Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je paradox, že zrovna Německo není schopné se poučit a že Obamovi může prohrát volby Evropa

Je paradox, že zrovna Německo není schopné se poučit a že Obamovi může prohrát volby Evropa

14.06.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Niall Ferguson zveřejnil články o krizi v eurozóně. Ten první napsal spolu s Nourielem Roubinim a jeho začátek vypadá následovně:

„Obáváme se, že politika německé vlády ve stylu „příliš málo a příliš pozdě“ vytváří riziko, že se bude opakovat krize z poloviny 20. století, jejímuž opakování mělo vytvoření eurozóny zabránit. Je pozoruhodné, že ze všech zemí právě Německo není schopno se poučit z historie. Je fixováno na eliminaci inflace a dává větší váhu vývoji v roce 1923 (tedy roku hyperinflace) než roku 1933 (roku, kdy zemřela demokracie). Němcům by prospělo, kdyby si vzpomněli, jak bankovní krize v roce 1933 přímo přispěla k pádu demokracie nejen v jejich vlastní zemi, ale napříč celou Evropou.“

Ferguson a Roubini pak prezentují seznam makroekonomických opatření, která by eurozóně pomohla. Důležité jsou podle nich strukturální reformy, protože eurozóna je špatně fungující měnovou unií. Provedení těchto reforem ale musí být umožněno tím, že ECB zvedne úroveň agregátních nominálních výdajů a tím vytvoří čas na implementaci nutných změn.

Ferguson se pak sám věnuje tomu, zda bude vývoj v Evropě stát amerického prezidenta Baracka Obamu vítězství v dalších volbách:

„Na první pohled to může vypadat jako bláznivá myšlenka. Neměly by listopadové volby rozhodnout hlasy nevyhraněných států jako Florida či Ohio a ne zemí jako je Řecko či Španělsko? Nemají levicovější Evropané v lásce Obamu a nesnášejí republikány? Samozřejmě. Nyní je ale reálné, že recese v Evropě udusí naději na udržitelné oživení v USA. A prezident jasně ukázal, že toto nebezpečí chápe. Nižší růst a vyšší nezaměstnanost ho totiž v závodě s Mittem Romneyem mohou jen poškodit.“

Pokud Obama skutečně prohraje, bude to částečně jeho vinou. Šok, který vývoj v Evropě představuje, totiž mohl být dopředu eliminován. Nejvíce se nabízí ta možnost, že by se Fed předem zavázal ke stabilizování nominálních výdajů bez ohledu na to, co se bude v Evropě dít. Pokud by spadla do krize, byla by zvýšená poptávka po penězích vyvážena uvolněním politiky Fedu. Pokud by Fed ohlásil důvěryhodný cíl, bylo by dokonce nepravděpodobné, že by se na trzích vůbec objevila panika. Obama se mohl v minulých letech více snažit o změnu ve vedení Fedu, která by takový postup zajistila.

Ferguson také velmi dobře popisuje podstatu evropských problémů:

„Představte si, že by Spojené státy nikdy neschválily svou ústavu a měly by malou federální vládu s minimálními příjmy. Půjčovat si a vybírat daně by mohly jen jednotlivé státy. A nyní si představme, že se Nevada příliš zadluží a její dluh dosáhne 150 % jejího produktu. K tomu probíhá obrovský run na banky v Kalifornii a nezaměstnanost v obou těchto státech převažuje 20 %. V Las Vegas a v Los Angeles probíhají stávky a nepokoje. A nyní si představme, že Nevada a Kalifornie začnou jednat o pomoci s Virginií a Texasem, kde je nezaměstnanost poloviční. Nakonec probíhá jednání mezi guvernéry všech 50 států a do Sacramenta přijíždí MMF, který má dojednat program fiskálního utahování.“

Tento popis v podstatě odpovídá situaci, ve které se nyní nachází Evropa. Spojené státy mají systém, v jehož rámci se o tíhu finanční krize podělily jednotlivé státy, Evropa ale žádné takové instituce nemá. Ty, které existují, mají velmi malý rozpočet: Méně než 1 % HDP EU. Neexistuje federální ministerstvo financí, žádný společný dluhopis, jen ECB. A dnes se ukazuje tvrdá pravda, na kterou někteří z nás poukazovali již před 13 lety: To nestačí.

