonímaní s pohľadu Merkelovej a Bundestagu Nemecka! Politicko-finančná NEZODPOVEDNOSŤ a akýsi pokrízový euroflegmatizmus ohrozaných ekonomík v týchto štátoch aj s ich doslova eurovypočítavosťou na úkor najviac NEMECKA...A keby len tento faktor bol europrimárnym na najbližších i najrizikovejčích 10 rokov!!! Ak toto eurogavidné obdobie "prinesie pozitívny systémovo-sociálny KLON socializmu a kapitalizmu v kontúrach 2012-2022 -to by bol po 22 rokoch EUROZÁZRAK. Kto je eurooptimista -možno uverí, ale eurorealita ako celok a jeho výhľady a hlavne narastajúce riziká - ich elementárna až patová situácia , či s pohľadu odborných euroskeptikov,atď - včítane laickej euroverejnosti v chudobných a na EU.závislých štátoch -tohoto sa zákonite Nemecko ad block bojí najviac a asi až do 2022, ak nie dlhšie-ale POTOM, za akú cenu?!
    turcan
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.