Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přijdou drobní investoři na party opět pozdě? Je pravda, že nadále opouštějí akcie?

Přijdou drobní investoři na party opět pozdě? Je pravda, že nadále opouštějí akcie?

19.09.2012 15:55, aktualizováno: 19.9. 16:10
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Aktualizováno

Investoři pokračovali v posledních měsících ve stahování peněz z trhu tak rychle, jak trhy rostly. Vytváří se tak opět situace, že retailoví investoři nastoupí do současné rally až ve chvíli, kdy přijdou o její nejlepší část. Nakupování na vrcholu a prodeje na dně jsou typickými rysy drobných investorů. Peníze odcházejí z akciového trhu a proudí do trhu s dluhopisy navzdory tomu, že index S&P 500 od svých minim z roku 2009 přidal přes 110 %.

Jak to vlastně je s odlivem peněz z investičních fondů? Podle Institutu investičních společností (Investment Company Institut) opustilo investiční akciové fondy v tomto roce 40 mld. USD. Od roku 2008 to bylo již dokonce přibližně 535 mld. USD, zatímco dluhopisové fondy zaznamenaly příliv 950 mld. USD. Za zmínku však stojí i to, že akciové fondy navzdory obrovskému odlivu peněz nadále spravují přibližně 5,6 bilionu USD, což naznačuje, že mnozí investoři nadále vidí příležitosti v akciích, i když je v trendu jejich opouštění.

Určitým pozitivním signálem návratu investorů jsou však toky peněz do fondů ETF, které jsou, jak se zdá, jedním z mála beneficientů úbytku financí v investičních akciových fondech. Podle dat ICI vzrostla v USA hodnota držených ETF z 370 mld. USD na začátku roku 2008 na současných 702 mld. USD. Z toho lze tedy mimo jiné usuzovat to, že drobní investoři ztratili důvěru ve velké investiční fondy, a dávají radši přednost ETF, kde mohou o své investici sami rozhodovat, a mít tak nad ní i větší kontrolu. Nadav Baum, šéf investičního fondu BPU Investment Management, vidí riziko v rostoucích cenách dluhopisů, do kterých mnozí retailoví investoři utíkají. Domnívá se totiž, že dopadnou špatně jako obvykle, když o nich tvrdí: „Vždycky přijdou na party příliš pozdě. Pořád nakupují dluhopisy a pořádně se spálí kvůli vysoké inflaci. Úrokové sazby dále porostou a investoři v dluhopisových fondech budou převálcováni.“

Jaká je ale situace nyní? Jsou již akciové trhy překoupené? Zatímco medvědi tvrdí, že trhy posílily příliš vysoko a příliš rychle při přetrvávající vysoké nezaměstnanosti, býci argumentují rekordními zisky společností. Je tak jasné, že býci doporučují akcie dále kupovat, zatímco medvědi radí prodávat. S poněkud odlišným přístupem, ale přichází Jim Chanos, který je známý svým zaměřením na překoupené akcie a následnou spekulací na jejich pokles. J. Chanos, který se proslavil svou spekulací na pokles ceny nadhodnoceného Enronu, totiž očekává další růst akciového trhu, ale ve stejné chvíli dodává, že na trhu je spousta titulů, které jsou překoupené a zralé na pokles. Chanos, který má pod svou správou 6 mld. USD ve společnosti Kynikos Associates, jako příklad nadhodnocených společností uvedl Hewlett-Packard a Coinstar a za ideální adepty označil tituly ze sektoru producentů železné rudy a zemního plynu. Zatímco u HP označil za hlavní důvod slabosti jejich zaostání za konkurencí, u těžařů zemního plynu zmínil vysoké potřeby likvidních prostředků na udržení provozu, což by je mohlo v příštím roce dostat do finančních potíží.

A.J. Cohen, slavná akciová analytička Goldman Sachs, vidí na trhu hned několik pozitivních signálů a dává tak za pravdu spíše optimistům, kteří se drží hlášky „nebojujte proti Fedu“. Jedním z takových optimistických signálů je podle této analytičky rostoucí důvěra mezi nejsofistikovanějšími klienty Goldman Sachs. Dále k tomu Cohen řekla: „Když se podívám na trhy a na ekonomiku měřenu mnoha různými způsoby, myslím, že jsme na tom výrazně lépe, než jsme byli.“ Vodítkem pro odhad ekonomického růstu může být i pohled do historie let, kdy se úřadující prezident snažil o znovuzvolení. Pokaždé, kdy index S&P 500 v takovém roce prezidentských voleb předvedl růst nad svým historickým průměrem, hospodářský růst v následujícím roce zrychlil. 

 
(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Co s nízkými objemy obchodování? Zvykněte si, nebo jděte z kola ven, zní od Credit Suisse
17.08.2012 17:30
Zprávy o rekordně nízkých objemech obchodování s akciemi dnes při dané...
Vrací se na trhy strach? VIX naznačuje, že ano. Útěkem do bezpečí mohou být spotřebitelské tituly
28.08.2012 18:18
Index volatility chicagské burzy CBOE nazývaný VIX od svého pětiletého...
Září jako pro akcie nejhorší měsíc? Poslední roky to nepotvrzují. Vodítkem Evropa, zdravé americké firmy či Apple…
04.09.2012 14:12
Srpen přinesl akciovým trhům již třetí měsíční zisky v řadě. U indexu ...
Zářijový výprodej je na spadnutí, varují stratégové. Goldman Sachs vidí S&P 500 do 10 dnů pod 1375 b.
05.09.2012 13:55
Naděje na další radikální zásahy americké a evropské centrální banky n...

Váš názor
  • Mokoš prober se už z toho snu ....
    20.09.2012 15:53

    Pan Mokoš nepochopil že drobný investor se řídí radami odborníků z Patrie když radí Patrie nakupovat - PRODÁVÁ , když radí patrie prodávat -NAKUPUJE !!! nicméne stačí mrknout na denní objemy v systému SPAD tristní to pohled doba posledních dnů a týdnů či měsíců či jendoho roku pod miliardu den co den 4 roky zpět i 5 miliard za den....
    martík
  • Další moudra
    19.09.2012 17:32

    .....retailoví investoři nastoupí do současné rally až ve chvíli, kdy přijdou o její nejlepší část. Nakupování na vrcholu a prodeje na dně jsou typickými rysy drobných investorů...... to není společný rys drobných investoru, ale investorů nezkusených neřkuli blbých. Stejně jako stáří neni patentem na moudrost tak není ani trading ve velkém patentem na dobrý timing trhu. Ten kdo se naučí a dodržuje základní pravidla a sleduje sám, co se ve světě deje, aniž by slepě sledoval rady makléřů kteří oblbuji a manipuluji sve klienty pro vlastní zisk, ten o sve penize hned tak nepřijde. Investovani je maraton a kdo si myslí že zbohatne na burze za měsic a sleduje horké tipy analytiku vetšinou spláče nad výdělkem. Dnes se zde píše že ti co pozdě nastoupí prohloupí a jak je to dlouho co ti samí zde propagovali "sell in may and go away"
    Chikita
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení