Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělské banky potřebují 76 miliard nového kapitálu, varuje IIF. Aukce přinesla další růst výnosů, OECD čeká dva roky recese

Španělské banky potřebují 76 miliard nového kapitálu, varuje IIF. Aukce přinesla další růst výnosů, OECD čeká dva roky recese

22.05.2012 12:06, aktualizováno: 22.5. 13:15
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Španělské banky mohou potřebovat 76 miliard eur nového kapitálu na krytí úvěrových ztrát z rostoucího objemu špatných úvěrů, který se vyšplhá až na 260 miliard eur, odhaduje ve své analýze sdružení více než 400 evropských bank, které IIF, které mimo jiné vyjednávalo restrukturalizace řeckého dluhu.

Špatné úvěry se zhoršování španělské ekonomiky dále porostou do rozmezí 218 až 260 miliard eur a španělské banky v důsledku jejich krytí budou potřebovat zhruba 76 miliard eur nového kapitálu, odhadla ve své analýze IIF. Ta vychází z průběhu zhoršování bankovního sektoru v dalších zemích PIIGS, zejména Irsku.

„Řada faktorů ze španělské ekonomiky a finančního sektoru předznamenává, že objem špatných úvěrů bude u horního okraje námi očekávaného rozmezí,“ uvedla IIF s odkazem na výhled ekonomiky, rostoucí nezaměstnanost a očekávaný vývoj dalších ekonomik.

Na základě dosavadních opatření vlády jsou španělské banky v procesu navyšování kapitálu o celkem 184 miliard eur, připomněla IIF odhad centrální banky (níže). Odtud vznikl odhad nedostatku 76 mld. eur (do 260 mld. eur). Nejsilnější ztráty španělskému bankovnímu sektoru dle IIF přinesou úvěry do komerčních realit, které jsou soustředěny v regionálních spořitelnách, takzvaných cajas. „Dosavadní rezervy v tomto směru jsou jasně nedostatečné a budou vyžadovat vládní pomoc,“ uvedla IIF.

Relativně dobrou zprávou na druhé straně je, že potřeba vnější finanční pomoci nemá postihnout největší banky v zemi. Podle IIF i díky tomu budou celkové náklady rekapitalizace bank významně nižší v poměru k HDP, než tomu bylo v Irsku. Malá země musela jednorázově promítnou záchranu finančního sektoru do 33% podílu na HDP, ve Španělsku to dle IIF má být kolem 5 % s tím, že velké banky si mají vystačit svými interními zdroji.

Španělsko bojuje s následky rozsáhlé realitní bubliny, která praskla s finanční krizí a přinesla bankám rozsáhlé ztráty. V pondělí Španělsko najalo konzultantské společnosti Oliver Wyman a Roland Berger, jejichž úkolem bude revidovat úvěrová portfolia bank a vyčíslit potřebu doplnit kapitál. Vláda představila v květnu reformu bankovního sektoru, která má za cíl uklidit v bilancích španělských bank od skrytých rizik dalších ztrát a přinutí je k zásadnímu navýšení rezerv vůči všem druhům realitních úvěrů. Sama poskytne bankovnímu sektoru další finanční injekci.

Vláda po bankách požaduje navýšení rezerv vůči realitním úvěrům v objemu 30 miliard eur. Stane se tak skrze požadavek růstu procenta rezerv na nových průměrných 30 procent z dosavadních 7 procent. Tyto rezervy se vztahují k realitním úvěrům, dosud v bilancích bank vykazovaným jako zdravé. Vláda se obává, že nemalá část z nich je ohodnocena špatně. Banky již vyhradily v rámci rezerv na úvěry celkově 53,8 miliardy eur, což bylo právě důsledkem vládních kroků z letošního února. Podle dat španělské centrální banky se v bilancích bank skrývá 184 miliard eur potenciálně špatných aktiv, navázaných na španělské reality


 

V dnešní aukci Španělsko získalo celkem 2,53 miliardy eur emisí 3měsíčních a 6měsíčních poukázek. Muselo se smířit s nemalým růstem průměrného výnosu v aukci splatností, které umisťovala také v dubnu při smíšeném vyznění poptávky. U 3měsíčních dluhopisů Španělsko vydalo 1,5 mld. eur dluhu při růstu průměrného výnosu v aukci na 0,846 % z 0,634 % v dubnu při krytí nabídky poptávkou na 3,9násobku ve srovnání s dubnovým 7,6násobkem. V aukci 6měsíčního dluhu pak země vydala objem jedné miliardy eur při růstu průměrného výnosu v aukci na 1,737 % z 1,58 % v dubnu a u této splatnosti růstu krytí nabídky poptávkou na 4,3násobek z dubnového 3,3násobku.

