Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rampula opustí křeslo vrchního žalobce, NSS vyhověl ministrovi

Rampula opustí křeslo vrchního žalobce, NSS vyhověl ministrovi

12.06.2012 11:48
Autor: ČTK

Vlastimil Rampula znovu odejde z postu vrchního státního zástupce v Praze. Nejvyšší správní soud (NSS) dnes podle úřední desky vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze, který Rampulu v únoru vrátil do funkce. Právě Pospíšil předtím Rampulu odvolal kvůli údajným závažným chybám v důležitých kauzách. Rampula funkci znovu pozbude po nabytí právní moci dnešního rozhodnutí, tedy po jeho doručení.

NSS dospěl k závěru, že Rampula závažně chyboval a porušil své povinnosti. K pochybením prý docházelo opakovaně a jednotlivé případy nelze hodnotit izolovaně, ale v jejich souhrnu. V některých kauzách byl Rampula nečinný a nereagoval na výtky Nejvyššího státního zastupitelství, jindy zase vyvíjel nepatřičnou aktivitu a nevhodně zasahoval do jednotlivých případů. NSS konstatoval chyby třeba v kauze Gripenů nebo kauze IPB.

"Souhrn těch pochybení je třeba kvalifikovat jako porušení povinností vedoucího státního zástupce závažným způsobem," uvedl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Ve vyšších patrech státního zastupitelství by soudci podle Baxy očekávali více profesionality a méně byrokracie a formalistických postupů.

Soudci zohlednili i to, že Rampulovy chyby ovlivňovaly činnost elitního útvaru, který měl na starosti závažné formy hospodářské a finanční kriminality. "Co by se na méně významném teritoriu mohlo jevit v zásadě banálním, může mít v rámci klíčového elitního útvaru, navíc v takovém množství, kritické společenské důsledky," stojí v rozhodnutí.

Návrh na odvolání Rampuly podal loni v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pospíšil Rampulu odvolal v říjnu. Rampula pak podal správní žalobu, jíž pražský městský soud v únoru vyhověl a vrátil Rampulu do funkce.

Podle únorového verdiktu městského soudu se neprokázalo, že by vrchní státní zástupce závažně porušil své povinnosti. Pospíšil s tímto hodnocením nesouhlasil, proto podal kasační stížnost. Jako soudce zpravodaj ji měl na starost předseda NSS Baxa. Jeho senát se dnes neveřejně sešel k rozhodnutí, výsledek oznámil na briefingu.

V březnu dal Zeman ministru spravedlnosti druhý návrh na odvolání Rampuly. Argumentaci doplnil o dva nové body: průtahy při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné a zveřejnění videozáznamu z policejní akce v kanceláři náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Ministerstvo ale s dalším postupem čekalo na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o kasační stížnosti.

O Rampulovi se v minulosti opakovaně hovořilo v souvislosti s údajným brzděním vyšetřování nebo "zametáním" některých politicky citlivých kauz. Rampula taková podezření vždy popíral.


Vývoj sporu kolem vedení VSZ v Praze:

Únor 2007 - Vlastimil Rampula se stal pražským vrchním státním zástupcem. Nahradil odvolaného Jiřího Kulvejta.

1. ledna 2011 - V čele Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) stanul Pavel Zeman, nahradil kontroverzní Renatu Veseckou.

Leden 2011 - Rampula a Zeman se neshodli v otázce krajského státního zástupce v Hradci Králové. Rampula tvrdil, že ve funkci je Anna Jahodová, ačkoli nebyla oficiálně jmenována. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale koncem ledna vyhověl Zemanovu návrhu a do funkce ustavil Pavla Hochmanna.

9. března 2011 - Zeman odeslal ministru Pospíšilovi návrh na Rampulovo odvolání z důvodu "závažných porušeních povinností vyplývajících z funkce vedoucího státního zástupce".

Květen 2011 - Časopis Respekt napsal, že Rampula může působit jako "zametač kauz". Úřad prý pod jeho vedením zastavil případ České pivo pro nedostatek důkazů a zdržoval vyšetřování nákupu gripenů a kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS).

22. července 2011 - Ministr Pospíšil oznámil, že vyhoví návrhu na Rampulovo odvolání. Rampula podle ministra pochybil, když vydal podřízené "řádně neodůvodněný" pokyn, aby nepodala odvolání v kauze tunelování Investiční a poštovní banky. Dalším důvodem odvolání bylo, že ve více případech údajně nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených. Rampula se odvolal.

