Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čejka (KB) na Patria.cz: Prostor k dynamickému růstu letos není, dividenda se ale zvýšit může. Řecko může opustit eurozónu

Čejka (KB) na Patria.cz: Prostor k dynamickému růstu letos není, dividenda se ale zvýšit může. Řecko může opustit eurozónu

10.05.2012 18:19

Růst dividendy pro akcionáře Komerční banky z letošních 160 korun je v následujícím roce představitelný, její pád na nulu v dvou- až tříletém výhledu nikoliv, uvedl Pavel Čejka, finanční ředitel KB, v dnešním online rozhovoru na Patria.cz. Na její konkrétní výši si však investoři budou muset počkat až do konce roku. V rámci výhledu hospodaření KB Čejka uvedl, že s tím, jak česká i evropská ekonomika zpomalují proti loňskému roku a úrokové sazby zůstávají na současné nízké úrovni, nevidí pro letošek prostor k velmi dynamickému růstu. Delší výhled však již aktuálně vypadá optimističtěji.

„V letošním roce nečekám nijak dynamický růst výnosů, v dalších letech by růst mohl akcelerovat s růstem ekonomiky a stále poměrně nízkým využitím některých bankovních produktů a služeb v České republice,“ uvedl Pavel Čejka v dnešním online rozhovoru. V případě hluboké recese by banka podle finančního ředitele KB přijala kombinaci kroků, včetně dalšího snižování nákladů, které může částečně nahradit snížení výnosů a růst rizikových nákladů.

Pro dividendu za rok 2012 Komerční banka podle Čejky nadále očekává výplatní poměr v rozmezí 60 až 70 procent. „To je za předpokladu, že se naplní očekávaný scénář ekonomiky, tedy (ne)růst ekonomiky měřeno HDP kolem nuly, stabilní úrokové sazby na současné úrovni, mírný růst nezaměstnanosti a nedojde k další krizi ohledně státních rizik. Růst dividend je v tomto scénáři představitelný, ale konkrétní výši budeme navrhovat až na konci letošního roku,“ uvedl. Na jiném místě šéf financí KB označil variantu nevyplacení žádných dividend v následujících dvou až třech letech za nepravděpodobnou.

Komerční banka minulý týden oznámila dohodu na prodeji svého 13% podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance (ČMZRB) za 889,59 milionu korun do rukou státu. Pavel Čejka dnes na Patria.cz uvedl, že zisk z prodeje ČMZRB se projeví ve výsledcích druhého čtvrtletí jako rozdíl mezi prodejní cenou a cenou pořízení dle naší výroční zprávy. Na tomto zisku se pak podle něho budou podílet všichni akcionáři KB, a to výše zmíněným 60-70% očekávaným výplatním poměrem pro dividendu.

A jak se Komerční banka dívá na možnost návratu části kapitálu akcionářům skrze další nákup akcií? „Odkup vlastních akcií je pro KB doplňkovou možností řízení kapitálové přiměřenosti. Vzhledem k tomu, že po splacení podřízeného dluhu se kapitálová přiměřenost snížila (i když na stále velmi bezpečných 13,6 %), v současné době další nákup vlastních akcií neprovádíme. Valná hromada KB na konci dubna nicméně schválila možnost pokračování v odkupu akcií, takže ho ve zbytku roku nelze vyloučit,“ řekl dnes Čejka.

S ohledem na fakt, že KB loni meziročně klesl kvůli odpisu řeckých dluhopisů za více než 2,6 miliardy korun, nezůstala pozornost tazatelů v online rozhovoru ani stranou další expozic banky. KB na konci prvního kvartálu oznámila, že sice nemá v rozvaze žádné španělské dluhopisy a výrazně omezila svou dřívější řeckou expozici, ale drží italské dluhopisy za 8 miliard korun. K dalším plánům ohledně portfolia dluhopisů zemí eurozóny Čejka dnes odpověděl: „Italské vládní dluhopisy chceme držet do splatnosti. Pokud jde o zbytkovou angažovanost vůči novým řeckým vládním dluhopisům, která je už na velmi nízké úrovni zhruba 440 milionů korun v tržních cenách ke konci března 2012, zvažujeme všechny možnosti včetně prodeje.“ Dodal však, že KB má dostatek kapitálu i pro případnou hlubokou recesi kombinovanou s významným znehodnocením expozic vůči státům GIIPS. „I v tomto nepravděpodobném případě by kapitálová přiměřenost zůstala nad minimem stanovaným regulátorem,“ ujistil.

Rozhovor se však netočil pouze okolo hospodaření Komerční banky, ale dotknul se například i budoucnosti eurozóny. „Euro myslím přežije, ale ne nutně se všemi současnými členy eurozóny, Řecko může být prvním členským státem, který ji opustí,“ uvedl Čejka a dodal, že pro ČR podle něho v této chvíli převažují pozitiva zachování národní měny. „V dlouhém horizontu, a pokud se výkonnost naší ekonomiky víc přiblíží k Německu, může být euro vhodným řešením,“ dodal.

Kompletní přepis dnešního online rozhovoru s Pavlem Čejkou na Patria.cz naleznete ZDE


Čtěte více:

KB prodává státu podíl v ČMZRB za 890 mil. Kč, stejný osud zřejmě čeká i podíly ČS a ČSOB
02.05.2012 18:27
Komerční banka dnes oznámila dohodu na prodeji svého 13% podílu v Česk...
Komerční banka v 1Q ziskem i příjmy nad odhady a nižšími náklady rizik
03.05.2012 8:27
Výsledky nad očekáváním na úrovni čistého zisku i čistých příjmů předs...
Komerční banka - Opravné položky vzrostly méně než jsme čekali (komentář k 1Q12)
03.05.2012 9:53
Komerční banka dnes ráno zveřejnila výsledky za 1Q12. Čistý zisk v 1Q1...
Mírně pozitivní výsledky KB nejsou pro akcie impulsem, jaký je výhled? (video)
03.05.2012 14:03
Domácí výsledková sezóna dnes pokračovala výsledky Komerční banky, kte...
KB v hovoru s analytiky: Růst úvěrování, ale pokles marží a možné zhoršení nákladů na riziko
04.05.2012 10:30
Komerční banka včera večer po představení výsledků za první čtvrtletí ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data