OECD v dnešním novém výhledu předpověděla Španělsku dva roky recese, což je radikální obrat proti její zprávě z roku 2011. Španělská ekonomika dle OECD letos klesne o 1,6 procenta a v roce 2013 o dalších 0,8 procenta. Pro srovnání, prognóza španělské vlády počítá letos s poklesem o 1,7 procenta ale v příštím roce růstem o 0,1 procenta. Loňská prognóza OECD přitom počítala s růstem španělské ekonomiky letos o 0,3 % a v roce příštím o 1,3 procenta.

Se současným výhledem ekonomiky OECD nevidí brzké zlepšení nezaměstnanosti nad 25 procenty. „Ztráta pracovních míst by se mohla lámat v roce 2013 při zvolňování poklesu domácí poptávky a podpoře růstu ze strany exportu,“ uvedla OECD. I tato organizace varovala, že Španělsko nezbytně musí získat zpět důvěru trhů a ve své banky, aby bylo schopno obsluhovat svůj dluh a zabránit dalšímu růstu rizikových prémií.

I Španělsko je po boku dalších krizí zasažených zemí pod tlakem úspor a jejich dopadů na ekonomiku. Zatím posledním, ještě neoficiálním krokem, má být zvýšení daně z přidané hodnoty o 2 procenta k 25. květnu, případně od 1. června, napsal dnes list El Economista. List dodává, že v tomto směru na zemi vyvíjí tlak Evropská unie.

Ratingová agentura Moody’s v minulém týdnu varovala, že ve španělském bankovním sektoru i po vytvoření rezerv v rozsahu kolem 30 miliard eur vůči realitním úvěrům zůstanou další tikající bomby, které znamenají další nárůst špatných úvěrů a potřeby absorbovat ztráty v prostředí ekonomické recese a realitní krize v zemi. „Očekáváme, že problémové úvěry a ztráty k nim vztažené dále porostou a to zejména v kategoriích rezidenčních hypoték, úvěrů do segmentu malého a středního podnikání a spotřebitelských půjček,“ uvedli analytici agentury Alberto Postigo a Tobias Moerschen. Dosavadní opatření španělské vlády žádnou z těchto oblastí zatím nepokrývají.

Sedm největších španělských bank potřebuje dle analýzy Royal Bank of Scotland doplnit kapitál v podobě polštáře proti špatným úvěrům o 68 miliard eur. „Banky potřebují navýšit rezervy nejen proti celkové expozici 323 miliard eur realitního dluhu, u dalším úvěrových kategorií delikvence rovněž roste,“ uvedl Alberto Gallo, šéf credit risku pro Evropu. Použití veřejných prostředků na financování bank podle něj vyústí v drastickou spirálu úspor a vyšší míru insolvencí následkem růstu nezaměstnanosti.

(Zdroj: IIF, Bloomberg, Reuters, CNBC, OECD, Moody's, RBS, El Economista)


Čtěte více:

Španělsko je v krizi obrovských rozměrů včetně bank, přiznává ministr. Vnější pomoc ale nechce
27.04.2012 14:57
Oslabená španělská ekonomika je v krizi obrovských rozměrů a je možné,...
Španělské banky mají doplnit 35 mld. eur na krytí realitních úvěrů. Riziko pomoci roste?
09.05.2012 14:41
Španělský vládní kabinet bude po španělském bankovním sektoru požadova...
Moody’s: Španělským bankám tikají další nálože – hypotéky a úvěry MSP a spotřebitelům
14.05.2012 13:59
Ve španělském bankovním sektoru i po vytvoření rezerv v rozsahu kolem ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university