Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čejka (KB): Příští rok očekáváme růst úvěrů o 3 až 4 procenta, sázíme na hypotéky a financování exportních projektů

Čejka (KB): Příští rok očekáváme růst úvěrů o 3 až 4 procenta, sázíme na hypotéky a financování exportních projektů

24.09.2012 14:06, aktualizováno: 24.9. 14:45

Aktualizováno

Komerční banka očekává, že poptávka po hypotečním financování a financování exportních projektů v příštím roce zapůsobí proti všeobecně klesajícímu zájmu o půjčky spojenému se slábnoucí ekonomikou. Objem poskytnutých úvěrů by měl v roce 2013 vzrůst o 3 až 4 procenta. Uvedl to finanční ředitel a člen představenstva KB Pavel Čejka.

Komerční banka bude ve větší míře spoléhat na segment financování exportních projektů českých firem a hypotéky, aby v prostředí všeobecného poklesu poptávky po bankovním financování udržela celkový objem úvěrování v příštím roce vyšší než letos.

„Vzhledem k opatrnému výhledu pro makroekonomické prostředí, je zřejmé, že míra růstu portfolia zpomalí,“ řekl Čejka. „Přesto se naskytnou dobré příležitosti v oblastech financování exportních projektů domácích společností zaměřených na rychle rostoucí oblasti jako Rusko a pokračovat bude také růst hypotečních úvěrů,“ dodal CFO banky. Na úrovni hrubého provozního i čistého zisku by podle něj měla banka v roce 2013 zůstat pravděpodobně na podobné úrovni jako v roce letošním.

KB minulý měsíc uvedla, že její úvěrové portfolio v prvních šesti měsících letošního roku meziročně vzrostlo o 8 procent na 456,2 mld. korun a motorem růstu byly právě hypotéky a půjčky firmám; za celý rok 2012 by se měl růst blížit 5 procentům. Čistá úroková marže, která ke konci letošního června činila 3,2 procenta, do konce roku pravděpodobně klesne zhruba o 15 bazických bodů a i v příštím roce bude „pod tlakem“, dodal Čejka.

Na rozdíl od západních věřitelů, se české banky včetně KB nebo tuzemské odnože Erste potýkají s přebytkem likvidity. Místní banky jsou největšími držiteli dluhopisů české vlády s podílem 39 procent. Komerční banka drží v portfoliu obligace emitované MF v objemu 67 mld. , což je zhruba dvojnásobek proti objemu drženému před pěti lety, uvedl Čejka s tím, že české vládní obligace jsou v současnosti jediným aktivem s dostatečnou likviditou – vzhledem ke garanci možného refinancování ČNB – a přijatelnému rizikovému profilu, vhodným k investování přebytečné likvidity Komerční banky.

Jak uvedl Čejka v květnovém rozhovoru na Patria.cz, silnějšímu růstu brání slabá ekonomická situace. „V letošním roce nečekám nijak dynamický růst výnosů, v dalších letech by růst mohl akcelerovat s růstem ekonomiky a stále poměrně nízkým využitím některých bankovních produktů a služeb v České republice.“ V případě hluboké recese by banka podle finančního ředitele KB přijala kombinaci kroků, včetně dalšího snižování nákladů, které může částečně nahradit snížení výnosů a růst rizikových nákladů.

Podle generálního ředitele KB Henriho Bonneta, který poskytl na začátku září rozhovor pro Patria.cz, banka v nadcházejících měsících neočekává zásadní zhoršení situace v žádném z klientských segmentů, navzdory výhledu letošního poklesu tuzemské ekonomiky o 1,1 % a očekávání dalšího snížení úrokových sazeb ČNB. „Nízká úroveň důvěry spotřebitelů i podniků v budoucí ekonomický vývoj kombinovaná s úspornými opatřeními ve veřejném sektoru snižuje poptávku po úvěrech, a tím i prostor pro generování dodatečných výnosů,“ řekl Bonnet. Poukázal však na zlepšující se kvalitu úvěrového portfolia KB, kdy náklady na rizika úvěrování poklesly v prvním pololetí meziročně o 6 %. Vyjádřil zároveň optimismus ohledně hypotečního trhu, když uvedl: „Podíváme-li se na portfolio hypoték Komerční banky, tvoří refinancované úvěry zhruba 20 %. Z toho vyplývá, že většina klientů tak ještě stále má ochotu investovat do nové nemovitosti, nebo do nemovitosti starší, která doposud žádnou hypotékou zatížena není. Také z tohoto poměru je zřetelně patrné, že pokles cen nemovitostí přispívá k aktuálnímu oživení trhu hypoték.

(Zdroj: Bloomberg)


Čtěte více:

Čejka (KB) na Patria.cz: Prostor k dynamickému růstu letos není, dividenda se ale zvýšit může. Řecko může opustit eurozónu
10.05.2012 18:19
Růst dividendy pro akcionáře Komerční banky z letošních 160 korun je ...
CEO KB Bonnet pro Patria.cz po silné polovině roku: Příští měsíce slabší nečekám. Krize žádá kreativní řešení
06.09.2012 8:00
V nadcházejících měsících neočekáváme zásadní zhoršení situace v žádné...
Šéf KB Bonnet: Vyplácet budeme dál až 70 procent zisku, ČR snad součástí bankovní unie nebude
13.09.2012 11:25
Komerční banka má potenciál ve střednědobém horizontu nadále vyplácet ...

Váš názor
  • Bonet i Čejak jsou blbové
    24.09.2012 17:12

    jako blbové žvaní aby si udrželi svá teplá místečka nic víc nic mín příští rok růst DPH at už na 15 a21 a nebo 17,5 a recese jak bič , inflace k tomu a ale voni se prej čeži poběží uhákovat k hypotekám .... Většina hypotek letos jsou refinancovaní ... už ted mají v Praze tolik bytů že neví co s tím a kdo to bude kupovat :-) Až se maldí hecnoua přestanou si brát hypošky vůbec tak půjde většina Developeru do sraček maldí pochopí že je lepší cestovat , utrácet , žít než se někde uvazat k pochybné kučí za 5 mega....... a být otrok banky na desítky let můůůhehehehehe
    martík
  • Velký optimismus
    24.09.2012 15:08

    Něco podobného jsem četl i ke konci loňského roku a realita je jiná.
    JardaFarda
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data