(Zdroj: Blog Davida Beckwortha)


Váš názor
  • Návrh pro Patrii
    14.06.2012 10:32

    Co takhle překládat 'increasing downside risk' jako roste nebezpečí snížení ekonomického výhledu... HZ 10:03 a často předtím... ;-)
    Kalka.
  •  
    14.06.2012 10:15

    To co podělá budoucnost jsou flegmatici jako tlučhuba rupejz. To co podělává svět nyní je ztráta pozitivního kolektivního vědomí,chamtivost,lakota,sobeckost a dlaší a další.A za pár let takoví rupejzové budou brečet nad svou budoucností.
    ?
    •  
      14.06.2012 10:20

      :-)) On umí rupejz prý vynikajícím způsobem a vědomostmi konkurovat americkým bankéřům a makléřům, to se halt muší nechat :-))))))))
      Jesse
  •  
    14.06.2012 10:12

    podivam se sem zase za hodinu...problem uz bude najisto vyresen...svet uz bude vedet jak na to...ruphej uz nebude mit silu oponovat jessemu,zacne milovat kalku...a VM radej bude cele dopoledne spat aby se mu neudelal soufl... take vas zdravim :D
    OPTIMISTA
    • Márty
      14.06.2012 10:47

      Už jsem nerad vstal...o))
      Velkamedvědice
  • k předposlednímu odstavci
    14.06.2012 9:48

    Je to sci-fi a kravina se pokoušet o takovou představu. Já mám raději skutečnost. V USA je zvykem, že když se jakýkoliv subjek zadluží natolik, že není schopen splácet, jednoduše zbankrotuje a basta fidel !! Konkurenční prostředí se vyčistí a jede se dál bez zbytečných politických proklamací, zhovadilostí administrativy a pod... Kdo z nás nezná stovky případů, kdy jde takový dlužník okamžitě do dražby, exekuce...? Při poslední hypokrizi v USA zbankrotovalo tuším 86 bank. A NIC SE NESTALO !! Takže zabývat se něčím jako "co kdyby" je naprosto zbytečné a zoufalé. Tady jsme v Evropě, nakažené politickým marasmem, marxistickým morem a ideologickými řvouny bez špetky ekonomických znalostí.
    Jesse
  •  
    14.06.2012 9:38

    Ještě bubínky a začít pochodovat.
    Homo
    • Podívej se
      14.06.2012 9:54

      Podívej se na bilanci Fanny Mae a Freddy Mac, vzpomeň si na General Motors a jeď se podívat do Detroitu. Podívej se ještě na federální dluh USA. Ačkoli systém regionálních poboček Fedu funguje mnohem lépe než ECB, tedy pobočka nemůže být dlouhodobě nekrytá, přesto je situace státního rozpočtu USA zoufalá.
      Pracovitý Prosecký
      • Re: Podívej se
        14.06.2012 10:43

        Souhlasím , já osobně beru jako jedinou zatím bezpečnou bankovku CHF! Dolar žije jen z minulosti a také z toho že není alternativa zatím.USA at je jaká je se všemi svými pro a proti je zatím pro svět investic vnímána jako demokracie č.1 ve smyslu bezpečnosti investic atd. Jinak bankovky jsou ve své podstatě jen kousky papíru a vše je jen o důvěře.Jakmile důvěra zmizí , tak zmizí i bankovky a potom bude opravdu zle.Teď se o krizi stále mluví ,ale až přijde opravdu krize tak to bude teprve hukot .
        benny
  • Německo dělalo
    14.06.2012 9:09

    v Evropě odjakživa bordel. Jednou císařské pletichy, pak zase války, krize, fašizmus, hon na židy, marxiszmus, proletariát, nenažranost bank, choutky ovládat svět... ale vždycky to skončilo krvavou lázní. Už abychom to měli za sebou. Chytrej uteče a nakoupí CHF a nebo libry a dolary. Za euro si brzo nikdo nekoupí ani skývu chleba. I když musím uznat, že na pozadí této sjednocující zhovadilosti vydělali prodejem nadprodukce některé korporace majlant.
    Jesse
  •  
    14.06.2012 8:34

    Německá politika je schopná dovést evropu k občanské válce, která bude začínat v Řecku či Španělsku. To co se děje je reálná eliminace střední třídy v těchto zemích. Tvorba super bohatých a super chudých prohlubuje sociální napětí, které povede k volbě extrémistů. Nikdy mě nenapadlo že EU nechá krvácet Itálii, Španělsko na úrocích 6% někam třetím stranám a ne do ECB. Run na banky 21. století v Evropě? Kde se zastaví "ranem" na euro. Evropa udělá podobné chyby, možná větší, jako USA ve 30. letech minulého století. Tak madem Merkel přečtěte něco o historii 20. století.
    L
    •  
      14.06.2012 9:08

      Ona to musí dělat, proto ji tam dali... Cílem je zničení Eura /EU a prodloužení vedoucí úlohy dolaru ve společnosti...
      maart
      •  
        14.06.2012 9:11

        Dolar si přirozeným vývojem po několik století našel místo ve světě sám. Na to nepotřeboval upištěného Barrosa a tupého, uřvaného nácka Martina Schulze. Mysli trochu.
        Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university