Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínské ocelářské vystřízlivění a jeho globální dopad

Čínské ocelářské vystřízlivění a jeho globální dopad

20.08.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínské ocelářství vykazuje v současnosti známky vážných problémů, které sebou nese jeho velikost a dřívější mimořádně rychlá expanze. Ekonomika se přitom pohybuje směrem od veřejných investic a bude pro ni těžké absorbovat veškerý objem doma vyrobené oceli. Následně může dojít k poklesům cen železné rudy, k poklesu kurzu australského dolaru a oslabení celosvětových cen oceli.

Když se Čína v roce 2008 rozhodla pro stimulační programy, bylo to možná nutné z hlediska stabilizace ekonomiky, nyní se však zdá, že byly příliš velké a příliš se orientovaly na stavebnictví. V jejich důsledku došlo i k obrovskému nárůstu produkční kapacity v ocelářství, výrobě cementu a hliníku. Ve stejnou dobu exportní poptávka klesala a stejně se chovaly ceny nemovitostí. První graf ukazuje výrobní kapacitu čínské produkce oceli a míru jejího využití:

o1

Čínská poptávka po oceli dosáhla podle našeho názoru svého krátkodobého maxima. Druhý graf ukazuje vývoj spotřeby oceli v milionech tun za rok v USA, Japonsku a Číně. Vyznačeno je i pokračování trendu ve spotřebě a odhad společnosti Pimco, který počítá s tím, že tempo růstu čínské spotřeby oceli v následujících letech znatelně klesne:

o2

Současnou produkční kapacitu čínského ocelářství odhadujeme na 850 milionů tun, v roce 2011 bylo vyrobeno jen 683 milionů tun oceli. Z toho sama Čína spotřebovala 631 milionů tun, zbytek tvořil nárůst zásob. I kdyby poptávka v tomto roce stagnovala, poptávka po nově vyrobené oceli by dosáhla 580 milionů tun. Růst poptávky se očekávat nedá, protože v minulých letech byla podporována stimulačními programy a nové programy nejsou pravděpodobné. Návratnost aktiv v tomto odvětví zůstává nízko, protože se drží pod 6 %.

Jestliže se na budoucí vývoj spotřeby oceli v Číně díváme z perspektivy spotřeby na hlavu, může její růst dosahovat vysokého tempa. Podle konsenzu tak tato spotřeba dosáhne do pěti či sedmi let miliardu tun ročně. To je ale podle nás nepravděpodobné. Velká populace a vláda, která chce dosáhnout vysokého růstu, ještě neznamená, že ho bude skutečně dosaženo tak, jak to bylo v minulých letech. Během nich významně pomáhal zahraniční kapitál, který do země táhly nízké náklady práce. Pokud se tento ekonomický model mění, nedá se čekat, že spotřeba oceli poroste tak jako v minulosti. Namísto pohledu z perspektivy spotřeby oceli na hlavu je lepší podívat se na kumulativní vývoj výroby oceli. Ta se totiž ve skutečnosti spotřebovává během několika let, a ne okamžitě, jako třeba elektřina. Pokud například ekonomika poroste 7% tempem, musí být vyrobeno stejně elektřiny jako minulý rok a ještě o něco více. Ale ve chvíli, kdy se dokončí stavby z minulého roku, je veškerá produkční kapacita ocelářství volná k budování nových staveb. Čína může poptávku po oceli uspokojit již ze stávajících kapacit.

Následující graf pak ukazuje, že je obvyklé, aby roční spotřeba oceli v poměru ke kumulativní spotřebě klesala. Ukazuje to příklad Japonska a USA. V grafu je vyznačen očekávaný vývoj u Číny v případě pokračování současného trendu a projekce společnosti Pimco:

o3

V úvahu musíme brát i to, že poptávka po oceli bude klesat s tím, jak se urbanizace pohybuje směrem na západ. Tento region dosahuje spolu se středem země menšího tempa růstu a i poptávka po oceli tedy bude nižší.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů