Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Byl jednou jeden člověk...

Byl jednou jeden člověk...

24.05.2012 12:03
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Byl jednou jeden člověk. S kapitálovými trhy a jejich chováním měl v daném okamžiku jenom omezené zkušenosti - jeho osobní portfolio finančních produktů se omezovalo na běžný účet, stavební spoření a několik výnosově unavených (leč poměrně stabilních) otevřených podílových fondů.

Shodou okolností však náš hrdina přišel k nějakým penězům a jeho kamarádi jej nad orosenou dvanáctkou v hospodě začali popichovat, ať se konečně odváže a zkusí to taky "na akciích". Oni v tom prý jedou už roky, je to bomba, nedá se na tom prodělat, "dole to koupíš a nahoře to prodáš" - prostě finanční perpetum mobile.

Řeči se mluvily, pivo teklo a po nějaké době bylo i našemu čerstvě se narodivšímu spekulantovi jasné, že pokud se dění na akciovém trhu nebude účastnit, je totální blázen. Jisté zbytky pudu sebezáchovy v něm však naštěstí zůstaly, a proto se rozhodl, že pro začátek zkusí spolupracovat s nějakým velkým a zavedeným obchodníkem. Uzavřel smlouvu, dostal přístupové kódy do internetové obchodní aplikace, deponoval peníze na investice určené a... čekal. Kamarádi mu přece říkali, že mu ten jeho "brůkr" bude pořád volat, nabízet investiční "tutovky", hlídat jeho portfolio a ono se - považte - nic neděje. Obrátil se tedy na milého obchodníka a poptal se, co by se s tím dalo dělat - jeho očekávání se prozatím s realitou mírně míjí, on tomu nerozumí a oni ano ("vy tomu přece rozumíte, když u toho sedíte, to je jasný") a proč tedy nic nedělají. Obchodník se snažil - z pohledu našeho spekulanta chabě - argumentovat principy spolupráce klient-makléř, sebevzděláváním klienta či popisem rozdílu mezi prací makléře/obchodníka a prací mandatovaného správce portfolia, vše však bylo marné.

Jako blesk z čistého nebe se však milému spekulantovi na mobilní telefon ozval zástupce konkurenční firmy z oboru. A hned od počátku bylo jasné, že to je jiné kafe. Aniž by se na cokoliv zeptal, zavalil našeho spekulanta horou "ložených" investičních tipů, které jenom čekají na to, aby je zvedl. Do emailové schránky mu navíc každý den pošle jeden další, ale psssst - jste náš významný klient a je to služba exkluzivně jenom pro vás. Jako odměnu za tuto nezištnou službu stačí uzavřít smlouvu s tímto obchodníkem a vše ostatní už nechat na něm.

Srdce našeho barda zaplesalo. A je to tady! Konečně jsem je našel! Budu boháč, kluci u nás v hospodě to věděli! Promptně stáhl peníze od toho zoufale neakčního makléře a převedl je k těm borcům, co ho zásobují investičními tipy jako o život. Považte - oni mu dokonce jako jediní v republice umožní koupit akcie toho "fejsbůku" ještě před tím, než si je bude moci koupit kdokoliv jiný! Bomba! Buffette, třes se!

Po nějaké době se sice frekvence telefonátů od jeho makléře mírně snížila a náš hrdina byl poněkud znepokojen faktem, že hlas na druhém konci telefonu je á dva týdny úplně jiný, ale nechal to prozatím být. Na konci roku se pak začal opatrně pídit, co se vlastně s jeho portfoliem děje. Požádal makléře o výpis obchodů, a když jej po drobných vytáčkách a zdržování dostal, málem se mu zastavilo srdce. Ke své hrůze zjistil, že hodnota jeho majetku se povážlivě snížila. Na vině byly dílem mírné ztráty z uzavřených obchodů, lví podíl si však ukously poplatky, často přesahující jedno až dvě procenta z objemu obchodu. Pomoooc!

Nebesa se nad naším hrdinou smilovala i po druhé. Opět se mu téměř nezištně ozval neznámý člověk a tvrdil, že mu s jeho problémem pomůže. Jeho firma se prý specializuje na zastupování klientů, kteří byli poškozeni svými makléři. Co na tom, že na podobné věci máme dozorové orgány kapitálového trhu a nezávislé soudy? Co na tom, že podobné věci by měl primárně řešit právník? Milému spekulantovi stačí zaplatit drobný poplateček a o všechno ostatní se postará ta hodná firma...

Náš příběh zde končí. Není relevantní, zda k nějakému škodnému plnění ze strany obchodníka dojde, nebo ne. Důležité je, že náš hrdina ani nyní nejspíše vůbec nepochopil, co se kolem něho celou tu dobu dělo. Nepochopil, že víra v bezpracné zisky na kapitálovém trhu je dětinsky naivní. Nepochopil, že práce spekulanta je poměrně osamělé zaměstnání, kde vaším nejlepším a nejbližším kamarádem je váš mozek a váš úsudek. Nepochopil, že spoléhat v investování na rady kamarádů a známých je ošidné. A hlavně nepochopil, že se o sebe a své peníze musí v první řadě zajímat sám...

Hezký víkend, Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data