Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy začne Čína skutečně ohrožovat rozvinuté ekonomiky?

Kdy začne Čína skutečně ohrožovat rozvinuté ekonomiky?

18.04.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína vyniká v produkci a dokonce i v určitém zlepšování toho, co na trh uvedli producenti ze západu a z Japonska. Ani v roce 2010, kdy Čína oficiálně nahradila Japonsko na druhém místě ve světové ekonomice, neexistovala žádná čínská značka, která by se na asijských trzích dala považovat za dobře zavedenou. O jiných trzích ani nemluvě. Marketingový průzkum společnosti TNS například ukázal, že v roce 2010 byly mezi nejvýznamnějšími značkami firmy z USA, Dánska, Finska, Jižní Koreje a Švýcarska, čínské firmy se ale nedostaly ani mezi prvních 1.000 značek.

Je jisté, že země s 1,3 miliardy obyvatel v tomto století vyprodukuje výborné vědce, inženýry a další inovátory. Nyní ale většina čínské výroby jdoucí na export závisí na nízkonákladových vstupech, ne na technologii s vysokou přidanou hodnotou, jako tomu je v Japonsku, Německu a USA. Čisté příjmy z čínských exportů přitom plynou do státního investičního fondu China Investment Corporation (CIC) a dalších státních firem a bank, které drží 3,2 bilionu dolarů zahraničních měnových rezerv. Za tyto peníze Čína nakupuje americké dluhopisy i dluhopisy jiných zemí, měděné doly v Peru, licence na těžbu ropy v Angole, Súdánu a Iránu, podíly v amerických firmách a další investice.

V případě Číny ale není v dohledu žádná přelomová technologie podobná těm, s kterými přichází Apple, Microsoft či SAP. Pokud někdo odepisuje Spojené státy jako zemi, která má svá nejlepší léta za sebou, pak podceňuje dynamiku jejich ekonomiky. Americké firmy byly po první fázi Velké recese schopny vydělávat rekordní zisky, udržet si, či dokonce zvýšit svůj podíl na trhu a přijít s novými přelomovými produkty jako jsou 3D tiskárny, iphone a iPad.

Pokrok Číny je naopak pomalý i ve srovnání s jinými rozvíjejícími se ekonomikami. Kombinace podnikatelského modelu 19. století a pseudokomunistické represe 20. století ji činí velmi zranitelnou. Nehrozí jí jen to, že by ztratila tržní podíl v USA, EU nebo Japonsku. Může mít nedostatek technologií na to, aby je vůbec vyrobila. Její model se dá popsat jako „importovat, asimilovat, zlepšit“, takový přístup ale nepodporuje skutečnou inovaci.

Čínský problém by vyřešily větší investice do výzkumu a vývoje a reformy v systému pobídek a vzdělávání. Ekonomové se však obávají toho, že centralizovaná čínská vláda bude dlouhodobou brzdou dalšího rozvoje, což umožní Spojených státům a dalším rozvinutým ekonomikám udržet si svůj náskok v technologických odvětvích déle, než by jinak byly schopny. Čínský systém vládnutí je na jednu stranu schopný generovat rychlá a jasná rozhodnutí a ta dlouhodobě dodržovat, na druhou stranu ale dusí kreativitu a omezuje motivaci k rychlé reakci na měnící se potřeby spotřebitelů.

Uvedené ukazuje na hlubší dilema. Čínská hrubá síla spočívá v jednoduché, ale možná neudržitelné dohodě, kterou uzavřela Komunistická strana s městskými elitami. Dohoda spočívá v tom, že vláda zajistí rostoucí příjmy a dovolí elitám, aby bohatly. A ty výměnou nebudou realizovat své politické ambice. Čím dál více obyvatel si ale přeje svůj díl bohatství, rostoucí mzdy ničí konkurenceschopnost a až pracující zachvátí zloba, městské elity mohou svůj postoj přehodnotit. A milióny lidí na venkově nemusí uklidnit ani to.

Čína se může vyšplhat po žebříku přidané hodnoty až k trhům s vysoko přidanou hodnotou, kterým nyní dominují Spojené státy, Evropa a Japonsko. Dosavadní posun je ale minimální. A slabý systém vzdělávání a demografické a politické výzvy spolu s korupcí naznačují, že spíše než skokem bude tento proces velmi dlouhým pochodem.

