Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtvrtmiliardová armáda migrantů z venkova klíčem k růstu spotřeby v Číně

Čtvrtmiliardová armáda migrantů z venkova klíčem k růstu spotřeby v Číně

20.08.2012 18:14
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Růst spotřeby v Číně by mohla výrazně podpořit obrovská masa přistěhovalců z venkova, která každoročně v milionech proudí za prací do měst na východě země, kde ale zatím většinou postrádá přístup k základním sociálním službám typu zdravotního pojištění, uvádí se ve zprávě čínské vlády.

Armáda 230 milionů migrantů je považována za jeden z hlavních motorů druhé největší ekonomiky světa. Avšak kvůli systému registrace domácností chu-kchou, který venkovským přistěhovalcům ztěžuje možnost získat lepší vzdělání nebo kvalitní zdravotní péči, musí udržovat relativně vysoké úspory pro případ nouze, což Pekingu ztěžuje přenesení důrazu z investičně zaměřených prorůstových opatření na růst tažený spotřebou.

Vládní Úřad pro obyvatelstvo a rodinné plánování proto ve své zprávě doporučuje udělit venkovským přistěhovalcům ve městech status trvalého pobytu, čímž by dosáhli na stejná privilegia jako ostatní obyvatelé měst. Spotřebitelsky orientovaný růst ekonomiky je všeobecně považován za stabilnější než orientace na investice, na které čínské vedení spoléhalo doposud. Podle Mezinárodního měnového fondu investičně zaměřený růstový model vyvolává nadbytečné kapacity a neefektivnosti. Spotřeba domácností se na čínském HDP zatím podílí méně než ze 40 %. Ve Spojených státech je to 70 % HDP.

Stěhování do měst probíhá v Číně v dosud nevídaném tempu a rozsahu. Během masivní urbanizace se za posledních třicet let 600 milionů lidí dostalo nad hranici chudoby a z ekonomiky orientované hlavně na export se stala dílna světa. Celkový počet obyvatel žijících v některém z téměř 700 čínských měst loni dosáhl 691 milionů, což při celkové populaci odpovídá zhruba 51% míře urbanizace. Ta se v roce 1990 pohybovala kolem 26 %. Podle prezidenta Čínské geografické společnosti Lu Dadaoa se míra urbanizace z 18 % na 40 % dostala ve Velké Británii za 120 let, ve Spojených státech za 80 let a v Japonsku za 30 let. Číně to trvalo 22 let.

Venkovští přistěhovalci jsou většinou špatně placeni, avšak jejich mzdy v posledních letech rostou dvouciferným tempem. Migranti podle vládní zprávy loni utratili víc jak polovinu těchto nárůstů. Ze statistik také vyplývá, že čím déle se přistěhovalec v daném městě zdržuje, tím víc peněz zde vydává. Jen 23 % migrantů má ve městě pobytu penzijní pojištění, pouhých 13,6 % může spoléhat na podporu pro případ nezaměstnanosti, zdravotní pojištění mají dvě třetiny přistěhovalců.

Průměrný obyvatel města s přístupem k šesti základním sociálním službám utratí o 40 % víc než člověk bez základních sociálních jistot. Podle zprávy bude v roce 2015 v čínských městech žít 250 milionů přistěhovalců z venkova, přičemž velká většina z nich přístup k sociálním službám mít nebude.

Z vládních statistik také plyne, že se blíží bod, od kterého bude počet pracujících obyvatel v Číně klesat. Mělo by ho být dosaženo v roce 2016 na úrovni přesahující miliardu lidí.

(Zdroj: Bloomberg, WSJ, Reuters)


Váš názor
  • až tohle nastane
    21.08.2012 7:56

    tak bude mít svět velký problém. Už teď dochází zdroje a ropy je málo a až se tyhle kobylky rozežerou, pak bude chybět mimo svrabu snad úplně všechno. Měl by někdo z analytiků a politiků začít přemýšlet - nic neroste do nebe a globální ekonomika má svůj limit, takže až tihle začnou konzumovat, tak DEvropa bude v bídě.
    tk69
    • Re: až tohle nastane
      21.08.2012 8:47

      Viděl bych to spíš opačně, pokud se číně podaří více spoléhat na domácí spotřebu, nejen to omezí obrovské exporty, ale pravděpodobně i zvýší objem dováženého zboží, což by Evropě mělo spíš prospět. Surovin je obecně pořád dost včetně ropy, je to spíš otázka ceny, substitucí za ropu, nové technologie apod. Navíc jak je uvedeno, Čína má sice obrovskou populaci, ale ta rychle stárne a pomalu se blíží čas, kdy začne zase klesat, tedy, pokud se nenastane nějaký zlom.
      Bill Blake
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university