Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ředitel pro finance Telefóniky pro Patria.cz: Bodujeme daty a televizí. Odkup akcií závisí i na aukci LTE

Ředitel pro finance Telefóniky pro Patria.cz: Bodujeme daty a televizí. Odkup akcií závisí i na aukci LTE

11.05.2012 17:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Společně s bojem o loajalitu zákazníka je to především vysokorychlostní internet, jak mobilní tak fixní na technologii VDSL, a na stagnujícím trhu překvapivě také O2 televize, které jsou růstovými segmenty a podporují hospodaření Telefóniky CR na vysoce konkurenčním trhu, uvádí v rozhovoru pro Patria.cz po výsledcích za první čtvrtletí roku Tomáš Kouřil, který v dubnu převzal řízení financí operátora Telefónica CR. Jeden ze dvou - mimo výsledků firmy - zásadních kroků pro investory je spuštění zpětného odkupu akcií, který je podle nového šéfa financí otázkou několika nejbližších dní. Tomáš Kouřil potvrzuje, že Telefónica CR nemá stanovenu pevnou dividendovou politiku, opakuje ale, že management nehodlá sedět na nevyužité hotovosti a zmiňuje i možnost další distribuce odměny akcionářům v podobě dalšího snižování jmenovité hodnoty akcie. 
 
Patria.cz: Nedávná valná hromada, vztažena k roku 2011, odsouhlasila odměnu pro akcionáře ve výši 40 korun za akcii, složenou ale poprvé kromě dividendy ve výši 27 korun také z odměny v podobě snížení nominální hodnoty akcie ze 100 na 87 korun za akcii. Je již známo podrobné načasování, kdy se akcionáři odměny dočkají a bude chtít Telefónica tuto úroveň držet i nadále?

Vím, že Telefónica je pro řadu investorů dividendový příběh, což podtrhuje stávající atraktivní 11% dividendový výnos. Telefónica nemá pevně stanovenu dividendovou politiku pro příští roky. Opakovaně deklarujeme, že nehodláme sedět na hotovosti, která nebude sloužit dalšímu rozvoji a investicím společnosti a jakoukoliv v tomto směru zbytnou hotovost, nepotřebnou k růstu společnosti, budeme akcionářům distribuovat. Management také zmínil možnosti v budoucnu posílit odměnu pro akcionáře cestou dalšího snižování základního kapitálu.

Pokud jde o výplatu investorům, u dividendy 27 korun je jasně daný record date 12. září s ex-dividend dnem 10. září, den výplaty dividendy pak 10. říjen. Snížení kapitálu můžeme realizovat po naplnění nezbytných právních požadavků, což očekáváme v říjnu až listopadu. Jakmile bude v tomto směru jasný record date, výplata následuje od 22. pracovního dne po něm.

Patria.cz: Telefónica oznámila zahájení zpětného odkupu akcií v letošním roce do rozsahu zatím schválených 2 procent vydaných akcií. Jaké jsou podrobnosti plánu a je toto číslo konečné?

Zahájení odkupu, který představenstvo společnosti již schválilo, očekáváme v řádu několika dní. Výběr brokera, který jej bude realizovat a při nákupu bude postupovat nezávisle na naší společnosti, v nejlepším zájmu akcionářů firmy, je v konečné fázi.

Rozsah zpětného odkupu je otázkou na jedné straně situace na trhu, na druhé našeho cash flow a očekávaných investic společnosti. Závisí tedy i na případné účasti Telefóniky v aukci ČTÚ volných kmitočtů pro vysokorychlostní sítě, podmínkách této LTE aukce a jejího načasování. V případě, že bychom se rozhodli ještě letos realizovat zpětný odkup akcií nad rámec již schválených dvou procent, bude to jedno či nejvýše dvě další procenta. Větší objem by dosti pravděpodobně narážel na technické mantinely proveditelnosti.

Patria.cz: V předchozích čtvrtletích Telefónica CR se svou velmi nízkou zadlužeností vyslovovala úmysl posunout kapitálovou strukturu více směrem dluhu a financování levnějšími cizími zdroji. Trvá tento úmysl?

Rozhodně. Když se podíváte na naši rozvahu, tak celková bilanční suma je zhruba 90 mld. . Z toho 70 mld. představuje vlastní kapitál, přičemž naší snahou je zvýšit poměr cizích zdrojů.

Co se týká financování prostřednictvím dluhu, v současné době analyzujeme možnosti refinancovaní našeho jediného dluhu, kterým je neveřejná emise (private placement) ve výši zhruba 3 mld. splatná v červenci tohoto roku. Díky naší silné hotovostní pozici a solidní tvorbě volných hotovostních toků jsme dostali nabídku od několika bank, které nám nabízí velmi dobré úrokové podmínky. Jakmile učiníme finální rozhodnutí, budeme samozřejmě trh informovat.

Kromě samotné výplaty dividendy ze zisku za rok 2011 a části nerozdělených zisků z minulých let snížíme náš základní kapitál a to prostřednictvím snížení nominální hodnoty našich akcií. Výsledkem bude zvýšení podílu cizích zdrojů na našem celkovém financování.

Patria.cz: Výsledky za první čtvrtletí roku akcentovaly růst v rámci datových služeb a VDSL internetu a překvapivě také televize. Jsou právě to nyní klíčové segmenty pro růst příjmů Telefóniky?