Uvedené je výtahem z „How America Builds Its Way Back to Balance“ od Michaela Morana.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
  • Dnes je Čína v "akcii"?!
    18.04.2012 12:40

    Dnešná téma OTVORILA diskusné spektrum už len Kalousek a Kažimír CHÝBAJ/ s eurorecenziuo ČÍNY 2022....Nečervené,nekomunistické,neľavé a podobné "analytické kdybyKOMENTÁRE a komentátori -je zaujímavá škála názorov. Takmer ,: čo stovka diskutérov to 50 odlišných ažprotichodných odborných VIDENÍ ČÍNY do 2012..... Čínsky model ich komunizmu je "beh na dlhšiu trať" ako bol eurokomunizmus 1945-1989 aj s predchádzajúcou "svetovou soc. revolúciou do 1941....Od globálaikov až po GLOBÁLlídrov 2012 nemáme veľa "operačného a aj to len teoretického PRIESTORU" na realizáciu adekvátnych vízií ČÍNY. Jej skutočná a postupujúca diagonála s garanciou INOU AKO v USA či v EU -je akoby "spoza MÚRU" ponad ktorý už dlhší čas NEDOVIDIA iní MACHRI globálnej politiky&ekonomiky a musia sa len VYROVNÁVAŤ s neúuprosnou REALITOU /ako posledne o.i. aj euroveľkí či USAveľkí... Prečo a v čom "rozdáva KARTY v globálnej HRE Čína a viac ako USA aj s EU dokopy, a o čom svedčí tento FAKT -to by sa do tejto diskusie museli zapojiť iní ako my-uvedení v príspevkoch! Ale počínajúc Klausom či našim Gašparovičom atď - oni majú iné "svetové problémy" a každý na "svojom národnom i europiesku...A my "radoví riešime" celosvetové problémy pri našej "výške príjmov a úrovne kompetencií"?! Neni tento náš SVET horenohami?!
    turcan
  •  
    18.04.2012 9:29

    Polovina přihlášek zahraničních studentů pro studium na amerických univerzitách je v tomto roce z Číny. Politika jednoho dítěte naučila rodiče zajistit svým dětem dobré vzdělání.
    David
    •  
      18.04.2012 10:03

      převzali v tomto model od Janpončíků....v tom jsou asiaté naprosto nepřekonatelní.Oni se chtějí stále učit a učit a poznávat a jsou ochotni za to zaplatit cokoli.V Evropě je to naopak, tady se málokdo po dovršení 25 let chce vzdělávat a když tak podloudně a nebo je zajíma , kdo jim to zaplatí a co za to dostanou , když se budou muset učit navíc.Vzdělání se tu nepovažuje jako osobní růst, ale jako prostředek k vydělávaní více prostředků.|Vzdělání je zde v posledních desetiletích až na vyjímky postaveno na pochybných základech a ještě fondy EU vydávají nemalé finance, aby málo vzdělaně trochu "dovzdělali."
      AMN
      • Amn
        18.04.2012 10:57

        Jenže oni se musí vzdělávat,aby dohnali ostatní.To kvůli tomu,že byli tak drsně pozadu.Chápeš ,co znamená fakt,ža ani jedna firma ze země ,kde je třetina lidí,se nedostala mezi nejvýznamnějších 1000??Jen to,že jsou pozadu a musí tedy zabrat.Což jim od srdce přeji.
        Velkamedvědice
        • Re: Amn
          18.04.2012 11:06

          OK:Ale oni to chtějí - nemusí ,to je podstatný rozdíl od Evropy, kde musí ,ale nechtějí.To je začátek pro ně a konec pro nás !
          AMN
          •  
            18.04.2012 11:16

            Nerozumím. V Evropě se musí vzdělávat? Vysvětli mi prosím tento zkrat :-)
            Jesse
            •  
              18.04.2012 11:26

              např.finanční gramotnost,jazyková znalost, základní manualní zručnost....jesse , to ty všechno víš a proto jsi si to neuvědomil, že ?
              AMN
              • AMN
                18.04.2012 11:30

