Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je tu panika, kupujte. Možná přiletí i vrtulník

Je tu panika, kupujte. Možná přiletí i vrtulník

15.05.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Jonathan Wilmot, který působí jako globální stratég v Credit Suisse, se domnívá, že Evropa bude letos v čele globální rally. Investoři by tak podle něho měli kupovat zejména španělské a italské dluhopisy a pravděpodobně i akcie. Jádrem jeho býčích argumentů je následující:

Na podzim došlo k oživení averze k riziku. Jeho průběh ale doposud probíhá v souladu s tím, jak se vyvíjela období „hluboké paniky“ v letech 1982, 2002 a 2008/2009. Po nich pak přišla během 18 měsíců rally ve výši 50 % či více. Eurozóna nespěje ke svému rozpadu, protože nakonec bude přijata kompromisní politika podporující růst; již nyní je patrný konsenzus, že samotná úsporná opatření nefungují.

Růst bude podporován i na globální úrovni a to jak ze strany politiků, tak ze strany centrálních bank. Produkce by tak měla nadále růst a v létě by tento růst měl dokonce zrychlit. Globální průmyslová produkce by tedy měla sledovat stejný vývoj jako po období paniky v letech 2002 a 1982. Současná korekce na trzích by měla být v souladu s tím, že později přijdou ještě větší zisky. Následující graf porovnává vývoj globální průmyslové produkce po září 1982, listopadu 2002, prosinci 2008 a listopadu 2011, včetně projekce dalšího vývoje:

v1

Willem Buiter a Ebrahim Rahbari ze Citi pak volají po tom, aby centrální banky podporovaly růst mnohem agresivněji, než to činily doposud. Navrhují následující kroky: Snížení sazeb na úplnou nulu, použití pestřejšího spektra kvantitativního a úvěrového uvolňování (nákup méně likvidních aktiv) a kombinace fiskálně–monetární stimulace, neboli „házení peněz z vrtulníku“.

Ekonomové na následujících grafech porovnávají výši současných sazeb (černě) s úrovní implikovanou různými verzemi Taylorova pravidla, které odhaduje vhodnou výši sazeb na základě odchylky inflace od její cílové úrovně a produktu od jeho potenciálu.

v2

Ekonomové tedy mimo jiné doporučují „shazování peněz z vrtulníku“ ve stylu Miltona Friedmana. Tento způsob stimulace podle nich nemusí nutně zvyšovat inflaci, představoval by ale přechodnou fiskální stimulaci, která by nezvyšovala tíhu dluhové zátěže vlád. Jednalo by se konkrétně o přechodné snížení daní, zvýšení fiskálních transferů či veřejných výdajů s tím, že by tyto kroky byly financovány permanentním zvýšením monetární báze. Taková politika by fungovala vždy, stačí ji pouze implementovat v dostatečném měřítku, tvrdí ekonomové Citi. Navíc není těžké ji zavést a politicky by byla lehce průchodná. Vyžaduje jen spolupráci mezi centrální bankou a vládou.

(Zdroj: FTAlphaville)


Váš názor
  • no
    16.05.2012 7:36

    tohle je nějaký květnový apríl ? to jako někdo myslí vážně ? mein gott
    sid_cz
  • Půjčky ČNB
    15.05.2012 10:16

    Prosím, může mě někdo vysvětlit proč ČNB půjčuje bankám za lombardní sazbu (1,7%), které pak kupují státní dluhopisy s výnosem vyšším (cca 3,5% p.a.). Proč ČNB nepůjčuje (nedává) eráru přímo? Na tuto otázku stále hledám odpověď a nenacházím ji.
    starik
    • Re: Půjčky ČNB
      15.05.2012 10:49

      já si myslím, že ČNB je subjekt nezávislý a tak se i musí chovat.... když půjčuje tak za nějaký úrok všem a tedy i eráru a pokud si u ní někdo ukládá tak obdobně zase ty subjekty musí mít shodnou sazbu.... jsem docela rád, že stát nemá přímou možnost řídit aktiva a pasiva ČNB....jsou sice státní, ale nezávislý subjekt a jsem tomu opravdu rád.... Jen ať stát funguje jako ostatní na trhu...pokud si chce půjčovat a zadlužovat se - Ok vydá dluhopis jako jiná firma. Pokud si někde ukládá dtto. Sice z toho bankéři něco mají, ale funguje to jako domácí strážce kasy co se k účastníkům rodinného rozpočtování chová nějak nezávisle. Půjčovat si za lombard - ano i to stát dělá, ale dluhopisy vydává s úplně jiným časováním, tam už se nelze spolehnout, že vždy tolik a tolik tam je v hotovosti na okamžitou výpůjčku.... takže tohle asi můj názor.
      TOM
  • dělá si z nás Patrie srandu ?
    15.05.2012 8:24

