Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janáček (ČNB): Po polovině roku nastane čas na diskusi o zvýšení sazeb. Koruna rychle posiluje

Janáček (ČNB): Po polovině roku nastane čas na diskusi o zvýšení sazeb. Koruna rychle posiluje

25.04.2012 13:27, aktualizováno: 25.4. 14:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Růst cen v tuzemské ekonomice překračuje cíl centrální banky, což může vyprovokovat k růstu inflační očekávání a růst mezd. Česká národní banky by proto dle člena bankovní rady Kamila Janáčka měla počínaje druhou polovinou roku 2012 uvažovat o zvýšení sazeb. Základní dvoutýdenní reposazba zatím zůstává na rekordním minimu 0,75 procenta, od května 2010.

Zatímco ČNB nereaguje na růsty cen, vyvolané vládními opatřeními, měla by hlídat stabilní inflační očekávání, uvedl Janáček v rozhovoru pro Bloomberg. Zápůjční náklady zůstávaly stabilní s poklesem ekonomiky do recese ve druhé polovině roku 2011, zvýšení DPH v úvodu tohoto roku ale vyhnalo míru inflace nejvýše za poslední více než tři roky. Členka bankovní rady Eva Zamrazilová požadovala na posledním měnovém jednání 29. března zvýšení sazeb včetně hlavní 2T repo o 0,25 procenta. Otázkou nyní podle Janáčka je, do jaké míry jednorázové vlivy, jako bylo zvýšení DPH v úvodu roku, ovlivní mzdová vyjednávání a zda se to projeví v inflačních očekáváních a inflačních tlacích na poptávkové straně.

„Neříkám, že ČNB s jistotou změní sazby, ale jasné je, že diskuse nad trendy v inflačních očekáváních bude ve druhé polovině roku více dominantní, zejména pak v posledním čtvrtletí,“ uvedl Janáček. Odmítl zveřejnit, jak míní hlasovat na měnovém jednání 3. května. „Nastane diskuse o tom, zda dozrál čas na zvýšení sazeb,“ uvedl nicméně.

ČNB předpovídá míru inflace letos nad úrovní 3 procent a její postupný pokles na 1,5 procenta v prvním čtvrtletí roku 2013. „Převažujícím názorem bankovní rady v tuto chvíli je, že z domácí poptávky neplynou proinflační rizika, otázkou ale je, na jakém horizontu se to může změnit,“ uvedl Janáček. „Růst DPH na počátku roku 2013 by budil otázky, zda ten se již neprojeví do růstu inflačních očekávání,“ dodal. Právě se současnými záměry vlády Petra Nečase směrem k dalšímu růstu DPH v úvodu roku 2013 se dle Janáčka může (v takovém případě by se pohnula) měnit inflační prognóza ČNB. Zatímco zatím vidí Janáček inflační očekávání jako zakotvená, další růst DPH označil za „novou situaci pro vývoj inflačních očekávání a novou výzvu pro měnovou politiku“.

Český HDP ve 4Q11 klesl o 0,1 %, stejně jako ve 3Q. „Nemůžeme očekávat přínos domácí poptávky, domácností, vlády ani investic k růstu HDP České republiky v letošním roce,“ uvedl Janáček. Domácnosti podle něj v obtížných časech směřují ke zvyšování úspor, vláda omezuje výdaje, firmy se bojí investovat a trpí i nedostatkem exportních objednávek.

ČNB bedlivě dle Janáčka sleduje vývoj mezd a vyjednávání pro příští rok. Například Škoda Auto odsouhlasila růst platů o 5 procent v roce končícím v březnu 2013. „Nominální růst mezd o 4 až 5 procent či více a to napříč sektory ekonomiky by byl dalším rizikem v současné situace anemického růstu ekonomiky,“ uvedl Janáček. „Může to znamenat relativně prudký růst pracovních nákladů s negativním dopadem na konkurenceschopnost a vytvořit domácí poptávkové tlaky,“ dodal centrální bankéř.

Česká koruna po slovech člena ČNB o blížící se diskusi o možném růstu sazeb posílila proti včerejšímu závěru až o 20 haléřů na 24,72 CZK/EUR a 18,695 CZK/USD.

Vývoj kurzu koruny k euru za poslední 3 dny (online)



(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • ČNB už je proti inflaci pozadu
    25.04.2012 14:21

    Tvrzení, že "[zatímco] ČNB nereaguje na růsty cen, vyvolané vládními opatřeními" je dosti nesmyslné. Vím, že ho říkají v ČNB skoro všichni. To ovšem nic nemění na tom, že nedává smysl. Ve skutečnosti nikdo neví, jaký díl z inflace kolem 3,8 procenta, o které slýcháme, má na svědomí zvýšení DPH. Fakticky záměr lidí z ČNB "ignorovat inflaci způsobenou vládními reformami nebo zvýšením DPH" může v praxi znamenat jen jednu jedinou věc: ignorovat v roce 2012 a možná i v letech dalších jakoukoliv inflaci, i kdyby byla třeba 20 procent za rok, jen proto, že politici udělali nějakou změnu. I pro takovou inflaci by tito koumáci mohli říct, že je to jen dočasný výkyv způsobený jednorázovým zvýšením DPH. Jediná skutečně konzistentní politika je brát vážně jakoukoliv inflaci, nehledě na to, zda ji lze "svést" na nějakou známou událost v politice nebo na trhu, nebo nikoliv. Je prostě špatně vymýšlet výjimky. V prvním okamžiku, kdy byla hlášená inflace výrazně nad 3 procenty, měla ČNB zvýšit úrokové míry a stlačit inflaci zase pod 1 procento, aby vybalancovala inflaci nad 3 a udržovala střednědobý průměr 2 procent. Realita je taková, že když se podíváme pořádně, můžeme *jakoukoliv* inflaci něčím vysvětlit a to "něco" lze navíc interpretovat jako jednorázové věci, které se ovšem mohou opakovat. To ale platí i pro zvýšení DPH. I zvýšení DPH může nastat znovu. Inflace z toho pocházející evidentně je úplně stejně reálná jako jakákoliv jiná. Správnou politikou ČNB je udržovat stabilitu měny v tom smyslu, že inflace se udržuje kolem 2procentního cíle. Tolerování výjimek na horní straně na základě pochybných vysvětlení o tom, že "tenhle příspěvek k inflaci lze vyhodnocovat zvlášť", znamená očůrávání předepsaných pravidel. A samozřejmě také ránu pro střadatele, kteří jsou v korunách.
    • Re: ČNB už je proti inflaci pozadu
      25.04.2012 14:37

      taky si myslim že by měli reagovat na každou inflaci bez "očištění", navím se dá slušně čarovat i s tím z čeho se počítá
      mila69
      • Politici v ČNB
        25.04.2012 17:12

        Jak vidno lidé v čele ČNB jsou politici nikoliv měnoví ekonomové a politikům vděčí za své pozice". Ignorování růstu cenové hladiny způsobené zvýšením nepřímých daní je toho jasným důkazem.
        Zappa
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university