14. října 2011 - Ministr Pospíšil Rampulu odvolal z funkce. Rampula podal proti rozhodnutí správní žalobu.

7. listopadu 2011 - Vedení VSZ v Praze se dočasně ujal náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl.

5. prosince 2011 - Mečl vyzval k rezignaci svého náměstka Libora Grygárka. Důvodem byla jeho komunikace s lobbistou Romanem Janouškem, o které informovala ČT v souvislosti s prověřováním úniků v kauze Pandur. Grygárek rezignovat odmítl.

5. ledna 2012 - Ministr Pospíšil oznámil, že podá kárné žaloby na čtyři státní zástupce VSZ v Praze kvůli postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze MUS. Mezi žalovanými byli i Rampula a Grygárek.

7. února 2012 - Mečl navrhl ministru Pospíšilovi odvolání náměstka Grygárka z funkce.

17. února 2012 - Pražský městský soud vyhověl Rampulově žalobě a zrušil rozhodnutí o jeho odvolání. Pospíšil poté podal kasační stížnost, již koncem března doplnil o nové skutečnosti.

22. února 2012 - Rampula znovu usedl do čela VSZ.

24. února 2012 - Rampula oznámil, že do Grygárkovy kanceláře vnikli v noci 17. února dva cizí lidé. Z kamerového záznamu podle něj vyplynulo, že je do pracovny pustil Mečl. Podle Mečla vešli do Grygárkovy kanceláře policisté, kteří tam prováděli zákonné úkony. Nejvyšší státní zástupce Rampulův postup odsoudil s tím, že umožnil vyzrazení utajovaných informací. Na Rampulu byla kvůli tomu podána další kárná žaloba.

2. března 2012 - Rampula podle serveru lidovky.cz stáhl Mečlův návrh na odvolání náměstka Grygárka.

26. března 2012 - Nejvyšší státní zástupce znovu navrhl ministru spravedlnosti odvolat Rampulu z čela VSZ. Svůj dřívější návrh doplnil o dva nové body: průtahy při vyřizování žádostí švýcarské justice v kauze MUS a zveřejnění videozáznamu z policejní akce v Grygárkově kanceláři.

11. dubna 2012 - MfD informovala, že ministr Pospíšil stáhl kárnou žalobu, kterou podal v lednu na Rampulu. Podle advokátky Hany Marvanové, která ministerstvo zastupuje, tak chce zabránit, aby Rampula nevyvázl s menším trestem v rámci kárného řízení. Ministr Pospíšil stáhl žalobu i na Grygárka, zůstala jen na žalobce Ladislava Letka, jenž případ MUS dozoroval.

1. června 2012 - Hospodářské noviny napsaly, že ministr Pospíšil poslal Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) v rámci řízení zprávu, v níž tvrdí, že Rampula na dva roky zabrzdil vyšetřování kauzy kolem gripenů.

12. června 2012 - NSS zrušil rozhodnutí pražského městského soudu, který Rampulu vrátil do funkce. Případ se znovu vrací k městskému soudu, Rampula zřejmě bude muset opustit funkci.


Váš názor
  • skatule hejbejte se
    12.06.2012 17:08

    co je to zase za divadlo?
    kotik
    • Re: skatule hejbejte se
      12.06.2012 17:16

      to netusim, ale kazdopadne poslanci si ted nesmi ani podavat ruce, aby nevzbudili podezreni, ze jima predavaji nebo prebiraji uplatek.
      Azb
      •  
        12.06.2012 17:30

        Nebo aby jim někdo nenasadil želízka při podání ruky... ty nesleduješ americký kriminálky? Třeba Clint Eastwood je na to dobrej:-)
        Jesse
  •  
    12.06.2012 12:35

    Tak máme napodruhé odrampulováno . Jsem zvědav jakou trafiku pro soudruha kámoši přichystají, vycházím z toho že lidi takového typu mají pořád málo. nedej bože, aby žačal mluvit, to by možná neustál ani sám velký Kalousek.
    Homo
  • ale copá copá?
    12.06.2012 12:25

    Už stačilo? Dál krást sódruzi nechtějí?
    Jesse
  • Snad se to povede!
    12.06.2012 12:22

    1. gangster z kola ven, dekujeme pane Pospisile! :-)
    Ticino
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university