    Už jen na začátku, když jsem přečetl: "Investoři by tak podle něho měli kupovat zejména španělské a italské dluhopisy", tak jsem se podíval hned do kalendáře, zda dnes není apríla. V momentě, kdy si banky čistí své bilance od těchto dluhopisů, nemělo by být poskytování takovýchto doporučení trestné, čili nemělo by se podoat trestní oznámení ? :-) :-) :-)
    Oliwer
    • Re: dělá si z nás Patrie srandu ?
      15.05.2012 10:40

      tohle je fakt síla... vytisknou se peníze a prý se nic nestane a nic se neděje.... a prý inflace se to nedotkne......já nevím kde tyhle blby klonujou, asi nikdy neřešili aktiva pasiva.... Stále ten pocit, že jsem bohatý, když jsem snědl buřta a koupil vysavač za vypůjčených 2000 kč.... Tuhle cikánskou mentalitu přebírají už i bamkéři co asi uvízli v průseru a vlastně ostatní lákají do sraček s vyhlídlou, že po jejich zádech oni vylezou a ostatní tam pošlou.... Skoro fakt na trestní oznámení.....
      TOM
      • trestní čin to je
        15.05.2012 10:52

        řekl by pan Baťa, znechuceně by odešel a hlasitě za sebou zabochnul dveře... Kdyby totiž někdo dotáhl do konce trestní řízení u většiny politiků, bankéřů až po posledního vládního úředníka, tak můžeš rovnou oplotit celou EU a udělat z ní pracovní tábor :-))
        Jesse
    • Re: dělá si z nás Patrie srandu ?
      15.05.2012 8:42

      Víš Oliwere, oni zajisté mysleli důchodové fondy :-) To je předem připravená strategie. Soudruzi z NERVu radili vládě, aby zavedla 3 pilíře důchodové reformy..., a jednen z parametrů je "dovolit" fondům nakupovat bezpečné instrumenty. Dělají z nás voly, protože se dnes ukazuje, že státní dluhopisy jsou jedny z nejrizikovějších investic, viz dluhopisy Irska, Islandu, Řecka a budou přibývat. V USA před 2 lety zkrachovalo díky této strategii cca 80 důchodových fondů !!! Už víš?:-)
      Jesse
      •  
        15.05.2012 8:57

        Též jsem se již u úvodních slov velmi pobavil... Jesse, skromný dotaz, na důchodové fondy máme zcela shodný názor - jen v dnešní době marně pátrám po něčem, do čeho by bylo opravdu rozumné investovat s vizí klidného a zabezpečeného stáří - vidíš v něčem bezpečno? Třeba Vašek drží ORCO s pocitem, že za pár desetiletí bude za vodou, já jeho optimismus nesdílím a ani v divi-titulech to v těchto sra*kách nevidím na jistotu...
        PF2013
        •  
          15.05.2012 9:07

          Těžko radit. Já osobně jsem zainvestoval do každého trochu. Byt, pozemek, dolary, spekulativní akcie... i na dividendy (Telefonika...) účet na FX a na akcie, účty na cach atd... Prostě jsem to rozfrcal s vědomím, že mohu o něco přijít, ale systematicky se snažím tohle malé portfolio posilovat. Ještě něco nasypu do jedné cizí měny, ten výběr mě teprve čeká:-) Hlavně nikomu NIC nesvěřuji, ani fondům ne !! To je základ. Ale je to můj názor a těžko vysvětlovat někomu, kdo má jiný životní styl, jestli rozumíš :-))
          Jesse
          •  
            15.05.2012 10:50

            Díky, tak nějak jsem zjistil, že tu svoji kuličku "hovniválíme" oba stejně. Občas se drobeček uchytne (zisk), občas drobet odpadne (ztráta), ale pořád je lepší mít to tak nějak "ve vlastních rukách"... Ikdyž přiznávám, že ze současného akciového porfolia radost nemám - KITD bylo pěkné šlápnutí do lejna. Jinak se mi docela osvědčily zlaté mince ze "sběratelských" emisí ČNB (např. něco loňských kusů s bilancí až +100% tržní ceny zvedne náladu) - alespoň bude za pár let pro děti na školné....
            PF2013
            •  
              22.05.2012 1:22

              Tak jí zkuste jednoduše zvětšit.CHF je fixovaný na EURO v kurzu 1,2.pokud vypíšete opci se strikem 1,1975,dostanete slušnou premii,a jistí vás SNBN.já to udělal a dalo mi to za 3 měsíce 65.000,- Kč. nebo zlato,stačí počkat na pokles,vypsat ještě níž a držet.25.5. mi opce končí a beru asi 1026 USD. XAUUSD 1 529,00 25-5-2012 Krátká pozice Put 115 8,92 1,35 -155 871 USD 871 84,87 %
              Bubububu
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.