V prvním čtvrtletí jsme dosáhli 27,5 tisíce nových smluvních mobilních zákazníků, což znamená více jak 6% meziroční růst zákaznické báze. Ještě dynamičtější je růst u vysokorychlostního připojení k internetu xDSL, kde zaznamenáváme zvyšující se zájem o přechod na rychlejší technologii VDSL, což podporuje vyšší míru útraty na zákazníka, jeho spokojenost a ochotu setrvat u Telefóniky. U rychlé technologie VDSL jsme za méně než rok dosáhli více než pětinového podílu na xDSL celkově (spolu s ADSL), když plných 40 procent nárůstu přineslo právě první čtvrtletí roku 2012.

V mobilním segmentu vidím růstovou příležitost jednoznačně v datových službách. Jejich nárůst souvisí především s expanzí chytrých telefonů. V prvním čtvrtletí penetrace narostla na 21,3 procenta. Růstu pomohla kampaň, kdy jsme u vybraných chytrých telefonů garantovali nejlepší cenu. V prvním čtvrtletí byly chytré telefony v našich prodejích zastoupeny více než 60 procenty a očekáváme, že tento podíl nadále poroste. Při vědomí, že celková penetrace na západních trzích je mezi 30 a 40 procenty, je prostor pro růst opravdu velký.

Pokud jde o televizi, již vánoční kampaň na rok 2011 a následně také 2012, kdy tuto službu nabízíme ve výhodném balíčku s rychlým internetem, pomohla u O2 televize otočit trend, což nás těší zejména při uvědomění si stagnujícího celkového trhu placené televize v České republice. Meziročně jsme v tomto segmentu zaznamenali nárůst o 7 procent.

Patria.cz: První čtvrtletí roku 2012 potvrdilo další zpomalení poklesu příjmů, třetí čtvrtletí v řadě. Váš výhled na letošní rok počítá se zlepšením trendů ve vývoji výnosů proti roku 2011 a mírným meziročním poklesem OIBDA marže. Daří se Telefónice brzdit pokles příjmů i zisku?

Zkusím odpovědět šířeji. Telefónica na úrovni mateřské skupiny prošla jako zatím jeden z mála globálních operátorů zásadní proměnou. Svou strukturu změnila z jednotlivých regionálních jednotek na dvě obchodní jednotky v oblasti Evropy, Latinské Ameriky a divize Global a Digital.

Divize Global pomáhá zefektivnit provoz celé skupiny realizací úspor z rozsahu, například cestou centralizovaných nákupů. Divize Digital je pak odpovědí na využití růstových možností v ICT, finančních službách, bezpečnosti, e-health a podobně. Pokud jde o službu tzv. cloud, na konci března jsme v našich datových centrech zajišťovali více než tisíc virtuálních serverů pro naše korporátní zákazníky. Naší snahou je nadále zvyšovat podíl standardizovaných a opakujících se ICT služeb pro zákazníky z řad středních a velkých společností a tím snížit závislost na jednorázových projektech zejména v segmentu státní správy.

Také česká Telefónica prochází již od roku 2010 adaptací na měnící se trendy trhu. Znamená to mimo jiné i změnu naší vnitřní struktury s větším důrazem i na péči o spokojenost a udržení si stávajících zákazníků oproti historickému hlavnímu důrazu na získávání zákazníků nových. Za poslední rok Telefónica získala zhruba polovinu čistých přírůstků trhu v oblasti mobilních smluvních zákazníků a zákazníků rychlého fixního internetu, průměrný měsíční odchod mobilních zákazníků smluvních služeb jsme rovněž za rok dokázali snížit o zhruba 30 procent – ze 1,3 procenta měsíčně na konci roku 2010 na 1 procento v prvním čtvrtletí letos. K tomu nám pomohla úspěšná realizace projektů, ve kterých aktivně oslovujeme zákazníky, a společně spolu hledáme pro ně vhodný hlasový a datový tarif. Díky těmto aktivitám vidíme od druhého pololetí minulého roku zlepšení ve vývoji průměrné spotřeby zákazníků v rezidentním segmentu. Tento koncept postupně uplatňujeme i v segmentu malých a středních podnikatelů. Věříme, že i zde se brzy dostaví pozitivní výsledky. 

Kouřil Tomáš - CFO Telefónica CR

 

Tomáš Kouřil (38)

Od roku 2003 působil v různých řídících pozicích v Telefonica O2 Czech Republic a to v oblasti řízení rizik, auditu a strategie. V roce 2006 byl zodpovědný za přípravu nabídky pro získání mobilní licence a následně za zahájení aktivit mobilního operátora Telefonica O2 Slovakia na Slovensku.

Poté převzal v Telefonica O2 Czech Republic zodpovědnost za Corporate Finance, včetně oblastí fúzí & akvizic, kapitálové struktury a vztahů s investory. Od roku 2009 řídil komerční finance, postupně se zodpovědností za consumer segment a následně za celé komerční finance společnosti.

K 1. 4. 2012 byl Tomáš Kouřil jmenován do pozice ředitel pro finance a vztahy s investory společnosti Telefonica Czech Republic.

Před svým příchodem do Telefonica O2 Czech Republic pracoval v letech 1999-2003 pro poradenskou společnost Deloitte v oddělení finančního auditu a účastnil se projektů v oblasti finančního poradenství. Svoji kariéru zahájil u společnosti Kapucín – oblast stavebnictví a telekomunikací – v pozici ředitele marketingu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení