Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TOP 09 chce Centrální registr smluv státu a obcí, na Slovensku pomohl v boji s korupcí

TOP 09 chce Centrální registr smluv státu a obcí, na Slovensku pomohl v boji s korupcí

21.05.2012 13:52
Autor: mediafax

Veřejnost by již brzy mohla kontrolovat s kým, na co a za kolik peněz uzavírají stát nebo obce jakoukoliv smlouvu. Změnu má přinést návrh poslance Jana Farského (TOP 09) na zavedení Centrálního registru smluv, poslanec se inspiroval na Slovensku a rezorty TOP 09 se k registru připojí již v září.

"Ročně se v České republice utratí ve veřejných zakázkách přibližně 600 miliard korun, zhruba třetina této sumy teče netransparentními kanály, které bychom nyní chtěli rozkrýt. K tomu se odhalí ještě miliardy získané z prodeje či pronájmu majetku," popsal hlavní přínos registru poslanec Jan Farský.

"Slovenský model, kterým se inspirujeme, přinesl neoficiálně úspory v řádu dvaceti procent, což by v našem prostředí znamenalo desítky miliard korun. A to nejen ve snižování nákladů, ale i v tom, že by z respektu k veřejné kontrole některé smlouvy raději uzavřeny vůbec nebyly," doplnil Farský.

Samotné zavedení registru je podle něj velmi jednoduché a levné. Na Slovensku si vyžádalo 650 tisíc korun, u nás se odhadují náklady v řádech jednotek milionů korun, systém má být totiž širší a společně se smlouvami uzavřenými se státní správou chce zveřejňovat například i smlouvy s obcemi.

TOP 09 zatím nemá vyjednanou podporu pro konkrétní znění zákona a očekává velký odpor. "Ten odpor bude jak ze strany některých politiků, tak ze strany úředníků či právnických osob. Na druhou stranu se diskuse povede pouze nad tím, zda zveřejňovat či nezveřejňovat smlouvy. A já si nedovedu představit, že poslanci nebudou chtít zveřejňovat smlouvy. Jde skutečně o jedno z nejefektivnějších opatření v rozšíření transparentnosti a v boji proti korupci," přiblížil poslanec.

Zákon by měl s největší pravděpodobností začít platit od 1. ledna příštího roku, všechny rezorty TOP 09 a Ředitelství silnic a dálnic, které je nově vedené Davidem Čermákem (TOP 09), se k registru však připojí již od 1. září 2012.

"Transparentní hospodaření bylo pro TOP 09 vždy prioritou, a proto chceme jít nyní příkladem i ostatním orgánům veřejné správy. Ministerstvo zdravotnictví přijalo už řadu protikorupčních opatření, registr smluv je ale systémovým, dlouhodobým řešením, které přesáhne horizont jednoho volebního období," postavil se za návrh ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj současná situace ukazuje, že s korupcí se bude muset ještě dlouho bojovat.

Jak vysvětlují politici z TOP 09, zcela zásadní je, že všechny smlouvy budou zveřejněné na jedné webové stránce a začnou platit až po svém zveřejnění: "Žádná smlouva, kterou uzavře stát, dokud není zveřejněna, tak neexistuje. V registru budou nejen všechny smlouvy se státem a obcemi, které budou uzavírány, ale zveřejní se i případné dodatky ke starým smlouvám."

Přínos celého systému potvrzuje i Mária Kolíková, která stála u zrodu Centrálneho registru zmlúv na Slovensku. "Podstatné je, že je smlouva se státem či samosprávou účinná až po jejím zveřejnění. To umožňuje okamžitě vidět, na co se veřejné prostředky používají a za jakých podmínek. Je to tlak na snižování nákladů, kvalitu smluv a vytváření rovných šancí pro každého, kdo chce s veřejnou správou spolupracovat," vysvětlila Kolíková.

Registr smluv má být jedním místem, kde budou zveřejňovány všechny smlouvy týkající se prodeje, koupě či (pro)nájmu zboží, služeb, stavebních prací či nemovitostí uzavřené státem, kraji, obcemi a jejich organizacemi - tedy i společnostmi, jako je například ČEZ. Všechny smlouvy uzavřené veřejnou správou na všech úrovních tak mají být veřejné.

Smyslem opatření je koncentrovat všechny smlouvy tak, aby byly dohledatelné na jednom místě všechny závazky veřejné správy. Zároveň by tato služba umožnila sledovat, s kým, za jakých podmínek a především za jakou cenu jsou smlouvy nejčastěji uzavírané.

Klíčové je, že účinnost těchto smluv bude navázaná na okamžik jejich zveřejnění v registru. Veřejná správa tak jednoduše bude nucená smlouvu zveřejnit, jinak na jejím základě nebude možné realizovat žádné plnění.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data