                Opět mystifikuješ.Povinná je jen základní školní docházka.Nikdo Tě nenutí na střední,natož na vysokou.Mně by zajímalo,proč vždy ztratíš soudnost,když mluvíš o číně.??
                Velkamedvědice
                • Re: AMN
                  18.04.2012 11:37

                  v čem je mystifikace ? Když tvrdím, že zde s absolvováním základní školy člověk nepochopí, že DPH je HDP ? A potom nastáva to, že na úřadě prace jsou tito lidí pravidelným návštěvníkem již 20 let.
                  AMN
                  •  
                    18.04.2012 11:46

                    Možná je to tím, že si pleteš pojmy - efektivní s efektním. Někdy je dokonce pro ekonomiku efektivnější, když je většina lidí blbých. Efektní by bylo, kdyby stát zaplatil vysokškolské vzdělání všem, včetně dojiček v důchodu, ale to by pak bylo neefektivní. Chápeš?:-))
                    Jesse
                    • to jsi přehnal
                      18.04.2012 12:03

                      ale chápu to.Stačilo by , ale kdyby si i ta dojička uměla vyplnit své daňové přiznání,spočítat své náklady na život a prolistovala občas něco jiného než Blesk.
                      AMN
                      • Re: to jsi přehnal
                        18.04.2012 12:54

                        ... a proč by to ta dojička dělala? Aby si komplikovala život a skočila do mlýnice, ze které není úniku?
                        Jesse
                        • 18.04.2012 13:56

                          aby si mohla sama a spočítat na co sama stačí a nemusel to na ní spočítat někdo jiný!A mimochodem ve swiss si každý a nejen pastevec a sýrař své danové přiznání podáva a spočíta sam a přesně ví o kolik se hraje!
                          AMN
                          • Re: né
                            18.04.2012 14:28

                            Předpokládá se, že dojička (a jí podobné profese) není podnikatelka, ale zaměstnanec :-))
                            Jesse
                            • i zaměstnanec
                              18.04.2012 15:21

                              podáva daňová přiznání za jistých podmínek....:-))
                              AMN
                  • Amn
                    18.04.2012 11:44

                    Asi si nepamatuješ,co jsi psala.Ale oni se vzdělávat chtějí - nemusí ,to je podstatný rozdíl od Evropy, kde musí ,ale nechtějí......!!!!!!!Dále si napsal V Evropě je to naopak, tady se málokdo po dovršení 25 let chce vzdělávat a když tak podloudně a nebo je zajíma.Takže sem netahej,že musí.Mimo základní školu nemusí!!!Snad nemluvíš o základních školách!!!!
                    Velkamedvědice
                    • Re: Amn
                      18.04.2012 12:08

                      no trvám na tom, že musí nebo by měli, pokud nechtějí stát na úřadě práce ve frontě.Je jiná doba - znalosti, které ti zakladnovyštudovaní absolvovali v 70 letech se od te doby výrazně změnily a nových infomací , které je nikdo již nenaučí, pokud se sami nepřičiní je nikdo učit nebude , pokud nebudou chít.
                      AMN
              •  
                18.04.2012 11:29

                Tak příště napiš srozumitelně: ..."že by se měli vzdělávat". Měli a musí je 100 a 1, popletla jsi mě :-))
                Jesse
          • Amn
            18.04.2012 11:12

            No kdyby to nechtěli,ta se prostě nemají šanci v konkurenci prosadit,právě kvůli tomu opoždění.Je velmi těžké přijít dnes něčím novým,co tady už nebylo.
            Velkamedvědice
            • Re: Amn
              18.04.2012 11:35

              pokud máš na mysli konkurenci působíci mezi sebou na území v jejich říší, tak to s tebou souhlasím.A to jim v mnoha případě stačí.Netouží potom, aby vyráběli všechno zboží pro celý svět ! Ale svět touží potom, aby oni vyráběli maximum pro ně a skoro za nic !
              AMN
              • AMN
                18.04.2012 11:41

                o))))))))))))Přeci nejsi tak mimo?Debata s Tebou o číně nemá smysl.Celý ten slavný čínský růst postavený na původních nízkých základnách a byl ještě donedávna taženprávě levným vývozem.Tvá úvaha,jak si Čína stačí sama,je zcela mimo ekonomickou mísu.Opravdu škoda řeči
                Velkamedvědice
                • Re: AMN
                  18.04.2012 12:09

                  v tom se shodneme - škoda řeči - praxe je poznání a znalost místních poměrů.Doporučuji !
                  AMN
                  • Amn a 3D k***
                    18.04.2012 14:44

