Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko blízko argentinskému scénáři?

Řecko blízko argentinskému scénáři?

18.05.2012 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Krize v Řecku se zhoršuje rychlým tempem a strategie pro její řešení, či alespoň koaliční vláda, neexistuje. Dosavadní vývoj se přitom velmi podobá kolapsu, kterým prošla Argentina. Obě země si žily nad své možnosti a udržovaly iluzi bohatství a prosperity. Řecko ale na rozdíl od Argentiny nyní nemůže využít vyšší inflace, ani oslabení měny.

V polovině 90. let v Argentině prudce vzrostly dovozy; nedostatečné domácí úspory měly negativní dopad na domácí produkci a výsledkem byl rozšiřující se deficit běžného účtu a propad rezerv. Podobně, jako je tomu v Řecku, byla patrná ztráta konkurenceschopnosti kvůli růstu jednotkových nákladů práce. V Řecku byl tento posun důsledkem nafouknutého vládního sektoru, kde růst mezd dlouhodobě převyšoval růst mezd v soukromém sektoru. V Argentině ale ztráta konkurenceschopnosti představovala zejména odraz posilování měny, jejíž kurz byl navázán na dolar. V obou zemích spustil krizi a recesi vnější šok, doba poklesu a jeho rozsah se doposud také velmi podobají, jak ukazuje následující graf (změna HDP měřená relativně k vrcholu cyklu): 
 
řecko_arg  

Krátce řečeno, Argentina i Řecko postihly důsledky prudkého růstu spotřeby, který dočasně umožnila monetární a kurzová politika zajišťující přechodnou důvěru a přístup na kapitálové trhy. Tato politika byla ale neudržitelná bez toho, aby proběhly významné strukturální reformy zaměřené na snížení nákladu práce a znovuzískání konkurenceschopnosti.

Argentinu nakonec postihl default a země upustila od pevného kurzu. Přišel přechodný růst inflace, který snížil reálné příjmy a mzdy. Vzrostly však exporty, které těžily z růstu cen komodit. Následně vzrostly o 300 % podnikové investice, což nakonec podpořilo i tvorbu pracovních míst a domácí spotřebu.

Řecko má dvě možnosti a obě jsou bolestivé. Pokud se rozhodne pro odchod z eurozóny, může použít vyšší inflaci a oslabení měny. To by možná zažehnalo krátkodobou krizi, stále by ale bylo třeba fiskální reformy, a pozitivní vliv na exporty by pravděpodobně dorazil až se zpožděním. Řecko tak bude možná i nadále spoléhat na masivní podporu ze strany dalších evropských zemí, MMF a ECB. Ta bude ale podmíněna mnoha bolestivými požadavky.

Pro eurozónu, MMF a ECB znamená udržení Řecka nad vodou jistě naprostou prioritu. Pokud se ale podíváme na to, jak MMF zpětně hodnotil svou roli při krizi v Argentině, vidíme, že uznal mnohé chyby. Včetně toho, že včas nezastavil svou podporu strategie úspor a utahování, která byla neudržitelná. Proto je třeba opatrnosti i nyní. Podobná těžká rozhodnutí však musí momentálně učinit vedení eurozóny.

Uvedené je výtahem z „Greece’s predicament: Lessons from Argentina“, autory jsou Peter Kretzmer a Mickey Levy.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Argentina - systém měnové rady
    18.05.2012 11:39

    Tento zastaralý systém, obdoba zlatého standardu z 19 stol, k emisi místní měny bylo nutné složit u měnové rady odpovídající množství dolarů a banky proti svým vkladům musí zachovat min požadavky na rezervy. Tím se chránil směnný kurz. V případě výměny pesa za dolar nebo při výběru vkladu stoupá úroková míra. V případě, že došlo obrovské výměně peso za dolary dosáhla úroková míra astronomické úrovně. Vznikl problém inkasovat od zákazníků úrok i jistina. Astronomická úroková míra způsobila pokles akcií a obligací. Paniku zvyšuje likvidace. Konečný věřitel není...
    Pound
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data