Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak investovat na amerických burzách?

Jak investovat na amerických burzách?

01.10.2012 12:38
Autor: Jakub Lukáš, Patria Finance

Hledáte akciové investiční příležitosti a nabídka společností obchodovaných na pražské burze Vás neuspokojuje? Zkuste obchodování na americkém trhu!

Americké akciové trhy zaznamenaly v minulých měsících v porovnání s indexy v Evropě poměrně rozdílný vývoj, když americký S&P 500 (žlutá linka) posílil mnohem více než evropský Stoxx 600 (bílá linka) i index pražské burzy PX (oranžová linka), který za srovnatelné období vykázal dokonce ztrátu. Situaci dokládá následující graf zobrazující vývoj za poslední dva roky.

US_comp indexy
Zdroj: Bloomberg

Na rozdíl od nákupu akcií na pražské burze musí český investor, pokud vlastní pouze české koruny, ještě splnit dvě následující podmínky:

1) provést měnovou konverzi z CZK (případně jakékoliv jiné měny) do USD
2) podepsat formulář W-8BEN

Pokud investor nevlastní USD, je nutné před podáním nákupního pokynu provést směnu domácí měny do USD. Klienti Patria Direct mohou zvolit konverzi prostřednictvím internetové aplikace, kde jim bude nabídnut aktuální směnný kurz.

Druhou možností jak zadat pokyn ke konverzi je telefonicky s makléřem, a to kdykoliv od 9:00 do 17:00. Určitou „specialitou“ Patria Direct je pak možnost automatické konverze, která je ale podmíněna aktivací služby „Cross (x) validace“. Více ZDE. Ve všech případech je provedení konverze zdarma.

Formulář W-8BEN je dokument amerických úřadů potvrzující domicil vlastníků cenných papírů, když slouží pro účely zamezení dvojího zdanění (včetně výnosů z dividend) cenných papírů držených v USA. Pokud W-8BEN není klientem vyplněn, nemůže být pokyn k nákupu obchodníkem proveden. Formulář naleznete ZDE.

Před vlastním obchodováním si musí investor v aplikaci www.patria-direct.cz v sekci Obchodování a záložce „Akcie svět“ vyhledat požadovanou akcii (na výběr má název, ISIN nebo RIC), přiřadit do sekce „Oblíbené zahraniční akcie“ a následně podat nákupní pokyn. Vlastní zadání nákupního pokynu probíhá podobně jako v případě českých akcií. Rovněž v tomto případě má klient možnost podat pokyn telefonicky.

US_comp PD

Jaké jsou výhody pro obchodování na americkém trhu? Především široká nabídka společností z různých odvětví, vysoká likvidita a nižší rozdíly mezi nákupními a prodejními cenami. Pro investory, kteří nemají v průběhu běžného pracovního dne čas věnovat se burze, mohou obchodovat i ve večerních hodinách, protože obchodní hodiny amerických burz jsou od 15:30 až do 22:00 středoevropského času. Výjimkou je tzv. pre-market (předobchodní fáze) a after-market (poobchodní fáze). Klienti Patria Direct mají možnost obchodovat v pre-marketu, kdy je často zveřejňováno velké množství kurzotvorných zpráv, na které tak investoři mohou aktuálně reagovat. Podat pokyn v pre-marketu je možné od 13:30 hod. SEČ, a to jak prostřednictvím internetové aplikace tak telefonicky, když poplatek je v porovnání s běžným pokynem navýšen o 10 USD.

Tip_obecny

Každá investice v jiné než domácí měně přináší i tzv. měnové riziko. To znamená, že posílení domácí měny (CZK) vůči měně, ve které je investice realizovaná (USD), znamená snížení reálného výnosu. Všechny tyto aspekty by měl investor při svých obchodech na amerických trzích brát na vědomí.

(komerční prezentace)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data