                    Srovnej si to v hlavě.Znalost místních poměrů je naprosto irevalentní k faktu,že růst byl tažen vývozem.To jsou fakta,která s místní znalostí logicky nesouvisí.Dále si vymýšlíš, ,že Čína o vývozu nestojí i v tom,že by se bez něj uživila!!!Zvláštní další Tvá úvaha v čínském šílenství je ta to.Napíše,Evropa se vzdělávat musí,kdežto Čína chce.Kdy Ti dokážu,že nemusí,že povinná je jen školní docházka,začneš tvrdit,že sice nemusí,ale jako musí,aby obstála.Tak jaký je rozdíl s Čínou,která nemusí,ale vlastně taky musí.Ty prostě nechceš dopřát prostému číňanovi z jakých si podivných propagandistích důvodů pohled na bílé 3D k***.O tom to je.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Amn a 3D k***
                      18.04.2012 16:06

                      motáš páté přes devátě, to je jako když pleteš svetr na jehlicích a na pletacím stroji, co je kvalitnější?
                      AMN
                      • Amn
                        18.04.2012 16:22

                        Zase jen vymlouváš.1 není pravda že by čína nestála o vývoz a mohla být v minulosti soběstačná,její růst byl závislý právě na vývozu.2.Není pravda že v evropě se lidi učit musí,kdežto v číně chtějí 3,není pravda,že nějaká výkonná moc v ČR vystříhavala filmy,jak si tvrdila,na zodíl od Číny .tak Ti to stačí ,ne??
                        Velkamedvědice
      •  
        18.04.2012 10:12

        Obávám se, že nejsi schopna domyslet důvody, proč v EU vzdělanost upadá a úroveň školství padá rychlostí roling stones :-) Je to prosté, napovím. Nikdo z vládnoucích kast v EU nemá zapotřebí, aby voliči mysleli dál než na špičku svého nosu. Evropa se stala kořistí samolibých politiků a většina z nich si přeje, aby jim obyvatelstvo zachovalo přízeň. Vzdělaná populace je nevolí. Už chápeš? Tedy čím méně vzdělaných, tedy myslících voličů, tí snadněji se dají ovlivnit ideologií. Což je pro mne škodlivé a nepřijatelné, leč to tak funguje.
        Jesse
        • Obávám se, že
          18.04.2012 10:19

          vím naprosto přesně o co tu jde ! Ale posud sám, jak může někdo omezovat druhého ve vzdělání a vzdělávání ! Byl tu také "okrasný" režim a upíráno poznání mnohým v mnohém, ale nedařilo se to u těch, kteří si své cesty k svého růstu chtěli najít. Kalka ti to vysvětlí.
          AMN
          • Re: Obávám se, že
            18.04.2012 11:04

            Chyba , poznání bylo sice upíráno určitým skupinám, ale masy byly přeškolovány na jedině správé poznání (Ostatně nic nového pod sluncem, dříve třeba náboženství). Proto si třeba i dnes hodně lidi plete Platˇformu s platformou. Dnes k takovému poznání přispívají i školy Plzeňského typu
            Homo
            •  
              18.04.2012 11:09

              ale to je jen na každém z nás a nebo z nich - nemusíš na tu Plzen jít a mužeš jít jinam - pokud na to máš - nemyslím finance. Takto bylo i dříve - nemusel jsi studovat na universitách, ale mohl jsi se učit sám - je to o osobnosti a jeho vlastním přítupu k poznání!
              AMN
          • Re: Obávám se, že
            18.04.2012 10:27

            To přece nepopírám. Já mluvím o většině. Ne o jedincích. Většina drží politické "elity" u moci. Vzdělaných lidí je vždy menšina. I těch, kteří touží po vědění z jiných důvodů, než jen kvůli kariéře. Bavíme se přece o společenském a politickém systému v EU... nebo ne?
            Jesse
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m